Kedai runcit online

Terfikir pasal kedai runcit online ni bila saya keluar kejap pergi kedai depan tu time kerja, terfikir kenapalah kedai tu tak buat kedai runcit online sekali? Kalaulah semua kedai runcit yang ada kat malaysia ni ada perkhidmatan beli online kan bagus.

Jadi orang tak perlu nak susah payah beratur pergi bank nak ambil duit semata-mata nak beli benda kat kedai runcit.

Contoh situasinya macam ni lah… andai kata seorang suri rumah yang ada anak berumur 6 bulan nak masak. Tiba-tiba baru perasan santan habis. Nak pergi beli, duit tak cukup pulak, kena ambil duit dulu kat bank.

Jarak kedai runcit dengan rumah dalam kurang 1 kilometer, tapi jarak bank dengan rumah dalam 5 kilometer. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 205 times, 4,595,147)

Susah ke buat laman web?

Susah ke buat laman web ? tanya seorang rakan tempat kerja saya kat saya beberapa bulan lepas masa saya cerita saya sibuk dengan beberapa projek nak siapkan laman web. Saya pon tak tahu nak jawab macam mana.

Sebab benda yang susah pada saya, kadang-kadang adalah benda yang senang pada orang lain, kadang-kadang memang susah pada orang lain, tapi yang pasti, yang senang pada saya biasanya susah pada orang lain. haha… sampai ada seorang kakak ni cakap “benda yang susah yang dia reti, buat, kalau benda senang tu yang nanti dia tension”

Kenapa dia cakap camtu? sebab masa tu dia mintak saya tengokkan border dalam word, saya cakap la “akak macam la tak kenal saya ni, microsoft office kan saya fail”, pastu sorg lagi akak bersuara “ai, buat laman web yang susah tu ko pandai, microsoft office ko gagal?” tu yang akak tu jawab “benda yang susah yang dia reti, buat, kalau benda senang tu yang dia tension” Continue reading

Hasil carian :

(Visited 112 times, 4,595,147)

Blog saya down ke?

Walaupun saya blogger, tapi saya tak aktif, post pon bukan tiap-tiap hari saya buat, sesekali datang idea dan mood tu, sampai 3-4 entri saya siapkan… tu yang siap, yang tak siap, atau draf, kadang sampai 10 entri pada satu-satu masa, macam mana saya buat? Baca entri bertajuk tips blogging atauoleh baca tips-tips blogging yang dalam kategori blogging. Jadi kadang-kadang bila saya bukak, tak boleh pulak. saya terfikir ” blog saya down ke ? ”

Jadi macam mana saya nak tahu blog saya down ke tak? Banyak cara, tapi saya share mana yang mudah je. memula sekali, saya ping domain blog saya, kalau macam ni keluar dia, saya teruskan langkah seterusnya

lepastu saya pergi ke laman web www.issitedownrightnow.com dan test masukkan url blog saya kat atas tu dan kalau blog saya down, dia akan keluar macam ni. atau kita boleh taip terus domain kita contohnya macam ni, www.issitedownrightnow.com/status/alongxp.com

blog saya down ke

Kalau dah keluar macam ni, maknanya memang down lah, so elok check tarikh luput domain atau hosting atau kedua-duanya sekali, kot-kot lupa nak bayar… tak cukup duit? ape lagi? jana pendapatan dengan cepat melalui media sosial ni.hehe..  kalau anda guna blogspot, errr… saya tak pasti la pulak…

domain murah

(Visited 140,857 times, 4,595,147)

Macam saya, saya guna vps, jadi mungkin masalah teknikal yang perlu saya troubleshoot sendiri. Itulah kelebihan dan kekurangan menggunakan vps. Kalau anda menggunakan shared hosting atau webhosting, tapi kurang ada pengetahuan tentang masalah yang timbul, elok pergi tanya provider anda, open support ticket. Andai kata masalah tu dah selesai, try lagi sekali. kalau ok, dia akan jadi macam ni.
Continue reading

Hasil carian :

(Visited 24 times, 4,595,147)

Guna media sosial untuk buat duit

Hari-hari ada orang guna media sosial, untuk berhubung perkara penting, serius, suka-suka, menabur fitnah, skodeng, cari keburukan orang, tak kurang juga yang guna untuk berdakwah, dan melakukan perkara baik, ada orang buat bisnes online, tapi tak semua orang guna media sosial untuk buat duit. Macam mana nak guna media sosial untuk buat duit kalau tak ada modal? tak ada produk? tak ada ilmu?

Jadi disini saya nak kongsikan satu cara macam mana kita boleh guna media sosial untuk buat duit? macam yang saya cakap sebelum ni, dalam entri iklan di blog – sumber pendapatan blogger… nak kaya tu belum tentu, tapi dengan kos sara hidup yang makin menghimpit ni. kita tidak boleh tidak kena cari sumber kewangan tambahan.

