migraine oh migrain… info yang baru saya tahu

Tadi.. terbaca info pasal migraine ni kat blog koqin karemo, tajuknye Tanda dan Rawatan Migraine. Menarik gak info yang dikongsikan… Saya jarang sebenarnye nk blogwalking ni… satunye sebab kesibukan melanda, dan paling tak gemor skali, bile masuk sesuatu blog tu, ada lak autoplay lagu… javascript terlampau… FYI… td… selepas berbulan2 saya tak share entri kat group blogger kat facebook, saya buatla… baru je nak ping kat 40 group, fb dah block saya dpd buat begitu selama 2 hari… huh…

migraine sakit kepala

Apa yang mengejutkan saya pasal migraine ni yang dinyatakan dalam blog tu adalah:

Mangsa juga kadangkala mengalami strok sementara. Dalam keadaan ini, mangsa mengalami lumpuh sebelah badan, tetapi keadaan itu hanya sementara dan akan pulih seperti biasa. Keadaan ini berlaku berikutan pengecutan urat darah dalam otak.

Wow.. bia betul… sampai kena strok ke bila migraine? saya selalu gak kena migraine ni, tapi tak la kerap sangat, dulu bila kena migraine je, pasti saya akan cari panadol, dan sampai satu masa, panadol biasa dah tak berkesan kat saya, atau boleh dikatakan saya dah imun dengan panadol biasa, dan saya mula cari panadol actifast, yup… sangat berkesan… lepas beberapa jam, dah hilang dah sakit saya tu… sampaila satu masa, ayah saya “sound” saya, bila sakit kepala je, makan ubat, nnt ubat tu dah tak berkesan dah ngan saya… start dari tu saya dah kurang dah makan ubat bila sakit kepala… kecuali saya terpaksa, contohnya, saya nak jalan jauh, nak balik ke johor ke contohnya, baru saya makan ubat tu, atau saya kena sakit kepala waktu pagi, dan saya ada hari yang sibuk, so saya makan… kalau tak, saya akan tidur dulu ke…

Sebabnya… sekarang ni ubat macam panadol actifast pon dah agak imun dengan diri saya, sebab ada masa, bila saya sakit kepala sangat, makan ubat tu pon tak menghilangkan sakit kepala lepas beberapa jam.. saya kena makan unat+tidur sekejap baru ok. kalau makan ubat semata2, kadang2 tak jalan…

Antara sebab utama yang buatkan saya selalu sakit kepala… bila saya tak buat rutin pagi saya (buang air besar waktu pagi), saya tak pasti apa kena mengenanya… tapi ada masanya… bila saya tak buat rutin tu, die seolah2 cam angin dari perut yang naik ke kepala… benda tu mungkin ada kaitannya… sebab sorg cikgu kat tempat saya bekerja, die ni mungkin ejen hpa, bila saya cerita pasal sakit kepala, die cadangkan saya ambik herba tuju angin(gambar dibawah), die cakap, sebenarnya punca sakit kepala ni berpunca dari perut.. dan dia cadangkan saya ambil herba ni… so bila saya sakit kepala… dan saya tak perlu hilangkan sakit kepala tu dengan segera, saya ambil pil herba tu… kesan die agak lambat, tapi berkesan…

hpa tuju angin

Lagi satu punca utama migraine saya datang, bila saya lambat makan… tu punca yang buatkan saya kerap migrain… tapi… bulan puasa, tak de lak kena… tula ajaibnya bila puasa… kuasa Allah… kan? banyakla info pasal migraine kat entri tu.. pasal migraine aura la strok la… mcm2 la.. jemputla baca ye? Lelaki migraine

kalau tak keberatan, jom jengah jugak blog auc, uwmaisarah dan syaiful

 

Hasil carian :

(Visited 270 times, 4,599,139)