indentiti… agaaaiin…

ok, kali ni takde kena mengena ngan entri ari khamis minggu lpas ok? cume aku terdetik nak buat entri ni lpas baca post Hasbul ‘Aqill

cam bila aku baca je post dia ni, perasaan aku neutral, tenang, tapi aku ade gak pendapat. pada aku camni… kalau permulaan kite wat blog,niat kite nak sharing apa yang menarik minat kite, teruskan buat camtu, kalau rasa2 dah bosan ngan template,theme atau layout, tuka, tapi jangan la terikut2 sangat2 org lain. itu identiti kite,mungkin kerana identiti kita tu, kite ada fans atau loyal reader atau pembaca setia. yang mana die memang admire ngan cerita2 kita, cara penulisan kite, cam aku pon, byk blog2 yang aku minat baca, even blog tu blog baru… follower pon kadang xsampai 100 pon ada,tapi cara die menulis, leh rasa yang die enjoy menulis, cam die tak fikir benda lain, cam die tak fikir pon ape org nak komen, tak fikir bape ramai nak datang blog die, bape ramai UV,bape org yg nk klik iklan die, die cuma tau die nak cerita, cerita,cerita, tak kisahlah pasal hati ke, pasal minat die ngan benda ke hape ke.tapi bile dia dah lame ckit, die dah dipengaruhi ngan cerita psl income dari blogging, citer psl uv,contest ape sume…cerita2 die pon dah lain

Pastu aku cam tak setuju bile orang kat blogger yang pakai wordpress tak mesra kawan atau blogger yang dulu guna blogspot,bile dah guna wordpress, terus berubah, penulisan terus jadi cam poyo2, cam dah xgila2, dah tak mesra kawan, aku tak setuju, benda tu pokok pangkal dari blogger sendiri, ade je blogger yg mule blogging bulan febuari, ngan blogspot,dan baru 6 bulan blogging, dan masih menggunakan blogspot dah tak mesra kawan, dulu masa mula2 blogging, leh je datang blog aku yg guna wordpress ni, komen gelak2, skang? APA PON XBLEY… cakap tu salah, cakap ni salah, letak tu salah, tak letak ni salah, nak ikut die je… blog die tak letak itu,g letak ini,tak salah ke? mesra sangat la tu… blog org letak cursor wink2 pon salah, siap buat entri marah2 lagi, eh bia la, tu kan blog die, hak die, die punye suke la… ko tak suke, xyah la bukak blog die, pada aku, kalau nak letak wink2 ni ok lagi la… tak mengganggu sangat, aku cume akan cepat2 close blog yang ada lagu je. bukan sebab ape, satunye bile ade lagu tu, dah tentu la die ade buffer utk streaming, dan pastinya akan memakan bandwith broadband, kesian org yg surf tu… da xpasal2 cpat je bandwith die abes, “tak suke tutup je la,tekan je butang x kat belah kanan atas tu” yee… betul tu… kalau bukak2 blog, nampak ade tanda blog tu ada main lagu, mmg close ar… ni da la letak kat celah2, takleh stop lak tu, leh pause je(kalau stop,buffer pon stop,kalau pause,buffer tetap jalan),tu ok la lagi leh pause,ni ada pulak yang takleh pause langsung… seriusly agak mengganggu la…

ok,berbalik kepada tajuk tadi, tak perlu nak fokuskan sangat utk membuat impak, pada aku,(PADA AKU K?NI PENDAPAT PERIBADI,BUKAN MARAH ATAU PAKSAAN ATAU MENGONDEM) jadi diri kite je… kite buat apa yang kita mampu, jangan push sangat untuk bersaing, org letak chatbox,kite nak letak chat box,org letak iklan belambak2,kite letak iklan belambak2, org wat penulis jemputan,kite wat penulis jemputan,ape orang buat kite nk buat, last2 blog kite makin semak, kualiti penulisan kite dah tak mcm dulu SEBAB kite tak fokus pada diri kite,dok sibuk “kalau wat camni ade org minat x?kalau wat camni, traffic up x? kalau wat camni leh lawan die x?ish, follower die dah ramai,kena soh org follow ni”, kemon…kemon… mana pemikiran ko nk berkongsi idea ko? kan?

ada masa utk join geng2 blogger, pegi, takde masa, nak buat camne? jgn letakkan diri korg terlalu stress, bile korg stress, ko menaip dalam keadaan stress, org yg baca pon stress, bile ko menaip dalam mood happy,hasil penulisan, org baca pon jd happy, kan ke bagus tu?

ok,sekian aje kemerapuan dari aku…hehehehe

 

(Visited 12 times, 4,595,150)