Guna media sosial untuk buat duit

Hari-hari ada orang guna media sosial, untuk berhubung perkara penting, serius, suka-suka, menabur fitnah, skodeng, cari keburukan orang, tak kurang juga yang guna untuk berdakwah, dan melakukan perkara baik, ada orang buat bisnes online, tapi tak semua orang guna media sosial untuk buat duit. Macam mana nak guna media sosial untuk buat duit kalau tak ada modal? tak ada produk? tak ada ilmu?

Jadi disini saya nak kongsikan satu cara macam mana kita boleh guna media sosial untuk buat duit? macam yang saya cakap sebelum ni, dalam entri iklan di blog – sumber pendapatan blogger… nak kaya tu belum tentu, tapi dengan kos sara hidup yang makin menghimpit ni. kita tidak boleh tidak kena cari sumber kewangan tambahan.

Apa yang saya nak kongsikan ni nama dia 8share, benda ni dah lama dah… bertahun-tahun lamanya dah bertapak, saya sendiri dah beberapa kali merasa duit dari hasil saya gunakan media sosial untuk buat duit melalui 8share ni. Apa yang bagusnya 8share ni, dia tak banyak songel, orang klik apa yang kita kongsi, pautan tu dibuka, siap loading, kita dapat earning. Tak macam kebanyakkan pengiklan yang berkonsepkan benda yang sama, orang dah klik, pautan dah terbuka sampai habis loading pon belum tentu dikira.

domain murah

(Visited 140,857 times, 4,595,150)

Sebelum ni saya pernah buat entri yang lebih kurang sama, tapi masa tu nama dia says.my, sekarang says.my tu dah makin berkembang sampai ke banyak negara, kempen atau disebut sebagai special dia pon dah makin banyak… terlalu banyak special untuk kita pilih. takdelah seminggu tu, sampai kita kongsi benda yang sama lebih dari 3 kali, walaupun tiap-tiap hari kita cuma kongsikan special ni sekali je sehari.

Baiklah, untuk mulakan langkah untuk buat duit melalui internet atau media sosial ni, apa yang perlu kita buat adalah klik link dibawah untuk mendaftar.

Daftar 8share

daftarkan diri, isikan maklumat diri anda. tak salah pon nak isi butir peribadi. InsyaAllah selamat.

Buka akaun online

Bila dah siap daftar, apa yang kita nak buat? Kita login…. bila kita dah login, kita akan nampak paparan lebih kurang macam ni…

dashboard 8share

Yuna 8share

awek ni nama dia yuna, dia akan bagi panduan dan info tentang 8share, dan dia gak yang akan selalu emel korang kalau ada peluang nak buat duit secara online.

So korang boleh klik pada okay, let’s go untuk memahami 8share ni atau boleh klik pada no, i’m good kalau rasa korang dah betul-betul faham macam mana nak guna 8share ni.

Bila kita dah login, dah selesai dengan yuna, kita tengok senarai “special” yang ada, pilih satu yang agak berkenan dihati. kalau diperut pon tak salah.


guna media sosial untuk buat duit

 

ok, mana yang kita dah pernah share sebelum ni dia akan tulis kat kotak hijau tu reshare this special, maknanya kita dah pernah share, dan mungkin kita nak share lagi.view this special

mana yang kita belum pernah share, dia akan tulis view this special…. kenapa dia tulis view this special ? kenapa tak tulis share this special ? Sebabnya kita akan tengok kat bawah ni…

Bila kita klik view this special, dia akan tunjukkan langkah apa yang perlu dibuat dan apa yang akan org lain tengok bila klik link kita tu. Jadi kita tahu apa yang kita kongsikan, pilih ayat yang sesusai dan copy pautan unik.

Langkah 1:

tahu apa yang anda kongsikan

nampak tak kat sebelah bucu kanan bawah tu ada tulis visit the website? klik situ untuk tengok apa yang bakal kita kongsikan. Bila kita dah faham, kita teruskan dengan

Langkah 2:

pilih mesej

Pilih mesej yang akan digunakan, pilih betul-betul ikut selera anda, bila masa ayat ni akan keluar? Kita tengok lepas ni ok? sekarang ni

Langkah 3:

share link

 

klik pada get your unique share link, nanti dia akan berubah rupa jadi macam ni….

copy link 8share

maka kita copy link tu, lepas tu kite g kat facebook, kite paste link tadi kat kotak status…

paste link 8share

tengok kat preview, ayat mesej yang kita pilih kat step 2 tadi yang keluar… tula pentingnya…

lepas preview tu dah keluar, kalau kita nak padam link tadi pon boleh… sebab kalau orang klik kat preview tu dia akan pergi ke link tadi gak… pastu olah la ayat yang menarik.

status facebook kaya

Kite boleh tengok hasil pendapatan kita share tu dengan cukup senang, jumlah pendapatan sentiasa terpapar kat atas,

jumlah pendapatan

kalau nak tengok secara detail special mana yang banyak memberi pendapatan kat kita, kita klik kat nilai duit tu, akan keluar pop down yang menunjukkan special yang memberikan pendapatan lumayan.

