sila share : berhati-hati bila singgah di RnR seremban

Oleh kerana esok sabtu, mesti ramai yang akan balik kampung sempena cuti hari raya cina isnin dan selasa ni kan? Ada yang ikut jalan dalam atau highway, tak kisah la ikut mana pon, mana yang balik bukan dengan pengankutan awam, saya harap korang semua check kenderaan yang korang nak guna tu, pastikan semua ok. So kalau terjadi kes macam ni, korang tau la yang korang sedang ditipu dan cuba untuk jauhkan diri dari diorang ni. Entri ini bukan untuk menghasut orang ramai jangan singgah di R&R, tapi sebagai panduan atau pencegahan supaya tak ditipu oleh orang-orang yang tidak bertangungjawab ini. Cerita ni saya repost dari entri berhati2 bila singgah di RnR seremban yang saya ambil dan saya translate ke bahasa melayu dari forum forum lowyat.net. Banyak lagi kes yang macam ni, bukan kat RnR seremban je… kalau tengok kat komen entri tu dan entri alkisah rnr seremban korang akan sedar benda ni jadi kat merata2 tempat. so share entri ni kepada semua kawan2 dan saudara mara korang.

situasi 1: tragedi ni berlaku ahad mggu lpas,19 jun 2011.

 

Ahad :

– berenti minum ngan kawan2 kat R&R seremban pukul 2330 /11.30 malam,konvoi 2 kereta

– pukul 0430 / 4.30 pagi, lpas da minum2,kitorg teruskan perjalanan ke melaka.

– masa dlm R&R seremban lagi,masa da nk kua, tibe2 gear D aku cam ade problem so aku berhenti

-tb2 ade 1 kereta benti n nk tolong

-so aku amek keputusan bg je diorg tunda bile diorg kate tu mslh gearbox ngan oilseal,kos dlm 220 je.

-sampai kat workshop dlm pukul 0500 / 5 pagi,diorg trus CUBA nak repair gearbox aku

-tggu punya tggu diorg kata bnd tu kena repair esok. aku trasa bodo lak sbb x claim warranty kat proton, so aku amek keputusan teruskn g melaka ngan membe aku, so aku tinggalkan keta dan aku kena tanda tangan satu resit dan aku tak perasan ada syarat kat situ menyatakan ” SETUJU UNTUK MENUKAR APA APA ALAT GANTI UTK PROSES BAIK PULIH” (lebih kurang camtu la).

 

Isnin :
-0730 / 7.30 pagi sampai kat melaka.
-tdo sampai pukul 11 pagi n bangun sbb telefon bunyi.aku diberitahu yang gearbox aku dalam proses eoverhaul. WTF!!!! keta aku baru setahun 4 bulan
-1300 / 1 tegahari, org mekanik bgtau yg kosnye adelah 3800
-aku kena tipu,dan menyesal tak hantar kat proton
-1500 / 3 petang, call mana2 membe2 polis yang ada.
-diorg soh aku tggu sbb bnd ni da byk kali jadi
-1930 / 7.30 malam, org workshop call bgtau kereta da siap dan boleh diambil,tp aku xnk ambik, aku ckp nk ambik esok…
-2000 / 8 malam, membe aku call suruh dtg seremban esok pagi.

Selasa :

-sampai kat seremban pukul 0900 / 9 pagi
-pagi workshop tu dgn 3 org polis
-lepas bos die kena basuh dengan polis2 tu, harga dari 3800 turun jadi 900
-pastu kitorg g minum, polis tu bgtau da byk kejadian jadi camtu katR&R seremban(kedua2 arah)
-dan kereta aku da kena sabotaj cam org lain gak

 

Situasi 2 :

