10 kata-kata hikmah steve jobs

10 kata-kata hikmah steve jobs

steve-jobs-appleSteve jobs, (pengasas apple) a.k.a “The Podfather” akan sentiasa dikenang kerana telah memperkenalkan teknologi digital yang telah banyak mengubah kehidupan manusia pada hari ini menjadi lebih bijak dan mudah. Dia mungkin tidak boleh menjadi teknokrat terhebat dalam generasinya  tetapi beliau adalah antara salah satu pengguna teknologi terhebat sepanjang masa. Disini saya memaparkan Top 10 kata-kata hikmah steve jobs yang memberikan sentuhan emas.

1. Reka bentuk bukan hanya pada rupa dan rasa semata-mata. Reka bentuk adalah bagimana ianya berfungsi

2. Saya nak letak satu ding(bunyi) pada alam semesta

3. Inovasi membezakan antara ketua dan pengikut

4. Kadang-kadang bila kamu mencipta sesuatu yang baru, kamu buat silap. Adalah baik jika kamu segera akui kesilapan itu dan terus memperbaiki kesilapan itu pada rekaan lain.

5. Berada ditanah kubur sebagai orang paling kaya tidak penting pada saya. Masuk tidur pada waktu malam dan berkata “Kamu telah melakukan sesuatu yang menakjubkan”… itu yang penting pada saya.

steve jobs iphone

6. Kenapa nak jadi tentera laut bila korang boleh jadi lanun?

7. Saya selalu ingin memiliki dan mengawal teknologi utama dalam segala yang kitalakukan.

 

8. Kita tak selalu berpeluang untuk buat banyak benda, jadi setiap benda perlulah jadi yang terbaik. Hidup ni singkat, lepas tu kita mati. Kita yang memilih untuk melakukan semua ini dalam hidup kita. Jadi, lebih baik ianya jadi yang terbaik. Ianya berbaloi.

9. Ianya dah jadi salah satu mantera saya – fokus dan mudah/sederhana. Mudah/sederhana boleh jadi lebih susah dari rumit. Anda perlu bekerja keras untuk membuatkan fikiran anda jadi mudah. Tapi ianya berbaloi akhirnya, sebab bila anda dah dapat mencapainya, banyak lagi yang dapat dicapai.

10. Saya rasa jika kamu boleh buat sesuatu dan menjadikannya bagus, maka kamu patut pergi buat benda lain yang menakjubkan. Jangan buang masa dengan benda itu terlalu lama. Fikirkan apa seterusnya

Hasil carian :

(Visited 219 times, 4,593,156)

10 pencipta teknologi internet yang kurang dikenali

Mungkin ramai yang mengenali beberapa orang yang menjayakan teknologi internet, beberapa pilihan-pilihan yang nyata akan termasuk Vint Cerf and BobKahn untuk TCP / IP, Vannevar Bush untuk kebanyakan fikiran kontekstual tentang Internet, Ted Nelson untuk penciptaan perkataan hiperteks, Tim Berners-Lee untuk Jaringan Sejagat(World Wide Web/WWW), dan ramai lagi.

Tapi macam mana pula dengan mereka yang memberi impak besar dalam penggunaan internet hari ini,tapi tak dapat sanjungan sehebat orang2 lain? tanpa mereka ni, website hari ini takkan ceria, kalau korang tengok website tahun 80’an dan 90’an dulu, plain je… kalau web hari ni macam website dulu2… snang2 je kena hack. ok jom kenal orang2 penting/ pencipta yang korang mungkin tak kenal.

GIF – Steve Wilhite

Graphics Interchange Format atau GIF telah menjadi format gambar bagi internet untuk sekian lama. Alaaa, gambar lampu kelip2, binatang gerak2, dan macam2 lagi gamba gerak2 yang kite selalu tengok tu, selalunya dia dlm format GIF la tu. Format grafik ni dicipta Steve Wilhite pada tahun 1987 masa die kerja kat Compuserve. Walaupun GIF telah diambil alih hampir sepenuhnya oleh JPG dan PNG, ramai yang mencadangkan kebangkitan semula GIF.

