pergi tak kembali… hayatilah…

sumber : blog teh secawan di facebook

 

Ikuti kisah luahan hati seorang sahabat kepada Allayarham Asri bin Ibrahim ini…

Semuanya bermula dari satu panggilan, tengahari 12 Ogos 2009….

 

ASRI: Assalammualaikum! Man, anta kat mane?

 

AKU: Kat syurga… hehehe (gurau. Sebenarnya baru bangun tidur)

 

ASRI: Cit! ana pun nak jadi cam anta lah! Hahaha… (melayan gurauan)

 

AKU: Maqam ana lain, hehehe. Anta, ALLAH jemput direct; lagi hebat!

(masih lagi mood gurauan @ isyarat?!)

 

ASRI: Dah! Dah! Jadi tak jumpe?

 

AKU: Jadi. Kenape?

 

ASRI: Jumpe lewat sikitlah. Ana nak meeting dengan rabbani. Pas tu jumpa Pyan jap kot.tapi tak tahu lagilah…

 

AKU: Cam ni lah! Anta setel semua, anta call. O.k?

 

ASRI: O.k! Insya’ALLAH

 

Seperti yang dirancang kami pun bertemu di area Taman Dr. Ismail. Kami bercerita segala kisah yang mungkin termasuklah perihal Rabbani, tugas dakwah dan agenda projek baru bersama.

 

AKU: Insya’ALLAH, takde aral melintang album zikir baru anta dengan Hijjaz kuar Ramadhan ni

 

ASRI: Album mane ni?

 

AKU: Kan kita ade dua album yang belum release lagi. Satu, yang amalan orang-orang melayu. Satu lagi yang Ratib Hadad tu.

 

ASRI: Abis anta kuar mane dulu?

 

AKU: kuar yang ada amalan tok janggut, mat kilau, tokku paloh tu. O.k tak?

 

ASRI: mmm…bagus gak tu. Jarang ada konsep album macam tu. Paling kurang ada gak yang amalkan. Ana pun dapat saham kat sana nanti.

 

AKU: Anta tahu title album ni

 

ASRI geleng kepala. Kemudian didongak-dongak kecil kepalanya dengan matanya yang turut bergerak-gerak sebagai isyarat mahu tahu.

 

AKU: Amalan Perisai Ghaib!

 

ASRI: Fuhyooo!!! Masya’ALLAH! Masalahnya ana sendiripun tak ghaib lagi.

 

AKU: mana tau….tah-tah anta ni dah jadi wali …..

 

ASRI: Amin!!!!

 

Kami gelak besar selepas tu. Semua yang ada di restoran itu memandang.

 

ASRI: Man, anta nak tengok ana ghaib tak?

 

AKU: Cubalah…….hehehe

 

ASRI: Tapi kalau ana tak datang balik, anta cari ana tau. Jangan nangis lak….

 

Kemudian, ASRI bangun dari tempat duduk dan berlalu dari situ… Continue reading

(Visited 16 times, 4,593,159)