1. pagi tu kirorg benti kat R&R seremban. nak sarapan
2. perking penuh,so kitorg paking jauh sikit dan tak ramai org lalu lalang kat situ
3. sarapan dalam 20 minit
4. teruskan perjalanan,dlm 10 minit atau 10km, temperature naik
5. berhenti kat lorong kecemasan
6. xsampai seminit, satu kereta berhenti, 2 orang lelaki indie offer nak tolong
7. diorg check dan kate gasket head da bocor
8. diorg offer nk tunda g workshop kawan die, so diorg tunda guna kereta diorg,gunakan tali
9. diorg kate diorg charge ikut harga standard atau murah lagi
10. bila da siap, bill nye ***, mmg mahal nk dibandingkn ngan kerosakkannye
11. kalau taknak bayar,kereta takleh amek,try nak tawar menawar, tak dpt,siap nak gaduh lagu
12. kerja nye mmg teruk
13. tapi tak pilihan,nak xnk kena bayar gak sbb nk amek kereta
14. bila bwk keta tu g workshop membe2 yg ade dkat2 seremban,diorg ckp hos radiator dibocorkn ms diorg sarapan kat R&R seremban
15. taktik yang sama digunakan beberapa kali kat R&R seremban.

aku dah baca bnd ni kat beberapa forum. lelaki2 india ni ade gak offer servis khas ni kat R&R nilai dan senawang. cerita2 mangsa sumenye lebih kurang.

banyak lagi ceritanya… korg leh baca kat forum tu, tapi dalam BI lah… sumenye citer lebih kurang sama dan WORKSHOP YANG SAMA.

bengkel menipu

komen/cerita dari pembaca-pembaca blog ini:

ema :

salam…
just nk share je la ni…penah kene aritu…on da way blk kl from mlk…sedang elok je lps rnr pedas… x smpai pun 100m…xpasal2 tayar pecah..trus stop kt tepi…blum smpat cal sape2 ade kete kancil merah kt blakang…tgk2 yg kuar tu india…ade lak pakai bju yg ade logo plus..sbb 1st time kene n kelam kabut plus risau n nebes..ingtkan dia org plus..adoi x pk pnjang la ni..dia tlg tukarkan tayar…then br org plus dtg…kater bayr 10 je..tok sah lebey…tp ble tanye dia mntak rm50…adoi..tukar tayr 50 hinggit?biar betik…tp sib baik org plus ade…dpt la nego sampai la rm30…xpela..duk pk cpt la habis bley trus jln…sib baik bkn drive sorang…suh member duk dlm kete elok2..kte lak berani kuar dr kete..tp xpela..bende da lps..harap x jd lg..tp ble pk2 blk rase2nye ade unsur sabotaj sbb x kan lane tgh ley pecah tbe2..diorg tabur bende ke kt jln…adoi…mntak2 la jauh ngan sitausi mcm ni lg..esk nk grk blk kl pun harap2 x jd lg…huhuhu..thnx 4 sharing bro…wsalam ;)

fana :

kes kite same la.mase tu kite ngan adik kite baru pas anta membe kt melaka..masa tu jln jem arah nak ke KL…tetibe temprature kete naik plak..benti kt RnR sban..pastu ada sorg india dtg die tgk2 pastu ckp prob kt gasket.die ckp kos nak baiki 80inggt je..kite pn lega la mase tu..ingt die btl2 nak tlg kan.pastu ade towing dtg bwk kitrg p bengkel kt sban jaya tu.ade sorg india tu dtg cek kereta die ckp enjin da crack(xtau la pe mende)..mase tu da kol 11 mlm..call membe kt senawang,sebaik abg die ade kawan dgn mekanik.bwk mekanik tu sendiri jumpe kene byr kos towing RM 300 pastu kos cuci radiator RM 180..gile ah diorang..rasenye memg tmpt diorang tu menipu la..masa kite smpi bengkel die tu tgk sume org yg baiki kereta kt die mesti smpi bukak enjin..diorg saje nak buat mcm tu,blh la diorg caj mhl…teruk

osixx :

so kene lah berhati2 lpas nie..xkira lah kt mane anda berada….trus terang sy ckp..pegetahuan psl kete kita perlu tahu serba sedikit…ayah sy pernah kene jugak cam nie..dieorang suruh tinggal kete…esok bila dtg amik die punya cas x agak2…xlama pas tu problem balik kereta ayah sy.bila pergi bengkel,dieorg tanya pernah tukar head ker?ayah sy ckp xpernah tukar.dieorg ckp head nie dah pernah tukar sbb ada kesan welding…rupa2nya mase rosak dulu…mekanik tu tukar head yg dah nak rosak kt keta ayah sy..geram je…….

