Personaliti penghias diri

Personaliti penghias diri

Saya dapat idea nak tulis entri personaliti penghias diri ni masa tengah sarapan kat kedai lepas balik dari beli hos air yang bersambung ke throttle body.

Saya sarapan kat kedai sebab temperature kereta saya dah naik tinggi, jadi saya biar dia sejuk sikit, saya ambil keputusan untuk sarapan kat kedai makan yang dekat dengan rumah.

Temperature kereta tinggi Sambil menyiat roti canai, tiba-tiba teringat kat seorang budak perempuan ni, dia cantik, kulit kuning langsat, kulit bersih, muka tak ada jerawat, bibir seksi, body mantap, kalau dia pakai apa pun lawa, kalau tak pakai apa-apa tu saya belum dapat tengok lagi hehehe. Senang cerita secara fizikalnya, dari pandangan mata kasar, dia memang seorang awek cun.

Tapi bila cerita balik pasal budak perempuan ni dengan kawan-kawan saya yang sama-sama kenal dia, seorang kawan saya kata dia tak tahu budak tu lawa ke tak.

Padahal, hakikatnya, budak perempuan tu memang jauh lagi lawa dari bini kawan saya ni.

Tapi kenapa kawan saya ni kata tak tahu budak perempuan ni lawa ke tak?

Saya kata kat dia “sebab kau dah kenal personaliti kot”, dan kawan saya jawab “mungkinlah”. Itulah yang dikatakan sebagai personaliti penghias diri.

Maksud saya dengan persolati penghias diri ni, personaliti tu ibarat make up, make up yang betul akan membuatkan seseorang yang tak cantik tu menjadi nampak cantik. Dan make up yang tak kena gayanya akan membuatkan yang cantik jadi nampak macam ahli sihir jahat.

personaliti penghias diri

Atau personaliti penghias diri ni ibarat macam pakaian, aksesori atau apa-apalah.

Macam yang saya cakap tadilah, kalau muka tak lawa, kulit gelap macam saya ke, kalau personaliti, perangai baik, sopan santun, beradab, berbudi bahasa, pandai bawa diri, pandai jaga maruah, tak lawa pun boleh dipandang manis.

Tapi kalau muka cun,  tapi mulut macam longkang kata orang, tak perlu lah saya gambarkan mulut longkang tu macam mana punya perangai kan? Lepas tu tak hormat orang tua, pemalas, pengotor, tak beradab, muka yang lawa tu orang dah tak pandang dah beb.

So, tak perlu la korang pelik kalau perempuan cantik tapi kalau tengok boyfriend dia atau suami dia gemuk, hitam, korang ingat mamat tu guna ubat guna-guna pulak.

Mungkin ada perhiasan pada diri beliau yang buat gadis tu tak pandang lelaki lain sebagai imam sepanjang hidup dia.

Atau abang sado yang tinggi, handsome, dapat awek yang…… pendek kata, kalau bagi 100 orang buat penilaian sama ada mereka sepadan atau tak, mesti 100% akan cakap mereka tak sepadan secara fizikal dan visualnya.

Tapi mungkin dari pandangan lelaki tu, gadis tu sangat sempurna, sebab ada hiasan yang sepadan, dan buat abang sado tu terpikat.

 

Hasil carian :

(Visited 114 times, 4,595,403)

Kereta Proton dan Power Window nya

Sape yang pakai kereta proton yang ada power window?(power window tu yg korg tekan button,cermin naik ke turun sendiri tu) bile sebut power window kereta proton mesti ade yg mengeluh… aku berani gerentilah,siap ada yang membebel lagi kan?

Hari ni aku kurang ckit mood nak berblogwalking,bukan xde…kurang je…so aku banyak menghabiskan masa kat blog redmummy, sambil tu jengah2 la komen2 kat blog aku ni, terpandang komen dari reezluv, dan aku pon bukak la blog die,aku selak page by page,terjumpa artikel bertajuk kenali potensi blog, dan entah macam mana, aku teringat web/blog paultan. so aku pon menjengah.

berbalik kepada tajuk tadi, pasal power window,ini bukanlah cerita dongeng, korang kadang2 boleh tengok,orang naikkan tingkap kereta sambil menarik bahagian atas cermin tu. Atau sesetengahnya, naikkan turunkan balik, berulang2 kali. Tapi seperti yang aku baca dalam paultan tu, die kate proton dan berubah,diorang dah buat power window yang bagus dan akan datang, power window ni akan ada lifetime warranty atau warranty seumur hidup(macam RAM Kingston hahaha).

 

MD(Pengarah Urusan kot) Proton, Datuk Seri Syed Zainal Abidin berkata, pengeluar power window proton telah meningkatkan kualiti dengan pesat, tetapi cabaran getir mereka adalah untuk menangani pandangan negatif pengguna2 terdahulu.

Datuk Seri Syed Zainal Abidin juga berkongsi pengalaman peribadinya semasa duduk di tempat duduk penumpang di belakang menaiki Proton Waja Limo dari KLIA ke rumahnya di Subang Jaya, pemandu teksi tersebut membuka pintu dan bukannya membuka tingkap apabila sampai ke plaza tol. Isteri beliau mengikik dan mencuit beliau, Datuk Seri Syed Zainal Abidin bertanya kepada pemandu tersebut adakah power windownya rosak? pemandu tersebut berkata “tidak,”pemandu tersebut berkata kawannya memberitahu,jika kerap menggunakan power window, ianya akan cepat rosak.

Jadi Datuk Seri Syed Zainal Abidin memberikan business cardnye kepada pemandu tersebut dan meminta pemandu tersebut menghubungi telefon bimbitnya jika power windownya rosak,tapi pemandu tersebut belum lagi menghubunginya.

Sesetengah orang berkata “Proton tak bagus” walaupun mereka belum memandunya lagi. dan kami hendak menghentikan pandangan ini. Kata beliau lagi.

p/s: tengah belajar nak memperbaiki mutu penulisan, ok tak?

Hasil carian :

(Visited 2,433 times, 4,595,403)

malu…aku malu… malu… maluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Assalamualaikum, salam sejahtera dan salam 1 Malaysia utk sume… sebenarnye sy xplan nk wat post ni, sbnrnye sy da sediakan post yg akan dipublish pukul 1512, n sepatutnye entri tu publish pagi ni… pukul 0812 ni…(<–ayat mukadimah…sopan je, ni da start emo–>)tapi disebabkan telah terjadi 2 perkara yg memalukan aku smlm … so aku nk gak taip entri ni…

AKU MALUUUUU!!!!!

ceritenye macam ni… :Weary:

Continue reading

(Visited 32 times, 4,595,403)