10 shortcut keyboard yang patut diketahui

Benda ni ramai yang dah tahu.. tambah-tambah student IPT kan? haha… saya pon pernah study, so saya tahu lah hehe… tapi ramai jugak yang tak tahu, atau lupa… so kat sini saya nak share sikit.. 10 je… nanti saya buat shortcut keyboard yang lebih lagi cam shortcut untuk word ke adobe photoshop ke kan?

Bonus TipCtrl + C atau Ctrl + Insert

copy teks yang telah di highlight atau item

Bonus TipCtrl + V atau Shift + Insert

Paste teks atau item

Bonus TipCtrl + Z dan Ctrl + Y

Ctrl+Z untuk undo, contoh anda terlebih highlight teks dan terdelete, so cara mudah nak dapatkan balik apa yang anda dah terdelete tadi, just tekan ctrl dan button z, kalau dah terlebih undo, tekan ctrl dan button y

Bonus TipCtrl + F

ni lah shortcut kegemaran saya bila edit koding template.

Bonus TipAlt + Tab atau Alt + Esc

Menukar program yang dibuka, belakang ke depan

Bonus Tip Tekan Ctrl + Tab untuk tukar ke tab kanan dalam satu program(contoh tukar tab yang dibuka dalam browser seperti chrome)

Bonus Tip Tekan  Shift+Alt + Tab atau Shift+Ctrl + Tab akan menterbalikkan kedua2 proses diatas, contohnya jika Ctrl+Tab ditekan, tab dalam browser akan dibuka dari satu tab ke 1 tab ke kanan, jika Shift+Ctrl + Tab ditekan, tab akan dibuka ke kiri.

Bonus Tip Pengguna Windows Vista dan Windows 7  boleh menekan butang Windows/Start+ Tab untuk menukar program dengan paparan begini

tukar program

Bonus TipCtrl + Backspace dan Ctrl + Left arrow / Right arrow

Setiap patah perkataan boleh di padam dengan menekan butang Ctrl + Backspace seperti dibawah berbanding dengan hanya menekan backspace yang akan memadam satu persatu huruf


Bonus TipCtrl + S

Satu shortcut yang wajib diketahui dan perlu kerap digunakan… walaupun windows ada recovery, tapi kadang-kadang human error boleh terjadi. contoh satu keadaan, seorang wanita datang tanya saya, boleh ke dia nak dapatkan balik fail word yang dia lupe nak save, die tertekan tanda pangkah, dan TERtekan no untuk save fail tu.. so saya cakap, tak boleh… sbb die sendiri yang dah tekan no.

Bonus TipCtrl + Home / End

Meletakkan cursor pada pemulaan atau akhir dokumen(lihat video dibawah)

Bonus TipCtrl + P

Cetak dokumen

Bonus TipPage Up / Space bar dan Page Down

Untuk melihat ke halaman seterusnya, tanya perlu menekan arrow ke bawah dengan lama, atau menggunakan mouse, gunakan page up atau page down atau space bar

Hasil carian :

(Visited 57 times, 4,600,382)

folder semua jadi shortcut, macam mana ni?

Pagi tadi,tengah sarapan kat kantin,tiba2 sorg kawan ni mesej aku,bgtau folder dalam portable hard disk die semua jadi shortcut ,bukak2 tak boleh. dek kerana aku tengah sarapan,so aku malas nak reply panjang2, lagi susah nak setle ade la… aku bukan pandai sangat solvekan problem dari jauh ni… melainkan aku remote komputer tu atau, benda tu ada depan mata aku…so aku mintak die bagi kat aku portable harddisk. so die pon datang bagi aku portable harddisk die tu. dan inilah yang ada dalam portable hdd(HardDiskDrive) die…

korang pernah kena tak?hehe… jangan nangis… file tu ada lagi dalam pendrive atau portable hdd korang tu… tinggal lagi,disembunyikan dek hantu..hahaha…cara korang nak tengok,

kalau pengguna windows xp ke bawah, bukak my computer, pada bahagian atau tu,klik kat tools,folder option.

pengguna vista dan keatas, klik computer, kat atas tu ada tulis organize,klik pastu pegi ke folder and search options.

pastu klik tab “view” kat belah2 atas tu…

then secara defaultnye korang akan nampak macam ni la…

so ape yang perlu dilakukan adalah, klik kat bulat yang sebelah ayat show hidden files,folders or drives. dan untick kan kotak yang bertanda hide protected operating system files. camni…

pastu klik apply dan ok, so korg leh nampak file2 korg yang tersembunyi tu… camni…

dah puas hati? so sekarang, korang boleh delete yang ada shortcut tu dan untuk mengunhidekan file tu,korg kena download dan install attribute changer nih… sbb korg takleh unhidekan dengan cara biasa… so bile dah download dan install attribute changer tu… korg klik kanan pada file2 yang hidden tu, klik pada “change attribute”

 paparan macam ni akan keluar…

untick kotak2 supaya jadi camni…

pastu klik apply dan ok da… tadaaaaaaaaaaa…..

SocialPromoter

done… harap dapat membantu korang yang menghadapi masalah camni…

 Kalau tak keberatan, jom kite jengah blog kak mah yg selalu travel nih

 

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,587 times, 4,600,382)

 

Hasil carian :

(Visited 306 times, 4,600,382)

senyum v1.5

pergh tajuk, cam aku wat sofware je kan? hahaha… xde la…dulu aku ade wat entri bertajuk senyum gak, yg 1.5 tu saje je aku tambah2… aku jumpe benda ni kat faceblog… bukan kat facebook tau, FACEBLOG ok?

copycat?yee… mmg aku copypaste,tapi camni la cara ko nak hargai tuan punya artikel yg ko copy, kalau korg tgk kat entri ni pon,die pon letak credit.

(Visited 35 times, 4,600,382)