Pen pelbagai fungsi

Assalamualaikum dan salam sejahtera sahabat alongxp.com, bila anda tengok featured image entri ni, mesti korang bayangkan pen pelbagai fungsi tu macam ni kan?

pen pelbagai fungsi

Maaf, saya terpaksa mengecewakan anda semua, kerana pen pelbagai fungsi yang saya nak kongsikan kat sini adalah yang ini: Continue reading

Hasil carian :

(Visited 103 times, 4,591,269)

Antivirus apa yang paling bagus ?

Kerja fulltime saya adalah juruteknik komputer, jadi saya selalu diajukan soalan ” Antivirus apa yang paling bagus ?” Secara jujurnya la kan… itu adalah soalan yang saya paling susah nak jawab. Kenapa pulak? “Bukan ke antivirus ni yg paling bagus?” tanya z, ” eh taklah, antivirus yg tu yg bagus, betul tak? ” balas s kepada z sambil tanya kepada saya.

antivirus apa yang paling bagus
Jawapan saya “no komen” sebab apa? sebab tak ada syarikat antivirus yang nak sponsor saya… hahahaha… sebenarnya, saya pon tak tahu antivirus apa yang paling bagus, saya tak guna antivirus pada kebanyakkan pc / laptop peribadi saya, sebabnya, saya biasanya guna item operasi ubuntu.

Dan kalau saya guna windows sekali pon, adalah amalan-amalan yang saya guna. Takdelah main hentam aje… contohnya kalau nak install apa-apa aplikasi, saya hanya download aplikasi yang dikenali betul je, bukan gooogle, download, install dengan tak baca apa pon, main next-next je. Banyak masalah pc bukan masalah virus pon, tapi komplikasi / konflik driver, komplikasi / konflik program, hingga mengganggu fail-fail utama windows.

Tambahan, bila cucuk pendrive, kalau dia keluar autoplay macam dalam gambar kat bawah ni, pilihlah open folder to view files, janganlah ditutup dialog box tu, lepastu bukak kat my computer, main double klik je icon pendrive tu, kalau ada skrip autorun untuk runkan virus dalam tu, dan anda double klik. TAHNIAH!!! anda telah menyebarkan virus ke dalam komputer yang anda guna, ada antivirus pon tak guna kalau anda lebih laju dari antivirus, antivirus baru ‘ke garisan…’ anda dah sampai ke garisan penamat. Jadi antivirus apa yang paling bagus sekali pon tak guna kalau anda lebih laju dari antivirus.

Wajib tengok yang ni:

Banyakkan blue dalam hidup anda

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

Bukti rakyat Malaysia suka blue

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,537 times, 4,591,269)

Kalau pc tu ada antivirus, masa kat my computer tu, klik kanan pada ikon pendrive tu, klik scan guna antivirus.

Tu yang lepastu macam macam la masalah yang timbul, antaranya folder dalam pendrive semua jadi shortcut macam post saya sebelum ni.

Windows_7_AutoPlay_USB

tapi kalau ada keluar autoplay, tolonglah baca dan bezakan antara open folder using windows explorer dengan yang macam kat bawah ni.

autoplay-usb untuk run virusTengok dan BACA tulisan warna kelabu bawah Open folder to view files tu, sepatutnya anda pilih yang tulis using Windows Explorer, bukan yang Publisher not specified. Yang tu adalah skrip autorun yang akan runkan virus, ayat pendek nya, anda runkan virus.

Banyak cara nak elakkan virus sebenarnya, tak payahlah nak install banyak sangat aplikasi yang kononnya nak bagi komputer laju, laju lajulah komputer anda dijangkiti masalah dan lebih teruk lagi, mungkin data anda akan disedut oleh mereka yang tak bertanggung jawab.

Bukanlah saya nak kata antivirus tak penting, agak penting sebenarnya, tapi janganlah obses sangat sampai instal 2-3 antivirus dalam 1 komputer, 1 antivirus dah cukup. Kalau install lebih dari 1 antivirus, diorang gaduh dalam tu, last-last satu pon tak delete virus tu.

Hasil carian :

(Visited 112 times, 4,591,269)

Install Windows 7 dari usb

Macam mana nak Install Windows 7 dari usb drive? tulah yang berlegar dalam kepala otak saya semak samun ni bila tengah-tengah sibuk dengan 2 laman web yang nak di selesaikan ni, datang pulak orang mintak tengokkan laptop dia yang katanya ada kotak-kotak keluar bila laptop tu dihidupkan.

Biasanya saya memang akan mintak diorang bawak trus laptop tu dtg menghadap saya. Sebab… saya ada masalah nak berbincang perkara teknikal dengan orang bukan berlatarbelakangkan teknikal(dengan orang teknikal pon kadang bermasalah). Jadi saya pon hidupkan laptop dia dan tengok… ok… banyak problem dia nih… takpe… saya biarkan dia runkan segala mak nenek punya startup dulu… tengok apa lagi simptom-simtom dia. Wow… antivirus dia dapat kesan banyak virus, siap nak scan masa boot lagi… ok, jom kita reboot.