hafiz :

tak guna jugak nak call plus. plus peronda dah kautim dgn tukang tarik sebab dia dpt percent. aku kene kat highway nak msk seremban.
tukang tarik tu sendiri ckp, ‘ adik nnt tgk yer abg berenti kat petronas dpn tu abg bg duit komisyen kat dorg’. mmg btl lah dia bg duit teh.
bila tanya knp plus tak blh tarik, alasan dorg, trak takde, no tipon on tow ade.

fend towing(dia tak tinggalkan nombor telefon, tapi saya jumpa fend towing di google) :

salam semua..saya bawak towing…ah 2x tarik kua wsyop ni..kt area seremban 2 kan…banyak kes air kering je.ayat murah je.siap repair n tow dalam rm180…tp dh sampai wsyop,jadi la rm800..blm repair lagi…besok datang,enjin ada dalam bonet belakang plk…nak tup tap,jadi rm3k lebih…belum buat apa2 lagi tu…last2 nak tarik kua dgn enjin dlm bonet…,kena bayar rm800 caj bukak,tow,n sewa tapak park…senang nye buat kje…saya tarik kereta dari seremban bawk kl baru je rm300…untung kaw2 la dorang ni…nk gaduh mmg xgune..port dia semua org dia je..silap2 blh lunyai…

ed :

Salam….

Seronok dengar cerita yg macam2 di atas. Actually aku sendiri pon dah terkena cuma nasib baik lar tak begitu banyak ruginya.

Citernyer gini. Aku OTW balik ke Bt Pahat. rasa letih perjalanan tu dr Serdang(rumah sewa)melalui Melaka singgah la kejap kat RNR Bemban. Dah solat n rasa fresh aku pon saja je buka bonet kereta. Tengah aku dok check2 keadaan enjin ketika itu datang lar 3 org bonzer2 India yang saiz badannya jauh melebihi aku yg tinggi 175cm jer banding ngan diaorang 180 lebih masing2(takut aku he he he)…terus sapa apa hal dik senja2 nie buka bonet? aku cakap saja jew bukak bonet nk tgk enjin. Masa tgh cakap2 tue ada lar sorang membe diaorang tuh sentuh kt salah satu hos yang ada kat situ n gunakan kain buruk dia cuba lap-lap! aku cakap tk yah lah susah2 lap sbb memang benda tuh bersih!! aku memang tk perasaan langsung taktik tu. Dipendekkan cerita…. dia orang mintak upah sbb bersihkan hos tu! aku bgtau apa plak nk mintak duit bukannya aku suruh pun! Tp tgkkn bini aku kt dalam kereta mcm dah nmpk takut sebab tak ramai orang sgt kat situ aku pon terpaksa bagi lar dengan berat hati RM10. Aku cakap itu je duit yang ada pasal balance tu aku nk byr duit tol! Lepas tu diaorang blah dengan muka tersenyum mneinggalkan aku dengan wajah yang agak pucat dan terasa bodoh dipermainkan! Sapa la suruh engko berhenti n buka bonet….. ingat la kawan2….jgn la buka bonet atau singgah kt tpt cam tu kecuali emergency je…adui… apa yang penting….keselamatan kita n famili.