Apa yang saya nak kongsikan ni nama dia 8share, benda ni dah lama dah… bertahun-tahun lamanya dah bertapak, saya sendiri dah beberapa kali merasa duit dari hasil saya gunakan media sosial untuk buat duit melalui 8share ni. Apa yang bagusnya 8share ni, dia tak banyak songel, orang klik apa yang kita kongsi, pautan tu dibuka, siap loading, kita dapat earning. Tak macam kebanyakkan pengiklan yang berkonsepkan benda yang sama, orang dah klik, pautan dah terbuka sampai habis loading pon belum tentu dikira.

domain murah

(Visited 140,857 times, 4,595,147)

Sebelum ni saya pernah buat entri yang lebih kurang sama, tapi masa tu nama dia says.my, sekarang says.my tu dah makin berkembang sampai ke banyak negara, kempen atau disebut sebagai special dia pon dah makin banyak… terlalu banyak special untuk kita pilih. takdelah seminggu tu, sampai kita kongsi benda yang sama lebih dari 3 kali, walaupun tiap-tiap hari kita cuma kongsikan special ni sekali je sehari.

Baiklah, untuk mulakan langkah untuk buat duit melalui internet atau media sosial ni, apa yang perlu kita buat adalah klik link dibawah untuk mendaftar.

Daftar 8share

daftarkan diri, isikan maklumat diri anda. tak salah pon nak isi butir peribadi. InsyaAllah selamat.

Buka akaun online

Bila dah siap daftar, apa yang kita nak buat? Kita login…. bila kita dah login, kita akan nampak paparan lebih kurang macam ni…

dashboard 8share

Yuna 8share

awek ni nama dia yuna, dia akan bagi panduan dan info tentang 8share, dan dia gak yang akan selalu emel korang kalau ada peluang nak buat duit secara online.

So korang boleh klik pada okay, let’s go untuk memahami 8share ni atau boleh klik pada no, i’m good kalau rasa korang dah betul-betul faham macam mana nak guna 8share ni.

Bila kita dah login, dah selesai dengan yuna, kita tengok senarai “special” yang ada, pilih satu yang agak berkenan dihati. kalau diperut pon tak salah.


guna media sosial untuk buat duit

 

ok, mana yang kita dah pernah share sebelum ni dia akan tulis kat kotak hijau tu reshare this special, maknanya kita dah pernah share, dan mungkin kita nak share lagi.view this special

mana yang kita belum pernah share, dia akan tulis view this special…. kenapa dia tulis view this special ? kenapa tak tulis share this special ? Sebabnya kita akan tengok kat bawah ni…

Bila kita klik view this special, dia akan tunjukkan langkah apa yang perlu dibuat dan apa yang akan org lain tengok bila klik link kita tu. Jadi kita tahu apa yang kita kongsikan, pilih ayat yang sesusai dan copy pautan unik.

Langkah 1:

tahu apa yang anda kongsikan

nampak tak kat sebelah bucu kanan bawah tu ada tulis visit the website? klik situ untuk tengok apa yang bakal kita kongsikan. Bila kita dah faham, kita teruskan dengan

Langkah 2:

pilih mesej

Pilih mesej yang akan digunakan, pilih betul-betul ikut selera anda, bila masa ayat ni akan keluar? Kita tengok lepas ni ok? sekarang ni

Langkah 3:

share link

 

klik pada get your unique share link, nanti dia akan berubah rupa jadi macam ni….

copy link 8share

maka kita copy link tu, lepas tu kite g kat facebook, kite paste link tadi kat kotak status…

paste link 8share

tengok kat preview, ayat mesej yang kita pilih kat step 2 tadi yang keluar… tula pentingnya…

lepas preview tu dah keluar, kalau kita nak padam link tadi pon boleh… sebab kalau orang klik kat preview tu dia akan pergi ke link tadi gak… pastu olah la ayat yang menarik.

status facebook kaya

Kite boleh tengok hasil pendapatan kita share tu dengan cukup senang, jumlah pendapatan sentiasa terpapar kat atas,

jumlah pendapatan

kalau nak tengok secara detail special mana yang banyak memberi pendapatan kat kita, kita klik kat nilai duit tu, akan keluar pop down yang menunjukkan special yang memberikan pendapatan lumayan.

Kalau korang jenis tak rajin sangat nak menghadap pc atau laptop. atau tak sempat nak guna pc atau laptop, korang boleh install kat smartphone korang, terdapat versi untuk android dan ios.

8share android ios

Senang je kan? apa lag? join 8share ni cepat-cepat dan semoga berjaya. Kalau tak keberata, boleh klik salah satu special kat bawah ni.

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,552 times, 4,595,147)

Hasil carian :

(Visited 267 times, 4,595,147)