Tuuuuuuudddiaaa… banyak tul virus haaa… hmmm.. orang yang menggunakan ni kaki internet tegar nih… camne saya tau? saya taulaaaaa… sebab saya pon sama… hahahahaha.. walaupun virus-virus tu telah membuang punyalah banyak virus, tapi yelah.. cam kite kena chicken pox la… walaupun dah baik, kesan tu tak kan hilang terus kan?

Jadi untuk tidak menambah semak dalam pale otak saya yang dah berterabur dengan fail-fail nak buat website ni, adalah lebih baik saya cadangkan pada dia untuk format je. Lebih cepat dan SEGAR!!! hahahaha. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 119 times, 4,591,269)

External storage dan saya

Terlintas nak kongsi pengalaman hidup pasal external sotrage ni bila saya nak transfer driver satu pc ni ke dalam salah satu external storage saya iaitu pendrive, ada jugak org panggil thumbdrive… same je kot..

external storage devices

Masa tu terlintas dalam kepala otak saya yang pendrive saya yang satu ni kapasitinye kecik.. tapi bila terpandang nombor kat situ tertulis 4GB, terlintas pulak dalam fikiran ni, “kecik ke?”

Yup… bagi orang2 yang jenis multitasking, multimedia, multipurpose, multimulti macam saya ni, memang tak berapa nak cukup senang hati.. hehe.

ok… jom tengok kapasiti internal storage dan enternal storang saya(external harddisk)

hard disk drives

Ok, Internal storage saya, saya pecahkan kepada 4 partition, C, D, E, dan F. Jumlah internal storage saya 500GB. cer kira, berapa free space yang tinggal? hehehe

External harddisk saya, yang tu… yang berlabel ALONGXP EXT (I:) tu.. berkapasiti 1 Terabytes… tinggal 300GB je lagi.. sebab, sebahagian besar isi dari Internal hdd(harddisk drive) saya dah dipindahkan kedalam enternal harddisk tu.. sebabnya banyak data yang sangat berguna yang saya rasa tak patut saya buang, yang boleh dijadikan rujukan pada masa akan datang patut disimpan.

Apa benda yang saya simpan sampai 1TB hdd saya perlukan? mmm… macam2, e-book, gambar personal, gambar berkaitan kerja, software, movie, macam2 lagilah.. sebabnya banyak bidang komputer yang saya dah terjebak, programing je dh beberapa jenis, so banyakla e-book yang saya download, video tutorial untuk photoediting ada, untuk seting plugin, software, macam2 lagila snang cerita… dulu lagila… siap dengan game yang berlambak2…

Sejarah External storage ni kan.. saya ada kenangan pahit dengan Disket… atau bahasa sekolahnya dipanggil floppy disk drive (fdd) atau floppy A:

disket floppy

Ni la disket, apa yang jadi kenangan pahitnya? disebabkan disket, saya fail 1 semester… sejak dari tu… saya seboleh2 nya dah taknak guna disket lagi dah.

Just nak share la kan.. sejarah atau pengalaman saya ngan external storage ni.. 1st external usb storage saya adalah mp3 palayer… berkapasiti 128mb tekejut x? yup.. 128mb berharga 2 ratus lebih,

USB-MP3-Player

haaa… mcm ni la rupe usb mp3 player yang saya beli dulu… sebijik macam ni.. warranty 3 bulan, masa bulan ke 3, nak masuk bulan ke 4 tu sorg membe pinjam… agak lama.. pastu rosak, masa rosak tu dah masuk bulan ke 4, so die dh rasa bersalah+risau.. nak halalkan je pon, xboleh jugak, sebab saya nak guna satu external storage(sebab ke serikkan guna disket td), so saya cakap ngan die camni “camnila.. ko gantikan aku ngan pendrive biase jela… tapi.. yg 256mb” dan die setuju… wlaupun harga pendrive tu xla semahal usb mp3 player saya, tapi saya dapat satu pendrive baru yg berkapasiti lebih besar, dan die pon xperlu keluar duit byk utk ganti mp3 player tu… so win-win situation la kan?

masa tu.. kebanyakkannya pkai yg 256mb, masa tu sape pakai 512mb tu kire hebatla… sbb mahal… lgpon.. masa tu.. 512mb tu dah cukup besar dah, mcm2 movie kitorg leh sedut.. hehehe..

masa saya sem 4, saya dah ada komputer, hasil duit elaun masa LI, masa tu kapasiti harddisk saya la yg paling besar skali… 80gb… org lain sume 40gb je..

tapi zaman dh berubah.. sekarang ni… 1.5TB pon rasa cam tak cukup… zaman dah berubah… dunia dah maju.. kan? Winking smile

Hasil carian :

(Visited 104 times, 4,591,269)