dyna sabri :

bro…. saye pernah kena tp kat r&r tapah, time tu saya bersama suami berhenti kat r&r dan kami parking jauh sikit dari tempat makan….selesai makan kami terus kan perjalanan x sampai 10 minit temperature naik… so kami pun berhenti tepi highway….x sampai 2 saat mai mamat india berkereta jalur kuning… konon mcm makenik la die check n cakap gasket bocor… macha tu konon offer la nak repair kat kedai die.. tapi saya berkeras x nak saya cuba lebih 100x call plusline… dan soalan pertama yg pluscare tanya nie VVVIP ke??? memang celaka sungguh plus nie…. bila saya cakap kereta saya jenis bla n bla bru die hantar org plus tunda kereta saya yg dah tersadai selama 1/2 hari…. saya suruh plus tunda sampai exit tol tapah…. tp kami kena charge dlm 200 padahal klu ikutkan klu kita baya tol sumer free…. n bila sampai kat tol tu kami park kereta tepi pejabat tol….disebabkan saya berkeras x nak baiki ngan diorg…tiba2 bayak betol kereta line kuning nie datang pujuk kami tp sorang pun x berjaya… sbb org plus bagitahu saya klu nampak kereta line kuning kat highway nie itu kereta cari makan…. dan diorg akan rosakkan kereta kita masa kita berhenti di r&r sbb tu jgn parking jauh masa berhenti r&r…. sejak hari tu saya dah x berhenti r&r tapah..

gewang laut :

>nk share sikit skills kalau temp krta korg naik?panas?hose bocor?
>1stly korg benti jap..dlm 5 mnit ke..agak2 trun sparuh level temp tu,,korg start keta,jln blik,bwak laju skit..smbil drive mata tgok level temp.bila nak nak smpai line merah..free gear..mati enjin..biar je keta jln sndri..dah slow on blik kunci,msuk gear,,jln lagi,buat lagi mcm tadi,jln trus smpai la korg jumpa bengkel2 kat luar,(kereta auto xbleh buat laa,ni utk driver yg dah mahir je..)ak pnah buat mcm ni..dpt jln lbih 100km..

dolldaus :

aku biasa tgk benda ni sbb salah satu bengkel india yg selalu wat keje ni depan ngan bengkel member aku yg aku selalu lepak….kadang2 aku ade gak nasihatkan mangsa2 bengkel tu suh tarik je kete diorg keluar wat kat tpt lain……mmg bengkel diorg sentiasa ade keta masuk xkira siang atau malam…

satu je pesan aku..klau rosak tepi jalan kat highway jangan panik….kol plus pun diorg akan tunda tempat selamat…pastu kompm akan ade yg datang nak tolong repair…klau rosak area seremban korg tepon la sape2 yang korg kenal kat area tu…ok..sekian…

cacamerba :

Bila baca kisah kena tipu kat R&R ni saya teringat cerita lama yang berlaku pada diri dan kereta saya.

Ini adalah kisah benar yang belaku pada diri saya. Kejadian ni berlaku 8 tahun lepas. Masa tu baru balik tengok member meninggal kat Manjung. Dalam perjalanan balik masa tu lebih kurang pukul 7.30mlm saya dan member kerja masa tu berhenti kat R&R TAPAH untuk minum dan berehat. Lebih kurang lepas 1/2jam kitaorang sambung perjalanan balik ker Kuala Lumpur. Tak sampai 10 minit jalan temperature naik sampai dah merah. So masa berenti bagi signal nak berenti kat emergency lane terus ader kereta berenti kat belakang kitaorng. So kitaorang buat tak kisah lah… so aku bukak bonet depan. pergh… asap dah kuar dari enjin. Tapi nasib baik aku tau pasal enjin. So aku biar enjin sejuk dulu dalam 10 minit. Mamat kereta kat belakang tu offer nak tow kereta aku. aku cakap tak payah. Tapi masa tu di tak blah. Dia tunggu jugak kat kereta aku. Aku buat bodoh jer. So bila aku suluh kat enjin minyak hitam dah leaking kat gasket head. So memang tak dapat nak buat apa. So aku pun tepon Plus. Nasib baik nombor tepon diaorang ader kat tiket tol tu… so aku tunggu lebih kurang 1 jam untuk tow truck PLUS datang. Mamat yang tadi tu still tak bergerak dari situ. Truck plus pun datang. Org plus cakap dia boleh tow kereta kau sampai tol terdekat jer. Aku pun tak kisah nanti sampai tol aku boleh call member aku tow kereta aku. So orang plus tu pun tow sampai tol aku tak ingat tol mane sebab dah malam ngan letih… So masa tu aku call member. Dia uruskan semua sekali sampai ker workshop. Tapi mamat celaka tu tak putus asa. Dia ikut plus tu tow sampai tol dia offer lagi nak tow kete aku. Aku jawap elok elok lah… So bila dah sampai workshop pomen cakap air radiator aku dah kosong sebab ader orang dah bukak dia punya drain valve kat bawah radiator tu. Masa tu aku dah terbayang mamat indie yang celaka tu punya kerja. So tolong ingat kan kawan kawan berhati hati masa tinggalkan kereta kat R&R. Kalau boleh tempat terang yang ader ramai orang. Sebab takut orang orang yang tak tau macam mana nak dapat sumber duit halal ni ambil kesempatan keatas yang terdesak. Sekian…

