Software wajib install dalam pc dan laptop saya

Setiap kali saya setup pc baru atau beli laptop baru, atau setiap kali lepas format komputer inilah senarai software wajib install dalam pc dan laptop saya terutama sekali bila saya guna windows.

 

software wajib install dalam pc dan laptop

Software wajib install dalam pc dan laptop saya

Continue reading

Hasil carian :

(Visited 141 times, 4,598,696)

cara nak download video dari youtube

Sebelum saya kongsi cara nak download video dari youtube ni, baru-baru ni ada rakan sekerja tanya macam mana nak download muzik atau audio dari youtube.

Kalau bukak youtube, walaupun muzik, tapi mesti ada videonya juga kan? sekarang ni dia nak audio atau muzik sahaja.

Cara nak download muzik atau audio dari youtube saya akan cerita lain kali. Sekarang ni saya nak kongsikan cara nak download video dari youtube dulu.

download video dari youtubeSebenarnya, ada banyak cara nak download video dari youtube, sama ada guna software, guna plugin browser atau tak guna software atau plugin langsung. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 551 times, 4,598,696)

Laptop sebagai wifi tanpa software

Laptop sebagai wifi tanpa software

Macam mana nak jadikan laptop sebagai wifi tanpa software?

Mungkin ada sesetengah orang yang pakai tablet macam ipad yang hanya boleh bersambung ke internet menggunakan wifi sahaja.

Atau mungkin bandwith mobile data dah habis, atau kredit habis.

Pilihan yang ada untuk menggunakan internet adalah menggunakan broadband melalui laptop.

Masalahnya anda mungkin nak bersambung ke internet melalui peranti mudah alih anda.

Jadi macam mana nak buat laptop anda yang ada sambungan ke internet melalui broadband tu menjadi sebuah wifi yang akan memberikan talian internet ke telefon atau tablet anda?

laptop sebagai wifi tanpa software

Anda boleh buat laptop sebagai wifi tanpa software dengan hanya beberapa langkah mudah sahaja. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 140 times, 4,598,696)

Kawal komputer dari jauh guna teamviewer

Kawal komputer dari jauh guna teamviewer

Kawal komputer dari jauh guna teamviewer adalah satu cara yang paling efektif untuk menyelesaikan masalah komputer dari jauh.

Banyak orang yang tanya masalah komputer kepada saya, saya cadangkan mereka install teamviewer. Sangat ramai yang tak tahu apa benda teamviewer ni.

kawal komputer dari jauh guna teamviewer

Teamviewer ni adalah satu aplikasi untuk kita kawal komputer dari jauh, tak kiralah komputer tu guna sistem operasi windows, mac atau ubuntu.

Software teamviewer ni free je untuk pengguna biasa. Untuk pengguna windows, anda boleh download di sini, dan anda boleh pilih sama ada nak install atau runkan teamviewer tanpa perlu install.

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,574 times, 4,598,696)

Contohnya anda tak tahu nak masukkan kod iklan di blog, anda kurang faham dengan wordpress, atau baru berpindah dari blogspot ke wordpress.

Atau macam kes kebanyakkan klien saya sebelum ni, mereka dah beli domain dan tak tahu macam mana nak gunakan domain tu di blogspot mereka.

Biasanya saya minta mereka guna teamviewer supaya saya boleh kawal komputer dari jauh. Tanpa perlu tahu password mereka.

Ada seorang kawan saya, saya ajar dia format, dan setiap kali dia format komputer dia, teamviewer adalah benda awal yang dia akan install di laptop dia, supaya kalau ada apa masalah di laptop dia, akan minta saya kawal komputer dia tu dari jauh supaya dia nampak apa yang saya buat dan dia boleh belajar dari apa yang saya buat.

Dengan teamviewer ni, selain dari kawal komputer dari jauh, ada juga fungsi lain juga macam mesyuarat jarak jauh, tapi saya tak pernah pulak cuba guna sebab tak ada keperluan untuk buat mesyuarat jarak jauh lagi.

Kawal komputer dari jauh menggunakan teamviewer ni banyak sangat membantu saya, walaupun bunyi macam 1 fungsi je. Tapi macam-macam saya boleh buat dengan teamviewer tu.

Kadang-kadang masalah komputer yang ditanya tu taklah susah sangat nak diselesaikan, tapi dek kerana masalah komunikasi dan pemahaman teknikal yang berbeza membuatkan benda yang senang boleh jadi susah.

