10 Bandar paling kaya di dunia

Kedudukan bandar-bandar  terkaya dan berpengaruh di dunia, berdasarkan analisis menyeluruh kecergasan ekonomi, pengaruh politik,keupayaan selidik dan taraf hidup. Walaupun terdapat beberapa bandar penting lain yang mana kaya dalam soal sumber asli mereka dan kekuhan ekonomi tetapi berikut dianggap menjadi bandar-bandar terkaya dunia dalam soal kos kehidupan.

10. Singapore – singapore

Republik Singapura ialah negara pulau. 5 juta penduduk pelbagai kaum menjadikan ia sebuah negara pelbagai etnik. Ia negara bandar yang mana satu-satunya mempunyai satu jumlah kawasan 700 kilometer persegi. Mendapat tempat kesepuluh bandar raya yang paling mahal dalam dunia. Bandar kecil tetapi mempunyai satu cara hidup berbeza. Ini ialah satu-satunya negara itu yang mana tidak mempunyai kampung-kampung kerana Singapura sendiri ialah bandar raya dan negara juga.

  • Purata sewa 1 bilik tidur adalah SIN $ 600 setiap bulan atau lebih dalam kebanyakan kawasan perumahan.
  • Kos bekalan elektrik, air dan internet adalah SIN $ 300 setiap bulan atau lebih untuk kebanyakan sesebuah keluarga
  • Termasuk harga kereta yang sangat tinggi, purata cukai kenderaan dari SIN $ 1,000 atau lebih setiap tahun dan kos purata tempat letak kereta dari SIN $ 150 setiap bulan.

Untuk makanan, Singapura boleh dikatakan purata yang mesra SIN sederhana $ 5 atau lebih untuk makan dan minum.

9. Beijing – china

Beijing adalah sebuah ibu negara dan bandar kedua terbesar di china. Salah satu bandar yang padat dengan penduduk di Asia memberi kemudahan melabur untuk menarik ramai pelabur asing datang dan melabur di China.

  • Purata sewa bagi sebuah apartment(termasuk kos elektrik dan air) adalah RMB7000
  • Purata kos makan malam adalah RMB20 bagi satu hidangan
  • Harga senaskah akhbar antarabangsa dianggarkan RMB25, segelas kopi di restoran sederhana berharga RMB35, sepeket makanan mengandungi burger,kentang dan minuman ringan berharga kira-kira RMB18

8.New York – USA

New York dianggap menjadi pusat perindustrian paling berpengaruh dan terkaya dalam Amerika Syarikat. Ia adalah bandar raya yang paling padat dan ialah ibu pejabat semua bank-bank utama dan institusi kewangan dunia. KDNK dalam 2008 ialah $1406 Billion, lebih daripada keseluruhan KDNK India.

New York ialah bandar raya yang paling mahal berbanding dengan semua bandar raya lain di Amerika Syarikat. Ia destinasi orang ramai dari seluruh pelusuk dunia. Jumlah penduduk New York ialah sekitar 10 juta.

  • Sewa purata untuk sebuah apartment 2 bilik bermula dari USD 4000 sebulan
  • Purata kos utiliti(elektrik,air dan internet) bermula dari USD250 untuk sebuah keluarga,
  • hidangan keluarga standard (4 orang) dianggarkan kira-kira $ 1000 sebulan
  • Senaskah akhbar antarabangsa berharga USD1.8, secawan kopi dari USD3 dan sebungkus makanan(burger,kentang dan minuman ringan) adalah USD5

 

7.Copenhagen – Denmark

Copenhagen ialah satu tersendiri dan bandar raya Capital Denmark. Iasuatu tempat jualan produk Denmark biasa. Kualiti hidup dibandar ini adalah salah satu yang terbaik didunia. Ia mempunyai jumlah penduduk 667,228pada awal tahun 2009. Copenhagen mempunyai ekonomi berorientasikan perkhidmatan. Satu sektor penting ialah  penyelidikan dan sains hayat yang memainkan satu peranan utama dalam ekonomi bandar raya ini.

