10 kisah benar yang aneh

10 kisah benar yang aneh

1.Lebah yang memberi penghormatan

lebah

Kisah benar yang aneh ini berlaku di England. Margaret Bell membela lebah di Leintwardine, kira-kira 7 batu dari rumahnya di Ludlow, Shropshire. SSejurus kematiannya pada June 1994, mereka yang berkabung dikejutkan dengan kehadiran beratus-ratus lebah di satu sudut jalan dihadapan rumah Margeret Bell. Lebah-lebah itu kekal diam disitu selama sejam sebelum beterbangan diatas bumbung rumah tersebut

 

2. Kemalangan kereta hantu.

Kisah benar yang aneh ini berlaku pada 11 Disember 2002 apabila dua penunggang motorsikal menghubungi polis dan membuat laporan ternampak sebuah kereta tersasar jauh dari jalan di Burpham. Satu pencari terperinci dilakukan dan menemui sebuah kereta tersembunyi dan pemandu yang telah mati berdekatan. Ternyata kemalangan tersebut sebenarnya telah berlaku lima bulan sebelum itu apabila pembandu kereta tersebut, Christopher Chandler telah dilaporkan hilang oleh adiknya.

 

3. Sahabat Belon

Haaa… kalau dulu masa saya kecik-kecik(sekarang pon tak besar mana) saya biasa dengar istilah teman/sahabat pena(pen pal). Tapi budak-budak zaman sekarang istilahnya “kawan facebook/facebook friends”, “follower twitter,ig” dan lain-lainlah. Tapi kisah benar yang ni memang bukan takat aneh dan pelik je… tapi memang kaw2 ajaib la…

kisah benar yang aneh - sahabat belon

Pada Jun 2001, Laura Buxton melepas belon berisi gas helium semasa ulangtahun perkahwinan datuk dan neneknya di Blurton, Staffordshire. Laura menyertakan satu nota mengandungi nama dan alamatnya dan meminta sesiapa yang menemui nota itu menulis kepadanya. sepuluh hari kemudian beliau mendapat surat dan mendapati yang notanya ditemui oleh seseorang yang bernama Laura Buxton yang berada di Pewsey, Wiltshire, kira-kira 225km dari rumahnya. Selain nama yang sama, apa yang lebih pelik adalah kedua-dua mereka mempunyai beberapa binatang peliharaan yang sama

 

4. Kanak-kanak Taufan

Kisah benar ni pulak kat cina, pada Julai 1992,semasa sorang budak 9 tahun tengah main kat Songjian, dia tiba-tiba dibawa oleh taufan dan disimpan dengan selamat tanpa kecederaan diatas pokok kira-kira 3 kilometer dari rumahnya. Menurut sebuah laporan yang dibuat pada mei 1986, satu angin kuat yang menakutkan telah membawa 13 kanak-kanak dan meletakkan mereka di kawasan bukit pasir dan belukar hampir 20 kilometer dari tempat mereka diangkat

 

5. Suara yang sangat membantu

Kisah benar yang aneh ni berlaku kat London kepada seorang wanita yang disebut oleh British Medical Journal(1997) sebagai AB. Semasa AB tengah bercuti, beliau terdengar dua suara dari dalam kepalanya menyuruh beliau balik ke rumah dengan segera. Dah sampai rumah, suara tu bagi alamat yang merupakan alamat jabatan imbasan otak disebuah hospital. Suara tu suruh AB memohon untuk membuat imbasan sebab dia ada tumor di otak tunjangnya kemerahan. Walaupun dia tak ada sintom, satu imbasan diatur dan memang dia mempunyai tumor. Selepas pembedahan, AB terdengar lagi suara tersebut. “Kami berbesar hati membantu anda, Selamat tinggal” AB akhirnya pulih sepenuhnya. macam cerita dongeng lak… ataupun suara tu mesti suara bomoh vvip yang teropong tu…
6. La Mancha Negro

kisah benar yang aneh - La Mancha Negro

Mancha e… bukan macha ke maca e… jangan salah baca lak… La Mancha Negro(kotoran hitam), adalah satu lendiri licin yang satu bentuk ancaman unik di lebihraya Venezuela. Walaupun ianya macam lumpur yang macam gula-gula getah, kerajaan telah membelanjakan berjuta dolar dalam kajian tentang benda tu, tiada siapa yang tahu apa benda sebenar benda tu, dari mana dia datang dan macam mana nak menghindarkannya. Kemunculan pertamanya(ceh macam artis plak) adalah pada 1987 diatas jalan dari caracas ke lapangan terbang, meliputi kira-kira 45 meter, dan merebak tanpa dapat dihalang tahun demi tahun. menjelang 1992, ianya adalah ancaman besar disekitar ibu negara dan ianya didakwan telah menyebabkan 1800 pengguna jalanraya telah mati setelah hilang kawalan. Masalah itu kekal hingga ke hari ini