 

so kalau kena kat korg,masalah camni kat R&R seremban ke kat mana2, call la pihak insuran korg. kalau ade kawan2 kat area2 situ, call, kalau korg join radio amatur,insyaAllah adelah yang akan menolong.

adakah korang/kawan-kawan/ saudara mara korang nak jadi mangsa macam mereka ?

 masukkan e-mail address anda disini (REGISTER), dan pelbagai cerita baru yang menarik dan tips2 akan dihantar kepada anda

Hasil carian :

(Visited 403 times, 4,591,164)

Al-kisah RnR seremban

2 hari ni trafik blog ni naik 100% hingga 120%, dek kerana entri berhati2 bila singgah di rnr seremban. Dek kerana ramai yang share benda ni, ada pulak yang mengatakan saya mengajak orang supaya jangan singgah di RnR seremban tu.

assalam… mungkin ada betul nya citer2 di atas & kita diminta berhati2.. tapi kalo ada 100,000 org yg baca & terus buat keputusan utk tak nak berenti kat r&r seremban, tak ke mcm kita menutup periuk nasi mereka yg berniaga kat sana tu..? sian pulak diorg, tu lah pendapatan nak sara famili.. bukan nak salah kn sesapa, cuma sekadar memberi pendapat..

Bukan lah aku nak suruh semua orang jangan singgah RnR seremban, just berhati-hati bila singgah disana, parking lah ditempat yang banyak orang lalu lalang, parking yang senang kita nak nampak. cam komen yang dinyatakan pembaca bernama mail.

Kadang2 bukan masalah service kak…..tapi sabotaj…bila park kete celah2 lori,,tersorok dari pandangan….itulah kesempatan….cari parking yg dekwt ramai org….biar sesak sikit…pic tuan tanah ni workshop di mambau,,ada lagi workshop india di seremban selatan dan seremban jaya yg buat keje jahat ni…ll.ingat call kawan2 dulu…jgn kelang kabut,k,k,,,,lpastu klu dah takde baru call insuran service…….be safe..lll…klu takut tinggalkan kete rosak tu…kunci dan pergi duduk kat tempat ramai org……ok…banyak kelebihan duk kt tempat ramai org ni..