 

RSS: Dave Winer

RSS ni yang digunakan oleh RSS grafiti,networkblog, dan bloglist dlm blogspot tu.. byk lagi aplikasi yg guna rss… Terdapat kekeliruan pasal Really Simple Syndication(RSS) ada sumber mengakatakan benda ni asalnya RDF dan versi pertama RSS direka oleh  Dan Libby dan Ramanathan V. Guha di Netscape pada tahun 1999. Bagaimanapun, rasanya xde org yg lebih mempopularkan RSS selain Dave Winer, jadi… die la yg lebih sesuai untuk diperkenalkan…hehehe…

Ping: Mike Muuss

Ping satu ‘tool’ yang selalunya digunakan oleh network admin dicipta oleh Mike Muuss pada tahun 1983, secara kasarnya ia hanya mempunyai 1000 baris kod sahaja. Ianya telah diaplikasikan ke dalam hampir semua Sistem Operasi.

 

Internet Explorer 1.0: Thomas Reardon

Seperti banyak produk Microsoft lain Internet Explorer tidak berasal syarikat ini sendiri. Versi 1.0 pelayar web ini adalah versi rekaan semula Spyglass Mosaic, yang Microsoft telah diberi lesen oleh Spyglass dalam 1994. Thomas Reardon di Microsoft mengambil kod Spyglass dan membangunkannya ke dalam Internet Explorer 1.0, dan dikeluarkan pada 1995. Walaupun Internet Explorer telah jatuh dalam statistik kebelakangan ini, ia masih digunakan lebihdaripada 40% dari browser komputer-komputer diseluruh dunia,menurut catatan Statcounter.

 

Tanda @ : Ray Tomlinson

Dalam 1971 Ray Tomlinson memerlukan satu huruf untuk memisahkan host dari pengguna dalam satu alamat e-mel dan memandang pada papan kekuncinya. Dia mendapati tanda @ dan memberi pilihannya “jelas.” Hari ini di tanda telah merebak melebihi e-mel dan boleh dijumpai di media sosial, chat, forum perbincangan , dan lebih banyak.

 

Smiley: Scott Fahlman

Kita mungkin sepatutnya panggil benda ni smiley emoticon tapi smiley je dah jadi pegangan kuat dalam budaya kita hari ni dan dah jadi amalan kita. Scott Fahlman menghantar post di papan pesanan di University Carnegie Mellon 19 september 1982 mencadangkan “:-)” untuk digunakan kepada sesuatu yang lawak, dan “:-(” bagi sesuatu yang tak lawak. Bertitik mula dari situ(pergh ayat…) hari ini,kita menggunakan smiley2 ini dlm ape2 yang berkaitan dengan komunikasi teks

 

Smartmodem: Dale Heatherington

Mesti ada yang cakap “macam penah dgr benda ni” kan? penah dgr bunyi ni? mana yang penah pakai tu mesti ingat, dengar bunyi tu walaupun speaker dah off, pastu tunggu sampai die login, xde cara lain selain daripada guna benda tu kan? wlaupun sekarang kebanyakan org dah guna broadband,wifi,atau LAN, masih ada lagi user yang guna dial up ni(teringat kat sorg costumer yg guna komputer dengan processor intel pentium ram 32mb huhu). kredit kepada smartmodem,dilancarkan pada 1981 dan beroperasi dengan 1 bit per saat oleh Dale Heatherington yg bekerja di Hayes Microcomputer Products

 

BIND: Terry, Painter, Riggle and Zhou

BIND (Berkeley Internet Name Domain) adalah salah satu bahagian penting dalam perisisan yang korang mungkin xtau yang korang guna setiap hari. Ia berfungi secara majoriti dalam DNS(Domain Name Servers). Dalam tinjauan terbaru yang dilakukan oleh Measurement Factory dari bulan Oktober 2010, BIND digunakan sebanyak 34.2% dari hampir 800,000 host yang memberi reply semasa ujian tersebut. BIND dibangunkan oleh Douglas Terry, Mark Painter, David Riggle dan Songnian Zhou di University of California, Berkeley pada awal 1980’an.

 

PHP: Rasmus Lerdorf

PHP kini mendapat tempat di tempat kelima dalam TIOBE Programming Community Index tetapi tanpa mengira pangkat tidak dapat dinafikan yang ia satu yang sangat popular, menguasai satu bahagian sangat besar hari ini laman-laman web. Lerdorf ialah pencipta asal PHP dalam 1995 dan juga juga menulis versi kedua.

 

Intel 4004: Faggin, Hoff, Mazor and Shima

Ia tidak berkaitan dengan Internet secara langsung, Intel 4004 telah dipertikaikan mempunyai satu impak sangat besar di pembangunan . Sebagai mikropemproses cip tunggal pertama dunia, hari ini kita boleh mencari keturunan langsung dan tidak langsung 4004 dalam komputer, telefon pintar dan tablet di mana-mana.

