Entri tulisan tangan (ETT) ke 6

karangan keluarga saya tulisan tanganCerita penuh

Hasil carian :

(Visited 148 times, 4,595,400)

Cabaran menulis entri dengan tulisan tangan

Cabaran menulis entri dengan tulisan tangan

Cabaran menulis entri dengan tulisan tangan ni bermula bila saya ternampak tweet kamil salleh.

Masa tu  nak je reply “selama ni tulis guna kaki ke? Hahaha” tapi hati ni tergerak nak tengok entri tu.

Jadi saya pon pergi ke link yang ada kat twitter tu. Cabaran menulis entri dengan tulisan tangan

Owh… Kamil salleh dicabar oleh suria lekat lekit yang mencabar blogger lelaki untuk menulis entri dengan tulisan tangan.

cabaran menulis entri dengan tulisan tangan

klik gambar kalau nak terjebak sekali

 

Apa? Suria lekat lekit ingat orang laki tak ada menulis tangan ke? Hehehe.

Kalau orang muda, budak-budak remaja mungkinla malas nak tulis tangan.

Tapi kalau orang yang muka muda tapi umur tak berapa nak muda macam saya, mungkin dah rajin nak tulis tangan.

Tambahan lepas saya beberapa kali tonton cerita abraham lincoln the vampire hunter, dan saya teringat hobi idola saya, Dr.M dimasa lapang iaitu menulis, buat saya terfikir.

“Orang yang hebat suka menulis ke?”

Kalau macam abraham lincoln tu, walaupun tak tahu betul ke tak dia suka menulis, tapi dalam zaman dia memang tak ada komputer, jadi mestilah dia tulis kat buku nota dia tu.

Tapi macam Tun Dr.M, zaman dia dah ada banyak gajet. Tambahan, dia bapa permodenan. Tapi kenapa dia tulis tangan?

Bak kata MNH dalam entri dia yang bertajuk Faktor bergiat dalam dunia blog.

Menurut Dr. Mahathir, orang yang menulis mempunyai fikiran yang sangat tajam

Saya seorang yang banyak berfikir, tu antara penyebab saya susah nak tidur juga.

Saya cuba satu anjakan paradikma, saya ambil kertas dan pen dan mula menulis, memang syok. Tapi mula-mula tu tulisan agak huru haralah.

Tapi saya dapat rasa kepuasaan dan lega bila dapat menulis tangan. Antara kelebihannya, ada bateri ke tak ada ke, tetap boleh menulis.

Tapi saya lebih suka menulis menggunakan pen yang bermata 0.7 dan prefer menggunakan ball pen dakwat basah.

Ok, dah panjang sangat bebelan saya, dengan ini saya menyahut cabaran menulis entri dengan tulisan tangan.

Dan… Instead of buat entri WW. Saya nak jadikan hari rabu, hari cabaran menulis entri dengan tulisan tangan.

So saya akan pilih satu coretan kat buku nota saya, saya akan scan dan terbitkan pada hari rabu.

Rasanya lebih berfaedah dari buat entri wordless wednesday.

So inilah dia coretan pertama bagi buat entri dengan tulisan tangan saya. Harap jangan baca semasa memandu, saya tak akan bertanggungjawab jika anda pengsan.

tulisan tangan buruk

boleh tahan… buruk… hahahaha

 

Hasil carian :

(Visited 139 times, 4,595,400)

Tips photoshop buat tulisan di permukaan – sambungan

Ok, kita sambung tips photoshop buat tulisan di permukaan tadi yang kita buat melalui entri sebelum ni.

kita dah sampai ke langkah kita paste, lepas tu kita hilangkan dia dengan menekan tanda mata kat kotak sebelah layer teks tu… macam ni kan?

hilangkan layer dalam photoshop

Dan apa yang jadi kat papan tanda tu kosong macam ni kan?

papan tanda kayu kosong

Habis tu mana tulisan di permukaan tu? kenapa tak nampak tulisan di permukaan kayu tu? hehehe… macam ni cara nak kasi nampak, macam yang saya cakap kat entri sebelum ni.

Tulisan tu ada lagi… cuma sebab dia sama warna dan corak kayu tu, tu yang kita tak nampak tu…

Tulisan tu ada di layer yang bernama layer 1 tu, tapi tadi kan kita ada buat langkah copy paste tadi kan? kita copy permukaan kayu tu, supaya nampak sebijik rupa kayu tu.

Ok, sekarang langkah nak buat tulisan kat permukaan tu, yang ni saya tunjuk tulisan tu timbul menggunakan photoshop ni.

1) Pada layer 1 tadi tu, klik kanan dan pilih Blending Options macam dalam gambar ni,

blending option

lepas tu dia akan keluar macam ni.

dialog blending options

2) Untuk buat tulisan tu nampak timbul di permukaan, saya pilih Drop shadow

Drop shadow photoshop

Bila saya klik je Drop Shadow tu, terus nampak tulisan di permukaan kayu tu.

buat tulisan timbul photoshop

Kalau korang rasa ini dah ok, boleh terus lompat kat langkah 4 (tekan ok), tapi kalau kalau rasa macam belum ok, boleh adjust lagi.

Macam saya, saya tengok bayang tu macam tak kena je. Kalau perhatikan betul-betul papan tanda ni, bahagian kiri atas tu nampak lebih cerah berbanding bahagian kanan bawah.