Kalau korang jenis tak rajin sangat nak menghadap pc atau laptop. atau tak sempat nak guna pc atau laptop, korang boleh install kat smartphone korang, terdapat versi untuk android dan ios.

8share android ios

Senang je kan? apa lag? join 8share ni cepat-cepat dan semoga berjaya. Kalau tak keberata, boleh klik salah satu special kat bawah ni.

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,552 times, 4,595,150)

Hasil carian :

(Visited 267 times, 4,595,150)

Popularity laman rangkaian social dalam tahun 2011

Hari ni, kat mana2 pon org memperkatakan tentang rangkaian sosial. Disini alongxp akan tunjukkan 11 social network yang dikaji iaitu FacebookTwitterLinkedInGoogle+Orkut,TumblrFourSquareMySpaceLiveJournalHi5 and Bebo.

Sedikit tinjauan pengenalan

Disini akan ditunjukkan rumusan keseluruhan populariti laman rangkaian sosial berdasarkan  negara-negara yang terlibat. Skroll ke bawah lagi untuk lihat graf yang lebih terperinci ok?

  • Facebook paling popular di Turkey dan Venezuela.
  • Twitter paling popular di Venezuela dan Brazil.
  • LinkedIn paling popular di Netherlands dan India.
  • Google+ paling popular di Taiwan dan Hong Kong.
  • Tumblr paling popular di Philippines dan Brazil.
  • FourSquare paling popular di Indonesia dan Malaysia.
  • MySpace paling popular di Puerto Rico dan United States.
  • LiveJournal paling popular di Singapore dan Russia.
  • Hi5 paling popular di Thailand dan Romania.
  • Bebo paling popular di Ireland dan New Zealand.
  • Orkut is paling popular di Brazil dan Paraguay. Popularity Orkut di Brazil sangat tinggi, rankingnya jauh meninggalkan negara2 lain.

Bukanla bermakna yang majoriti rakyat di negara tu menggunakan laman sosial tersebut, cuma minat mereka melebihi negara lain. Dan alongxp tidak membuat perbezaan antara satu laman sosial dengan satu laman sosial yang lain, cume membuat pemantauan tahap populariti antara negara2 tertentu sahaja.

Beberapa negara yang menonjol dalam tinjuan.

  • Brazil adalah 5 yang teratas dalam Twitter, Orkut, Tumblr dan Bebo.
  • Singapore adalah 5 yang teratas dalam LinkedIn, Tumblr, FourSquare dan LiveJournal.
  • The United States adalah 5 yang teratas dalam LinkedIn, Tumblr dan MySpace.
  • The Philippines adalah 5 yang teratas dalam Tumblr, FourSquare dan LiveJournal.
  • India adalah 5 yang teratas dalam LinkedIn dan Orkut.
  • The United Kingdom adalah 5 yang teratas dalam LinkedIn dan Bebo.
  • Indonesia adalah 5 yang teratas dalam Twitter dan FourSquare.
  • Venezuela dan Turkey adalah 5 yang teratas dalam Facebook dan Twitter.

Ini adalah pengenalan singkat tentang laman sosial ini. Apa kata korang tengok sendiri peta kat bawah ni dan tengok tahap popularnya laman tersebut kat negara2 tu.. link ke google Insights pon ada kalau korang rasa nak tengok lebih jelas lagi…

Facebook

korang boleh tengok sendiri kat peta google insight for search

Twitter

korang boleh tengok sendiri kat peta google insight for search

LinkedIn

korang boleh tengok sendiri kat peta google insight for search 

Google+

korang boleh tengok sendiri kat peta google insight for search

Orkut

korang boleh tengok sendiri kat peta google insight for search

Tumblr

korang boleh tengok sendiri kat peta google insight for search

FourSquare

korang boleh tengok sendiri kat peta google insight for search

MySpace

korang boleh tengok sendiri kat peta google insight for search

LiveJournal

korang boleh tengok sendiri kat peta google insight for search

Hi5

korang boleh tengok sendiri kat peta google insight for search

Bebo

korang boleh tengok sendiri kat peta google insight for search

 Orkut

korang boleh tengok sendiri kat peta google insight for search

lain negara lain la taste diorg kan?ok,jom kita tengok blog orang lain,camne lak taste diorang… kite tengok blog wangerrard, pengantin baru odahone dan cikgu qistina

(Visited 39 times, 4,595,150)