  • Purata kos sewa rumah dipinggir kota Copenhagen adalah dari USD2,500 sebulan
  • Harga makanan sangat mahal,terutama jika makan di restoran,2 jenis makanan beserta air dianggarkan USD 80 ke atas, jika anda makan dirumah, kosnya kira2 USD 200 ke atas bagi dua org dewasa seminggu.
  • Kos bulanan bagi elektrik,air dan internet dianggarkan USD 200 keatas untuk sebulan.
  • Kos pengangkutan pon boleh tahan mahalnya, kos untuk pejalanan dekat adalah kira2 USD50

6. Zurich – switzerland

Zurich adalah salah satu bandar utama di Switzerland. Bandar ini mempunyai pergunungan alp yang menjadikan ianya bandar yang cantik untuk pengunjung. Cukai yang rendah membuatkan ramai pelabur untuk melabur dalam saham.

  • Kos sewa apartment tanpa lif diluar bandar ini bermula dari USD 1500 sebulan
  • Kos utiliti untuk sebuah keluarga bermula dari USD dan kos hidangan sekeluarga(4 orang) dari USD800 keatas untuk sebulan
  • Pas keretapi untuk sebulan adalah USD90, minyak mahal tak ingat, lebih kurang USD1.6 seliter
  • Makan malam direstoran untuk dua orang berharga USD 300 ke atas untuk 3 menu dan wain.

 

5. Geneva – switzerland (lagi?)

Selepas Zurich, Geneva ialah bandar raya kedua terpadat di Switzerland. Geneva ialah satu kota kewangan dan global. Terdapat sebuah pusat seluruh dunia (worldwide centre) untuk diplomasi dan pusat kerjasama antarabangsa paling penting dengan New York kerana kehadirian banyak organisasi antarabangsa, termasuk ibu pejabat kebanyakan agensi-agensi Palang Merah dan Bangsa-bangsa Bersatu.

  •  sewa apartmen 3 bilik bermula dari USD3000 (cam harga panhouse kat bandar sri damansara masa aku blaja kat sana tahun 2003 dulu)
  • harga hidangan untuk sebuah keluarga(3 org) kira2 USD 1200 sebulan
  • Insuran kesihatan boleh tahan mahal kira2 USD800
  • Kos penginapan tempatan sekitar USD 400 hingga 650 (setiap bilik dalam asrama atau sewa secara individu setiap rumah pangsa), kos bulanan makanan kira-kira USD 450, pengangkutan oleh trem atau bas sekitar USD 100-170, buku-buku dan bahan-bahan sokongan untuk belajar kira2 USD 100, kos-kos lain USD 400 lain. Jadi kos bulanan untuk seorang memerlukan lebih kurang USD $ 1500 hingga 1800.

 

4. Moscow – Rusia

Moscow adalah ibunegara Rusia dan diletakkan di tempat keempat dalam senarai bandar paling mahal di dunia. Bandar “(Beruang Merah) Red Bear” ini adalah penyumbang 25% minyak tempatan Rusia. Kawasan sukan,rekreasi dan pakaian adalah mahal di bandar ini.

  • Purata harga sewa untuk apartment dua bilik tanpa perabot adalah dari USD4500 (kalau kat Malaysia dah boleh beli banglo kot)
  • Kos utiliti adalah dari USD250, kos hidangan sekeluarga(3 org) adalah dari USD 500 keatas sebulan.
  • Akhbar antarabangsa berharga USD5.50, secawan kopi berharga USD9 / RM28.3950 (bila convert) paling mahal tuuu….
  • Makan malam diluar akan menyebabkan kos perbelanjaan normal keluarga meningkat 2-3 kali ganda(gila mahal)

 

3. London – UK

London dianggap untuk menjadi pusat kewangan dan paling penting didunia. Ia terkenal dengan kehidupan mewah dan selamat. Telah berkurun lamanya ia menjadi pusat kewangan menghubungkan ekonomi-ekonomi barat dengan timur. Dengan KDNK $565 Billion ia merupakan kota raya Eropah terkaya  dan menyeronokkan. Kota London ialah ‘rumah’ bagi ibu pejabat lebih daripada 100 syarikat-syarikat teratas dalam senarai di UK dan beratus-ratus syarikat yang disenaraikan sebagai 500 teratas di Eropah. London ialah satu-satunya bandar raya di UK dalam 10 bandaraya terkaya di dunia.

