cerita psl blogging lagi

ok,sebelum ni aku post cerita pasal teknik blogging yang baru(taklah baru sangat pon hahaha) yang mana buat kite sebagai blogger, tak perlu work hard tapi work smart.

Yang mana kalau korang tetiba ada idea yang mencanak-canak, korang taip tajuk dan buat point-point dalam draft dan bila siap, kita set autopublish, setkan setiap hari akan publish satu entri.

Jadi… kalau esok lusa korang tak ada idea, blog korang masih lagi terupdate di mata orang dan mungkin google.

Andai kata, dalam hari tu korang ada idea lain atau berita menarik yang nak dikongsikan pada hari itu juga, adjust semula yang dah di set auto publish tadi ke beberapa jam lepas korang update yang terbaru tadi.

Jadi, kita dah ada 2-3 entri yang di post pada hari itu. Gunakan social media seperti pinterest, tumblr, facebook dan twitter dan yang paling penting sekali, gunakan google plus.

Tak banyak, tapi cukup untuk menghebahkan pasal blog korang. Percayalah, saya berpengalaman dalam dalam dunia blogging ni

 

ok,dalam post tu adalah sorang reader tu bg komen,dan dalam komen die berbunyi camni

p/s: along,taknak sebarkan kasih sayang ke (commentluv)?

then aku tanye la die,ape benda commentluv tu? so reader tu iaitu misseja bgtau la…

” along, nak citer kat sini ke…ok.

commentluv tu, kalau sesiapa comment kat blog along, secara automatik pengomen tu punya latest blog post akan terpapar sekali…tajuknya je la…kalau along comment kat blog orang lain yang pasang commentluv pun sama jugak…diorang leh tahu latest entry along…

secara tak langsung, sesiapa yang comment kat sini akan dapat promote entry terbaru diorang…cuba tengok comment along kat blog saya…

inilah dinamakan menyebarkan kasih sayang :) u lap me, i lap u :)

tu yang kalau korang komen kat blog aku ni, pastikan korang isi ruangan  web/url tu, commetluv tu akan baca entri korang yang terbaru dan memaparkan tajuk post dan linknya sekali di bawah komen korang.

Apa perlunya benda ni? supaya web korang lebih mesra enjin carian atau yang digelar SEO, sebab dengan adanya link masuk dan link keluar dengan blog korang.

atas 2 sebab utama, 1 untuk rujukan,contonya ayat SEO tu, klu aku nk explain kat sini,letihla aku nk taip,korg pon naek pening, kan? so,letak link,klu orang nak tau,die klik,klu die dah tau,die tak klik. sebab ke 2,cam aku ckp td la…supaya ada keluar masuknya, klu web org tu pkai visitor detector cam feedjit tu, die akan tau la web die dibukak dari mana,n aku selalunya akan jengah blog org yg ada link pegi ke blog aku,contohnya.

Kuala Lumpur arrived from “yulsahaja.blogspot.com” on “Ni La BlOg Aku….” so aku akan jengah blog yul tu,sbb kadang,bile aku tgh malas atau aku blur blog mana aku nk start blog walking,aku akan mula ngan blog yg ada link ke blog aku.

ada banyak cara supaya web/blog korg  jd lebih mesra ngan search engine, antaranya keyword, images, dan site map, insyaAllah di laen waktu, aku akan cerita psl bnd2 tu,skang ni aku nk tutup lampu untuk Earth Hour.

ok, ni link pegi ke commentluv tu–> comluv.

n kalau rajin baca Nak tau camne korg leh muncul kat muke dpan srt kaba?haha.. ni lah caranya… dengan camne nk buat suft internet melalui tpon jd seronok

p/s: follow la org seramai yg mgkn kat twitter,mana tau diorg follow balik, add reramai kwn kat fb.huhu…

(Visited 21 times, 4,593,910)