External storage dan saya

Terlintas nak kongsi pengalaman hidup pasal external sotrage ni bila saya nak transfer driver satu pc ni ke dalam salah satu external storage saya iaitu pendrive, ada jugak org panggil thumbdrive… same je kot..

external storage devices

Masa tu terlintas dalam kepala otak saya yang pendrive saya yang satu ni kapasitinye kecik.. tapi bila terpandang nombor kat situ tertulis 4GB, terlintas pulak dalam fikiran ni, “kecik ke?”

Yup… bagi orang2 yang jenis multitasking, multimedia, multipurpose, multimulti macam saya ni, memang tak berapa nak cukup senang hati.. hehe.

ok… jom tengok kapasiti internal storage dan enternal storang saya(external harddisk)

hard disk drives

Ok, Internal storage saya, saya pecahkan kepada 4 partition, C, D, E, dan F. Jumlah internal storage saya 500GB. cer kira, berapa free space yang tinggal? hehehe

External harddisk saya, yang tu… yang berlabel ALONGXP EXT (I:) tu.. berkapasiti 1 Terabytes… tinggal 300GB je lagi.. sebab, sebahagian besar isi dari Internal hdd(harddisk drive) saya dah dipindahkan kedalam enternal harddisk tu.. sebabnya banyak data yang sangat berguna yang saya rasa tak patut saya buang, yang boleh dijadikan rujukan pada masa akan datang patut disimpan.

Apa benda yang saya simpan sampai 1TB hdd saya perlukan? mmm… macam2, e-book, gambar personal, gambar berkaitan kerja, software, movie, macam2 lagilah.. sebabnya banyak bidang komputer yang saya dah terjebak, programing je dh beberapa jenis, so banyakla e-book yang saya download, video tutorial untuk photoediting ada, untuk seting plugin, software, macam2 lagila snang cerita… dulu lagila… siap dengan game yang berlambak2…

Sejarah External storage ni kan.. saya ada kenangan pahit dengan Disket… atau bahasa sekolahnya dipanggil floppy disk drive (fdd) atau floppy A:

disket floppy

Ni la disket, apa yang jadi kenangan pahitnya? disebabkan disket, saya fail 1 semester… sejak dari tu… saya seboleh2 nya dah taknak guna disket lagi dah.

Just nak share la kan.. sejarah atau pengalaman saya ngan external storage ni.. 1st external usb storage saya adalah mp3 palayer… berkapasiti 128mb tekejut x? yup.. 128mb berharga 2 ratus lebih,

USB-MP3-Player

haaa… mcm ni la rupe usb mp3 player yang saya beli dulu… sebijik macam ni.. warranty 3 bulan, masa bulan ke 3, nak masuk bulan ke 4 tu sorg membe pinjam… agak lama.. pastu rosak, masa rosak tu dah masuk bulan ke 4, so die dh rasa bersalah+risau.. nak halalkan je pon, xboleh jugak, sebab saya nak guna satu external storage(sebab ke serikkan guna disket td), so saya cakap ngan die camni “camnila.. ko gantikan aku ngan pendrive biase jela… tapi.. yg 256mb” dan die setuju… wlaupun harga pendrive tu xla semahal usb mp3 player saya, tapi saya dapat satu pendrive baru yg berkapasiti lebih besar, dan die pon xperlu keluar duit byk utk ganti mp3 player tu… so win-win situation la kan?

masa tu.. kebanyakkannya pkai yg 256mb, masa tu sape pakai 512mb tu kire hebatla… sbb mahal… lgpon.. masa tu.. 512mb tu dah cukup besar dah, mcm2 movie kitorg leh sedut.. hehehe..

masa saya sem 4, saya dah ada komputer, hasil duit elaun masa LI, masa tu kapasiti harddisk saya la yg paling besar skali… 80gb… org lain sume 40gb je..

tapi zaman dh berubah.. sekarang ni… 1.5TB pon rasa cam tak cukup… zaman dah berubah… dunia dah maju.. kan? Winking smile

Hasil carian :

(Visited 105 times, 4,597,339)

selamat tinggal XP… perlukah aku tukar nama?

 

Haha… gimik… gimik…gimik… bukan ape.. aku nak cerita pasal Microsoft Windows XP ni… satu sistem operasi windows yg aku rasa paling popular,paling lama org pkai dan paling ramai orang pakai walaupun dah keluar windows vista, windows 7, dan coming soon windows 8 plak dah… tapi masih ramai yang selesa ngan windows xp. Continue reading

(Visited 49 times, 4,597,339)