Jadi untuk memudahkan kedua-dua belah pihak, kawal komputer dari jauh guna teamviewer adalah antara cara yang paling baik.

Cara menggunakan teamviewer:

Tanpa install:

Setelah anda download software Teamviewer ni tadi, double click fail yang anda dah download tadi. Bila ianya dah dibuka, akan ada 2 pilihan, install atau run, pilih run dan tekan next

run teamviewer tanpa install

akan keluar kotak macam ni, tekan je yes

tekan yes

seterusnya keluar kotak licence agreement macam ni, tick pada kotak ” I accept the terms of the License Agreement ” dan tekan next. tunggu sekejap wahai kawan… kenara lepastu paparan macam ni akan keluar.

id dan password teamviewer

Nampak kan ID dan password tu? ok, yang tulah yang anda akan beri pada orang yang mintak id dan password untuk bantu anda menyelesaikan masalah pada komputer anda.

Bila anda dah bagi id dan password tu barulah mereka boleh kawal komputer dari jauh.

Cara kedua adalah install teamviewer di komputer anda:

Cara yang sama macam diatas, download dan double click fail yang anda dah download tadi. Bila ianya dah dibuka, akan ada 2 pilihan, install atau run, pilih install dan tekan next

install teamviewer

 

akan keluar kotak macam ni, tekan je yes

tekan yes

Paparan seterusnya adalah seperti ini

teamviewer personal use

 

Dimana kita akan pilih personal / non-commercial use.

license aggreement

Bila keluar kotak macam ni, klik kotak kosong supaya ada tanda tick menandakan kita telah setuju dengan terma yang ditetapkan dan bersetuju untuk menggunakan teamviewer hanya untuk penggunaan peribadi bukan untuk penggunaan komersil. Seterusnya tekan next.

Bila keluar paparan ni, anda ada pilihan sama ada untuk install dan tetapkan teamviewer terus start apabila windows start atau tidak.

setup teamviewer windows start

Kalau anda orang yang teramat sibuk dan pelupa macam saya, saya cadangkan pilih start automatically with windows. Tapi kalau anda bukan yang jenis pelupa, pilih je normal installation.

domain murah

(Visited 140,877 times, 4,598,696)

Beza antara 2 pilihan ni adalah:

Normal installation: install perisian seperti biasa, seperti anda install perisian lain, anda akan runkan teamviewer hanya apabila anda perlukan. Anda akan copy dan paste dan berikan ID dan password teamviewer anda kepada orang yang akan mengawal komputer anda dari jauh.

Start automatically with windows: anda akan menetapkan dahulu password teamviewer anda, dan apabila windows start, anda boleh terus remote komputer anda dari mana sahaja anda berada, walaupun sebelum login.

Contoh yang saya pernah buat, oleh kerana tempat yang saya pergi mempunyai internet yang sangat slow dan banyak block, saya kawal komputer dirumah saya untuk meneruskan kerja saya yang hampir siap.

Nasib baik saya telah setkan supaya komputer tu on secara automatik tepat jam 8 pagi, jadi apabila jam loceng bunyi je pukul 8 pagi, komputer saya pon on. siap boot, sampai ke page kena masukkan password, saya yang berada beratus kilometer dari komputer tu tetap boleh masukkan password yang saya nak melalui teamviewer.

Part yang paling best adalah menakutkan orang, kalau orang tak tahu, mesti ingat diorang jumpa hantu guna komputer.

Mau tak? tetiba komputer hidup sendiri, tak ada orang depan komputer, tiba-tiba boleh masukkan password, bukak aplikasi pada komputer segala bagai.

Dengan teamviewer, kita boleh ambil fail dari komputer yang jauh tu masuk ke peranti yang kita guna untuk kawal komputer dari jauh tu.

Sambung balik proses tadi tu, yang mana pon anda pilih, tekan je next untuk paparan seterusnya.

set permission teamviewer

Kalau anda boleh nampak tanda macam ni di sebelah bawah, dalam dialog box teamviewer anda

teamviewer ready to connect

Maknanya komputer anda bersedia untuk di kawal dari jauh oleh mereka yang anda telah berikan ID dan password teamviewer anda.

Jadi kita anda memang bekerja dengan komputer, saya galakkan install natang teamviewer ni

Hasil carian :

(Visited 256 times, 4,598,696)