Cip telah direka bentuk oleh Federico Faggin, Ted Hoff dan Stanley Mazor dari Intel , dan Masatoshi Shima dari Busicom. 4004 telah diperkenalkan dalam 1971 dan memegang 2,300 transistor. Dalam perbandingan, Intel berbincang ingin memperkenalkan Ivy Bridge,pemproses generasi baru , pada 2012, dengan 1.4 bilion transistor.

 

ok,jom kita g jengah blog APi, keyyah dan anggun ni pulak ye…

masukkan e-mail address anda disini (REGISTER), dan pelbagai cerita baru yang menarik dan tips2 akan dihantar kepada anda. like facebook Alongxp, Follow twitter Alongxp

Hasil carian :

(Visited 127 times, 4,593,156)

Kisah Thomas Alva Edison

Thomas Alva Edison 11 February 1847 – 18 Oktober 1931

Thomas Alva Edison adalah penemu dari Amerika dan merupakan satu dari penemu terbesar sepanjang sejarah. Edison mulai bekerja pada usia yang sangat muda dan terus bekerja hingga akhir hayatnya. Selama karirnya, Thomas Alva Edison telah mempatentkan sekitar dari 1.093 hasil penemuannya, termasuk bola lampu listrik dan gramophone, juga kamera film. Ketiga penemuannya membangkitkan industri-industri besar bagi industri listrik, rekaman dan film yang akhirnya mempengaruhi kehidupan masyarakat di seluruh dunia. Dia juga dikenal sebagai penemu yang menerapkan prinsip ‘produksi massal’ bagi penemuan-penemuannya.

Bola lampu pertama

Edison sendiri memperoleh keahliannya dalam bidang kelistrikan dan telegraphy (telegraph untuk komunikasi) pada usia belasan tahun. Pada tahun 1868, di usia 21 tahun, dia telah mengembangkan dan mempatentkan penemuannya yang berupa sebuah mesin yang merekam telegraph.

Dimasa kecilnya, Edison hanya bersekolah di sekolah yang resmi selama tiga bulan, selanjutnya semua pendidikannya diperoleh dari ibunya yang mengajar Edison di rumah. Ibu Edison mengajarkan Edison cara membaca, menulis, dan matematika. Dia juga sering memberi dan membacakan buku-buku bagi Edison, antara lain buku-buku yang berasal dari penulis seperti Edward Gibbon, William Shakespeare dan Charles Dickens.

Thomas Edison semasa kecil

domain murah

(Visited 140,847 times, 4,593,156)
Edison di usia 12 tahun, memperoleh penghasilan dengan cara bekerja menjual koran dan surat kabar, buah apel, serta gula-gula di sebuah jalur kereta api. Di usia itu pula, Edison hampir mengalami kehilangan seluruh pendengaran karena penyakit yang dideritanya, penyakit itu membuatnya menjadi setengah tuli. Edison pernah menulis dalam diarinya: “Saya tidak pernah mendengar burung bernyanyi sejak saya berusia 12 tahun.”
Pada usia 15 tahun, Edison, sambil tetap berjualan, membeli sebuah mesin cetak kecil bekas yang selanjutnya dipasang pada sebuah bagasi mobil. Kemudian dia mencetak korannya sendiri, WEEKLY HERALD, yang di cetak, diedit dan dijualnya di tempat dia berjualan.

Pada musim panas 1862, Edison menyelamatkan seorang anak berusia tiga tahun yang hampir di tabrak oleh mobil. Ayah dari anak yang diselamatkan adalah kepala stasiun kereta api di tempatnya berjualan. Dan sebagai rasa terima kasih, kepala stasiun tersebut mengajari Edison cara menggunakan telegraph. Setelah 5 bulan mempelajari telegraph, Edison bekerja sebagai ahli telegraph selama 4 tahun. Hampir semua gaji yang didapatnya dihabiskan dengan membangun berbagai macam laboratorium dan peralatan listrik.

Edison sangat senang mempelajari sesuatu dan membaca buku-buku yang ada. Dari semua yang dipelajarinya, Edison menerapkan pelajaran tersebut dengan cara bereksperimen di laboratorium kecilnya. Edison tinggal di laboratoriumnya, hanya tidur 4 jam sehari, dan makan dari makanan yang dibawa oleh asistennya ke laboratoriumnya. Edison melakukan percobaan dan eksperimen terus menerus hingga penemuan-penemuannya menjadi sempurna. Mungkin kata yang cocok untuk menggambarkan kepandaian Edison adalah: “Genius adalah 99% kerja keras

(Visited 6,986 times, 4,593,156)

Hasil carian :

(Visited 285 times, 4,593,156)