Di pondok kecil

Di pondok kecil

di pondok kecil

gambar hasil carian google

 

dipondok kecil di pantai ombak
berbuih putih beralun-alun

disuatu hari ayah berkata
jaga adik mu ayahkan pergi jauh
ku pandang wajah ayah dahinya ku cium
air mata mengalir hatiku pilu

diam-diamlah sayang jangan menangis
doakan ayah semoga diterima
diam adik ku sayang jangan menangis
andai ayah gugur doakan dia syahid

selamat berjuangan ayah tercinta
kau pergi dulu ayah ke medan juang
ku iringi doa moga berjaya
beroleh kemenangan demi agama Islam

wahai abang ku kemana
ayah ku sayang ayah ku cinta ayah 2x

duhai adik ku sayang jangan bersedih
ayah mu pergi menyambut seruan Ilahi
tapi ingatlah adik ku pesanan ayah
berjuangan dan berkorban walau dimana jua

pada Mu Tuhan aku bermohon
dosa ayah ku minta diampunkan
berilah rahmat bantulah dia
untuk menegakkan agama Islam

 

lirik lagu di pondok kecil ni saya dapat hasil carian google semalam (17 september, saya tulis entri ni 18 september dah dekat pukul 12 malam), masa tengah tengok ceramah ustaz kazim elias, dalam program die tu, kalau dah jodoh semalam. tak ingat pulak tajuk ceramah die tu ape, tapi pasal kasih sayang terhadap ibu bapa agaknya. Hampir2 pecah gak la empangan air mata jantan ni. Dahla semalam tu la kali pertama saya tengok ceramah die kat kalau dah jodoh tu dari awal, terus die buat saya sebak, selalu tengok iklan atau tengok ceramah die dari tengah, macam kelakar2, tapi entahla… xtaula kenapa boleh tertengok dari awal lak.. bila nak tengok daru awal asek lupe je.

ustaz kazim

ustaz kazim elias

jadi minat tengok ceramah die ni lepas tengok ceramah die kat youtube lebih kurang 2 tahun lepas n lepas dapat tahu die ni adik beradik ngan ustaz yang mengajar saya masa saya sekolah rendah dulu.

ustaz najmudin

ustaz najmudin elias

Banyak punca yang buatkan saya jadi sebak bile tgk ceramah ustaz kazim elias ni… antaranya sebab saya pernah bercerai, masa saya bercera tu, mak bapak saya la yg paling banyak bagi sokongan, mental dan fizikal. antara sebab lain, keluarga saya bukan orang senang, family saya mula ada kereta masa umur saya dh 17, sblm tu g memana naik moto je… kadang naik 1 motor bertiga, kadang saya n adik tak dapat ikut, kadang klu nk ikut, mak, ayah ngan adik bongsu naik motor, saya n adik(angah) naik bas. kadang2 kami sume naik bas… klu nk citer panjang lagi kang basah lak keyboard ni… hmmm… antara sebab yg lain lagi bile ustaz kazim elias cakap, harap adik die dapat tgk rancangan tu bile die cerita psl mak die menyusukan adik die kat tetengah orang, dlm bas, duduk atas lantai bas… apa yg buat saya sebak, bila anak bongsu saya(hasil perkahwinan yg ke 2) menyusu badan, kadang g makan, tak semua tempat menyediakan bilik khas utk breast feeding, malah kompleks membeli belah sekali pon… tak semua ada, cam satu shopping kompleks besar kat sebuah bandar elit, sebesar2 tu, langsung xsediakan bilik utk yg breast feeding, ada lak satu shopping kompleks yang gah ni, dpd 3 tingkat, kat satu tingkat tu je ada satu bilik khas, yang ada tempat duduk… wlaupn keadaan memadai, tapi dpd 3 tingkat, luas rasa2nya 4 padang bola, cuma satu je bilik yang sesuai untuk breast feeding?

wlaupn perceraian tu memedihkan… sampai sekarang pn masih terasa pedihnye… tapi ada banyak hikmah disebalik tu… byk yang manis saya terima lepas tu.

Hasil carian :

(Visited 520 times, 5,301,820)

pergi tak kembali… hayatilah…

sumber : blog teh secawan di facebook

 

Ikuti kisah luahan hati seorang sahabat kepada Allayarham Asri bin Ibrahim ini…

Semuanya bermula dari satu panggilan, tengahari 12 Ogos 2009….

 

ASRI: Assalammualaikum! Man, anta kat mane?

 

AKU: Kat syurga… hehehe (gurau. Sebenarnya baru bangun tidur)

 

ASRI: Cit! ana pun nak jadi cam anta lah! Hahaha… (melayan gurauan)

 

AKU: Maqam ana lain, hehehe. Anta, ALLAH jemput direct; lagi hebat!

(masih lagi mood gurauan @ isyarat?!)

 

ASRI: Dah! Dah! Jadi tak jumpe?

 

AKU: Jadi. Kenape?

 

ASRI: Jumpe lewat sikitlah. Ana nak meeting dengan rabbani. Pas tu jumpa Pyan jap kot.tapi tak tahu lagilah…

 

AKU: Cam ni lah! Anta setel semua, anta call. O.k?

 

ASRI: O.k! Insya’ALLAH

 

Seperti yang dirancang kami pun bertemu di area Taman Dr. Ismail. Kami bercerita segala kisah yang mungkin termasuklah perihal Rabbani, tugas dakwah dan agenda projek baru bersama.

 

AKU: Insya’ALLAH, takde aral melintang album zikir baru anta dengan Hijjaz kuar Ramadhan ni

 

ASRI: Album mane ni?

 

AKU: Kan kita ade dua album yang belum release lagi. Satu, yang amalan orang-orang melayu. Satu lagi yang Ratib Hadad tu.

 

ASRI: Abis anta kuar mane dulu?

 

AKU: kuar yang ada amalan tok janggut, mat kilau, tokku paloh tu. O.k tak?

 

ASRI: mmm…bagus gak tu. Jarang ada konsep album macam tu. Paling kurang ada gak yang amalkan. Ana pun dapat saham kat sana nanti.

 

AKU: Anta tahu title album ni

 

ASRI geleng kepala. Kemudian didongak-dongak kecil kepalanya dengan matanya yang turut bergerak-gerak sebagai isyarat mahu tahu.

 

AKU: Amalan Perisai Ghaib!

 

ASRI: Fuhyooo!!! Masya’ALLAH! Masalahnya ana sendiripun tak ghaib lagi.

 

AKU: mana tau….tah-tah anta ni dah jadi wali …..

 

ASRI: Amin!!!!

 

Kami gelak besar selepas tu. Semua yang ada di restoran itu memandang.

 

ASRI: Man, anta nak tengok ana ghaib tak?

 

AKU: Cubalah…….hehehe

 

ASRI: Tapi kalau ana tak datang balik, anta cari ana tau. Jangan nangis lak….

 

Kemudian, ASRI bangun dari tempat duduk dan berlalu dari situ… Continue reading

(Visited 20 times, 5,301,820)