3) Jadi kita akan adjust sudut bayang-bayang tu. klik je pada angle dalam bulat macam dalam gambar kat bawah ni.

set sudut cahaya bayang photoshop

Ini seting yang saya buat pada drop shadow untuk buat tulisan tu nampak timbul

seting drop shadow tulisan timbul

4) Setelah rasa puas hati, klik butang OK.

tekan butang ok

Dan inilah hasilnya.

hasil buat tulisan timbul

Kerja ni akan lebih mudah kalau kita guna dua monitor, dan guna mouse yang ada scroll kat tengah-tengah, satu untuk untuk adjust kat blending options, satu untuk tengok hasil.

Esok saya sambung dengan tips photoshop nak buat seolah-olah ada ukiran pada permukaan kayu tu ok?

p/s: kalau nak download papan tanda kayu kat atas tu klik sini ok?

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,553 times, 4,595,400)

Hasil carian :

(Visited 302 times, 4,595,400)

Tips photoshop buat tulisan dipermukaan

Idea nak kongsi tips photoshop buat tulisan dipermukaan ni timbul masa buat entri bloglist berkategori hari tu. Kalau tengok entri tu ada gambar ni

sign board bloglist

Seolah-olah tulisan tu dibuat dari kayu dan ditampal kan? kalau tengok kat featured image post tu pulak, macam ni.

 

bloglist

Macam di ukur pada kayu tu pulak kan? hakikat sebenarnya dengan bantuan kedai gambar atau dalam bahasa banjarnya photoshop jadilah ia begitu. Gambar asal macam ni.

papan tanda kayu

papan kayu

Jadi macam mana nak buat ada tulisan di permukaan kayu tu? Ni lah saya nak kongsi tips photoshop tu. Senang je sebenarnya… Mula-mula sekali kita bukak gambar papan tanda kat atas tu di photoshop. Kat sini saya demo menggunakan photoshop cs 5

edit papan tanda photoshop

nampak kan kat situ cuma ada 1 layer je? ok, sekarang ni, tekan butang text tool, yang bentuk T tu.

text tool photoshop

Lepas korang dah tekan text tool tu, bawa cursor ke tengah papan tu, jangan runsing pasal kedudukan, align, saiz font, font color apa semua, itu kita peningkan kepala kejap lagi ok? bila dah bawak cursor ke tengah papan, kita klik, dia akan jadi macam ni rupa dia

text on wood photoshop

Bila dah keluar macam tu, kita taip teks yang kita nak diatas permukaan kayu tu, macam sekarang ni, saya nak taip perkataan www.bloggerlelaki.com sebagai penghargaan sebab dalam widget sidebar orang yang paling rajin komen, dia atas sekali, walaupun ada yang lain yang rajin komen kat blog ni. Nak bagi hadiah, earning ciput, jadi saya hadiahkan entri tips photoshop ni je la. hehehehe

komen paling ramah

 

maka dia akan jadi macam ni.

tulisan diatas permukaan kayu

 

Bukan macam tu yang korang nak sebenarnya kan? bukan tulisan tu kan? tak jadi warna kayu kan? jangan risau… kita tak nak guna pon warna tu, tapi korang kena tukar font kepada jenis font dan saiz yang korang nak.

Tips photoshop untuk tukar font:

Tekan butang ctrl dan a untuk highlight kesemua teks tadi jadi macam ni.

highlight text photopshop

lepas tu pilih font dari drop down menu di bahagian ini

set font photoshop

 

Tips photoshop untuk set saiz font :

sama juga macam tadi, highlight teks kita tadi, dan pilih saiz di drop down menu di sederet dengan pilih font tadi

set font size photoshop

kalau korang rasa font tu tak cukup besar, saiz yang ada dalam drop down tu sampai 72 je? jangan risau… ni pon salah satu tips photoshop gak, korang boleh taip saiz besar mana yang korang nak, asalkan ianya tak melebihi 1296 pt

tukar saiz manual

dah dapat font dan saiz yang korang nak? ok, ni lah trick atau tips photoshop nya tu. sekarang klik pada Select dan pilih Load Selection macam yang saya tunjuk dalam gambar ni.

select load selection

Bila keluar kotak macam kat bawah ni, tekan je ok.

load selection ok

Dan korang boleh tengok tulisan tadi akan jadi macam ni.

tulisan select blogger lelaki dot com

Bila dah jadi macam tu, jangan diusik tulisan tu, sekarang ni, klik pada layer papan tanda kayu tadi.

pilih layer dalam photoshop

Lepas tu pergi pada menu Edit dan klik Copy atau tekan butang ctrl dan c pada keyboard anda. ini shortcut yang kalau boleh hafalkan, untuk memudahkan kerja dimasa akan datang

Lepas tu tekan je ctrl dan v atau Edit  dan klik Paste

Tulisan tadi dah tak ada garis-garis bergerak tu kan? Perasan tak yang kat layer tu ada bertambah satu lagi layer?

paste dalam photoshop

Tulah hasil kita paste tadi, sekarang langkah seterusnya, pada layer teks kita tadi, kita hilangkan dia dengan menekan tanda mata kat kotak sebelah layer teks tu… macam ni.

hilangkan layer dalam photoshop

Ah sudah… hilang terus tulisan tu ye? jangan risau… Tulisan tu ada lagi… cuma sebab dia sama warna dan corak kayu tu, tu yang kita tak nampak tu… dah nama pon trick atau tips photoshop kan? hehe

Penat? kita rehat dulu la ye? kita sambung di entri Tips photoshop buat tulisan dipermukaan ni pulak

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,553 times, 4,595,400)

Hasil carian :

(Visited 276 times, 4,595,400)