dan disokong oleh shahrul nizam :

btol tu alongxp,bkn nk tutup periuk nasi org,die x kena lg,klu dh kena tau la nasib mcm mane

ini pula komen dari pembaca bernama Nazli

Jgn sesekali ambil mudah benda ni.Plz belajar sikit2 pasal masalah kereta terutamanya radiator.dalam kereta mesti ada standby air utk topup kalau2 bocor atau dibocorkan.kadang2 aicond pun boleh jadi punca temp naik(terutamanya keta lama)terus berhenti bagi sejuk sket dan cuba jalan tanpa bukak aircond.sebelum tu check dulu kat mana bocor,boleh jadi hose atas/bawah,nat bawah dsb.Lain daripada tu,standby kayu cota dalam keta, kalau jadi apa2 tibai je tanpa belas kasihan,sbb geng2 penipu ni takkan belas kasihan kat anda. Alhamdulillah sy tak pernah mengalami situasi begini,tapi kalau tayar pancit dah 5 kali dan saya boleh tukar tayar dalam masa 5 min jer sbb sy tak mau ada malaun2 ni dtg knon nak tlg tp sebenanya nak pau kita.Jom share amai2 maklumat ni biar bengkel tu bungkus terus(kalau ikut hati, aku bakar je bengkel tu)..

dalam entri saya tu pon ada saya nyatakan “lelaki2 india ni ade gak offer servis khas ni kat R&R nilai dan senawang” maknanya mangsa2 yang kena ada jugak yang kena di RnR lain yg berhampiran. Niat saya share tu supaya semua orang alert akan kehadiran orang yang tiba-tiba nak membantu kita, dan apa yang perlu kita buat kalau kita pon menjadi mangsa. Antara komen berkaitan pengalaman menjadi mangsa.

Wajib tengok yang ni:

Banyakkan blue dalam hidup anda

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

Bukti rakyat Malaysia suka blue

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,533 times, 4,591,164)

dari pembaca bernama lalan:

aku plak kena kat senawang ms nak g honeymoon kat melaka hari tu pd 27 disember..temp naik aku benti jap kat rnr senawang pastu aku buka bonetkasi sejuk jap.tetibe ada 2 org india siap pakai baju plus dtg check.dorg kata radiator tersumbat,dorg ckp dalam sratus lebih je repair..aku pon tanpa berfikir on je la sbab nak cepat..dah mula tak sedap hati..keta masuk bgkel terus bukak enjin dgn kelam kabut..dorg ckp myk enjin makan gasket..kira punya kira kena 900..pergh..nejin dah bukak,mau tak mau kena ar repair..aku tinggal keta sok aku g amik dorg charge aku 1700..ntah apa2 sial punya india..kaki pau.aku report polis,pegi bengkel polis teman,slow talk punya slow talk dpt kurg 1400…byr amik keta blah..bengkel kat seremban jaya..area ramai india,mcm gengster je aku tgk..

dari pembaca bernama masprops :

Benda ni dh jd pd adik aku sendiri. Elok juga jadi pengajaran utk semua, terutamanya yg br pakai krt & lesen baru. Crtnya begini. Adik lelaki bongsu aku ni br je kerja kt nilai. So lesen pun baru & krt tu pun asalnya bapak aku yg punya. Bg dia pakai. Satu mlm dia blk kerja krt break down. Ada plak geng2 macha dtg nk towing ke sban. Dia setuju. Lps sampai workshop diorg, mrk offer nk tlg cek. Asik aku setuju, nak cek je bkn nak buat apa pun. Tp esoknya dia dtg semula enjin semua dh turun. Alasannya diorg nk cek takkan tgk je, kena bukak satu persatu! Tu tektik diorg. Nak x nak adik aku panik terus kol aku. Dr crt dia aku tahu dia mesti dh terkena. Tambahan dia bgtau kena keliling dgn geng2 macha tu ala2 samseng. So aku malas nk buang masa terus report polis & Jabatan Hal Ehwal Pengguna. On the spot diorg terus ke sana. Macha sudah goyang. Dari Rm3k++ terus less rm800 je. Ikut aku xnak byr langsung tp aku kira2 memang harga patut. Bayar & terus blah. Jd jganlah sesekali benarkan towing car yg kita x kenal tarik krt atau repair krt kita tgh hiway. Pasti kena sembelih…

dari pembaca bernama khairul :