 

Hidup dalam UK terutama London sangat mahal berbanding dengan tempat-tempat lain dalam dunia. Purata satu apartment dua bilik di pusat London akan menelan belanja anda dari 1,500 hingga 2,000 pound setiap bulan. Bagaimanapun kos ini berbeza-beza dari satu zon dengan satu zon yang lain. Hidup dalam zon 1 kepada pelajar benar-benar mahal.Makan di sebuah restoran akan menelan belanja sekitar 10 pound setiap orang dengan satu burger keju, snek dan satu minuman ringan. Kos pengangkutan juga sangat tinggi. Tambang bas dari satu perhentian kepada yang lain ialah 2.20 pound. Bagaimanapun jika anda membeli pas mingguan atau bulanan bas,ianya akan mengurangkan sedikit perbelanjaan anda .

 

2. Paris – Perancis

Salah satu bandar paling cantik di dunia adalah paris, terkenal dengan seni bina dan bangunan2 bersejarahnya. Paris di kira sebagai bandar kedua terbesar di eropah. KDNK bandar ini pada 2008 adalah €552.7 billion (US$813.4 billion) ,menghasilkan lebih daripada suku daripada keluaran dalam negeri kasar(KDNK) Perancis.

Paris menerima 45 juta pelancong setiap tahun, 60% daripadanya ialah pelawat-pelawat asing. Bandar raya ini mengandungi banyak institusi-institusi terkemuka dunia, berbagai taman dan mercu tanda ikonik. Ia juga digelar bandar raya fesyen.

1 sandwich berharga €5. Pizza berharga antara €8 dan €10, 1 cawan kecil kopi di bar berharga €1, 1 hidangan penuh(pembuka selera,hidangan utama,pencuci mulut, tidak termasuk minuman) berharga €15 hingga €20 bergantung kepada sesuatu tempat.

1 bir di kafe: €2 ke €4, satu tempat duduk di wayang: €9

sewa apartment 1 bilik di pusat bandar bernilai €870(RM3,705.22) dan apartment 3 bilik berharga €2,116(RM9,009.36).

 

1. Tokyo – Jepun

Tokyo dikira sebagai bandar paling cekik darah(paling mahal) di dunia. Ia adalah pusat bandar dan pusat kewangan Jepun. Berkeluasan 2187kaki persegi dan lebih dari 13 Juta orang tinggal di Tokyo. Ia adalah bandar industri dan paling ramai didunia. Bandar ini kerap dilanda gempa bumi jadi ia tidak dibenarkan membina bangunan pencakar langit. Kos sara diri di Tokyo sangat tinggi.

  • Purata sewa bagi sebuah apartment tanpa perabut dengan dua bilik tidur berharga dari USD4,500
  • Senaskah akhbar antarabangsa berharga USD1, secawan kopi dari USD5, dan sebungkus makanan(burger+kentang+minuman ringan) berharga USD5.
  • Kos anggaran makan direstoran mahal dari ¥ 13,000 / $ 108 / £ 55/ RM533.648 tanpa minuman… ¥ 4000 to 9000 yen ($ 33 – $ 75 / £ 17 – £ 38/ RM164.102 – RM 369.303) di restoran sederhana. dan dari 4000 yen ke bawah di restoran murah

 

ok, jom kite g jalan2 kat blog ALI REALGLOBE HEBAT 77 , trexmakancicak dan kak yong ok?

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,566 times, 4,597,465)

Hasil carian :

(Visited 1,136 times, 4,597,465)