Aku pnah kene gak cerite mcm ni.. Tapi motor la.. Moto tak boleh start pasal starter rosak. Tapi kalo tolak jump start boleh jalan. Aku dari melaka berenti la kat rnr seremban nak rest jap.. Pas tu nak start moto tak boleh hidup plak.. Skali ade la macha 2 orang dtg nak tlg.. Naik kerete mazda lame tak silap kaler coklat cream.. Aku ckp takpe tunggu dulu.. Nanti try tolak balik.. Die kate takpe. Ni sikit punye hal. Die cek kejap. Aku pun bia la die cek . Pasal die kate takde charge. Skali die nak pasang fering moto aku tak cukup 1 skru. Die ckp kene tambah skru lain. Die kua skru die yg berkarat tu n pow aku rm90.. Haram btol.. Tolak balik.. Moto idop plak. Tros blah la..

dari pembaca bernama shahrul naim :

salam….aku pn pernah kena gak,mmg w’shop nie,tp bkn kt r N R,kete aku breakdwn hampir nk smpi tol senawang.check punye check die suruh tgal kete pasal spare part x buka hr ahad.die bg aku guna sebuah kete die.bila hr isnin aku nk amek kete,die dh top overhoul kete aku.aku kene byr rm3800,siap kete die bg aku guna tu die cas sewa kt aku,mmg bengang giler aku.nk x nk aku kena amek jgk keta aku pasal die dh stnby geng.dlm perjalanan aku nk blk upm,temperature aku naik lg.mmg nasib aku malang hr tu.last2 aku panggil member aku dtg tolong

So korang sendiri boleh tengok, berapa punya teruk diorg buat?

domain murah

(Visited 140,841 times, 4,591,164)

Apa yang menarik, pembaca bernama mail siap bagi nombor telefon dia lagi, untuk pembaca blog call kalau ada masalah, nombornya 0196208598 seperti yang dinyatakan dalam komennya…

hati2 tuan dan kawan2. ….bengkel india la tu……memang die org sengaja buat mdm tu….jangan tinggal kete sebarang…..klu ada masalah trus contact plus….jgn guna die org,,,,,klu perlu bantuan calll member terdekat kt seremban…..atau terus contact aku….aku bukannpomen tapi bleh la tolong yg termampu…..melayu mesti tolong melayu……takde upah…..just help for emergency….0196208598….

Apa yang saya harapkan, bila ramai yang share entri berkaitan RnR seremban tu, ramailah yang lebih berjaga2… jadi, tolong sebarkan kepada rakan2, untuk keselamatan semua. buka entri berhati2 bila singgah di rnr seremban ni dan share kan. nak share entri yang ni pon boleh…

masukkan e-mail address anda disini (REGISTER), dan pelbagai cerita baru yang menarik dan tips2 akan dihantar kepada anda

Hasil carian :

(Visited 306 times, 4,591,164)

sila share : berhati2 bila singgah di RnR seremban

cerita ni aku amek dari forum lowyat.net yang aku translate kan kepada bahasa melayu, kalau nak tengok post asal, klik sini

situasi 1: tragedi ni berlaku ahad mggu lpas,19 jun

 

Ahad :

  • berenti minum ngan kawan2 kat rnr seremban pukul 2330 /11.30 malam,konvoi 2 kereta

  • pukul 0430 / 4.30 pagi, lpas da minum2,kitorg teruskan perjalanan ke melaka.

  • masa dlm rnr seremban lagi,masa da nk kua, tibe2 gear D aku cam ade problem so aku berhenti

-tb2 ade 1 kereta benti n nk tolong

-so aku amek keputusan bg je diorg tunda bile diorg kate tu mslh gearbox ngan oilseal,kos dlm 220 je.

-sampai kat workshop dlm pukul 0500 / 5 pagi,diorg trus CUBA nak repair gearbox aku

-tggu punya tggu diorg kata bnd tu kena repair esok. aku trasa bodo lak sbb x claim warranty kat proton, so aku amek keputusan teruskn g melaka ngan membe aku, so aku tinggalkan keta dan aku kena tanda tangan satu resit dan aku tak perasan ada syarat kat situ menyatakan ” SETUJU UNTUK MENUKAR APA APA ALAT GANTI UTK PROSES BAIK PULIH” (lebih kurang camtu la).

 

 

Isnin :
-0730 / 7.30 pagi sampai kat melaka.
-tdo sampai pukul 11 pagi n bangun sbb telefon bunyi.aku diberitahu yang gearbox aku dalam proses eoverhaul. WTF!!!! keta aku baru setahun 4 bulan
-1300 / 1 tegahari, org mekanik bgtau yg kosnye adelah 3800
-aku kena tipu,dan menyesal tak hantar kat proton
-1500 / 3 petang, call mana2 membe2 polis yang ada.
-diorg soh aku tggu sbb bnd ni da byk kali jadi
-1930 / 7.30 malam, org workshop call bgtau kereta da siap dan boleh diambil,tp aku xnk ambik, aku ckp nk ambik esok…
-2000 / 8 malam, membe aku call suruh dtg seremban esok pagi.

Selasa :

-sampai kat seremban pukul 0900 / 9 pagi
-pagi workshop tu dgn 3 org polis
-lepas bos die kena basuh dengan polis2 tu, harga dari 3800 turun jadi 900
-pastu kitorg g minum, polis tu bgtau da byk kejadian jadi camtu kat rnr seremban(kedua2 arah)
-dan kereta aku da kena sabotaj cam org lain gak

 

Situasi 2 :

  1. pagi tu kirorg benti kat rnr seremban. nak sarapan
  2. perking penuh,so kitorg paking jauh sikit dan tak ramai org lalu lalang kat situ
  3. sarapan dalam 20 minit
  4. teruskan perjalanan,dlm 10 minit atau 10km, temperature naik
  5. berhenti kat lorong kecemasan
  6. xsampai seminit, satu kereta berhenti, 2 orang lelaki indie offer nak tolong
  7. diorg check dan kate gasket head da bocor
  8. diorg offer nk tunda g workshop kawan die, so diorg tunda guna kereta diorg,gunakan tali
  9. diorg kate diorg charge ikut harga standard atau murah lagi
  10. bila da siap, bill nye ***, mmg mahal nk dibandingkn ngan kerosakkannye
  11. kalau taknak bayar,kereta takleh amek,try nak tawar menawar, tak dpt,siap nak gaduh lagu
  12. kerja nye mmg teruk
  13. tapi tak pilihan,nak xnk kena bayar gak sbb nk amek kereta
  14. bila bwk keta tu g workshop membe2 yg ade dkat2 seremban,diorg ckp hos radiator dibocorkn ms diorg sarapan kat rnr seremban
  15. taktik yang sama digunakan beberapa kali kat rnr seremban.

aku dah baca bnd ni kat beberapa forum. lelaki2 india ni ade gak offer servis khas ni kat R&R nilai dan senawang. cerita2 mangsa sumenye lebih kurang.

banyak lagi ceritanya… korg leh baca kat forum tu, tapi dalam BI lah… sumenye citer lebih kurang sama dan WORKSHOP YANG SAMA.

bengkel menipu rnr seremban

 

so kalau kena kat korg,masalah camni kat R&R seremban ke kat mana2, call la pihak PLUS atau pihak insuran korg. kalau ade kawan2 kat area2 situ, call, kalau korg join radio amatur,insyaAllah adelah yang akan menolong.

sila klik button share, like dan tweet kat atas tu untuk share… untuk keselamatan org korg dan org2 lain skali… ok?

masukkan e-mail address anda disini (REGISTER), dan pelbagai cerita baru yang menarik dan tips2 akan dihantar kepada anda

Wajib tengok yang ni:

Banyakkan blue dalam hidup anda

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

Bukti rakyat Malaysia suka blue

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,533 times, 4,591,164)

Hasil carian :

(Visited 1,204 times, 4,591,164)