 

7. Poskad selamat tinggal

Bapa Jim Wilson telah mati pada april 1967 di Natl,Afrika Selatan dan  Jim yang tinggal di England dan adiknya Muriel yang tinggal di Belanda telah diberitahu. Suami Muriel yang sedang mempunyai urusan di Portugal diberitahu isterinya dan segera terbang ke Afrika selatan. Semasa di lapangan terbang Las Palmas di kepulauan Canary untuk menukar pesawat, suami Muriel telah membeli sekeping poskad menunjukkan gambar pelancong di pantai Margate, Natal dan menghantarnya ke Muriel. Muriel mendapati yang orang dalam gambar diposkad tu adalah bapanya.

 

8. Penganiyaan berapi

Kisah benar yang aneh ni berlaku kepada penduduk kampung Canneto di Caronia di utara pantai Sicily. Diorang dah blur dengan masalah yang tak dapat dipastikan punca dan cara nak mengatasinya. masalahnya adalah kebakaran.  Benda ni bermula pada 20 Januari 2004 apabila sebuah TV terbakar. Lepas tu barang-barang dikejiranan pon mula terbakar macam mesin basuh, telefon bimbit, cadar, kerusi termasuk penebat di paip air. Syarikat elektri dan sayrikat kereta api telah memutuskan semua bekalan kuasa di kampung tu, tapi kebakaran terus gak berlaku. Pakar-pakar dari semua bidang dah buat ujian tapi tiada penjelasan dijumpai. Kampung tersebut dipindahkan pada bulan Febuari dan apabila mereka kembali pada bulan Mac, kebakaran tu jadi balik. Polis menolak ianya perbuatan orang gila kerana melihat wayar yang tiba-tiba terbakar

 

9. Bovine Eniqma

Bovine Enigma kalau merujuk kamus, bermaksud Bovine = Seperti lembu, bodoh atau lembab, Enigma = orang atau sesuatu yang sukar difahami, jadi maksudnya? Ini kerana kisah benar yang aneh ni memang sukar difahami apabila pada 28 Jun 2002, di tengah padang di suco, barat Rio Cuarto di wilayah San Luis. sembilan belas ekor lembu dijumpai didalam tangki air berkunci, bertutup dengan topi kon. sembila dari lembu tu mati lemas, yang lain hampir mati kerana kesejukan dan kejutan yang dihadi

 

10. Budak bertukar menjadi keledek

bertukar jadi keledek

Pada mac 2000 tiga murid sekolah rendah Evangelist di Bandar Nigeria utara Maiduguri bergegas ke pejabat guru besar dan memberitahu bahawa rakan mereka telah bertukar menjadi keledek selepas menerima gula-gula dari seorang yang tak dikenali. Guru besar tersebut menemui akar umbi tersebut dan membawanya ke balai polis untuk disimpan dengan selamat. Menurut laporan radio tempatan, beratus-ratus orang berpusu-pusu untuk melihat keledek sementara polis memburu pemberi gula-gula tersebut. Apa yang jadi seterusnya tidak diketahui pihak media.

 

15. Boy Turns into a Yam

Three pupils of the Evangelist Primary School in the northern Nigerian town of Maiduguri rushed into the headmistresses office in March 2000 and said that a fellow pupil had been transformed into a yam after accepting a sweet from a stranger. The headmistress found the root tuber and took it to the police station for safe-keeping. Following local radio reports, hundreds of people flocked to see the yam and police were hunting for the sweet-giver. What happened next failed to reach the media.

Hasil carian :

GT Tower East – menara beralun

ConsortArchitec merekabentuk menara beralun GT Tower East untuk tempat letak kereta, perniagaan dan pejabat di Seoul, Korea Selatan.

GT-Tower East1

Penerangan projek :

GT Tower East ini akan membentu unit seni bina bersama dengan GT Tower West yang belum dibina. Dengan permukaan kaca beralun yang elegan, bangunan tinggi ini membawa perubahan menarik kepada sudut senibina di ibu kota korea ini.

GT-Tower East5

Bentuk dan kedudukan setinggi 130 meter ini adalah hasil pandangan menakjubkan arkitek-arkiteknya. Mereka memilih kaca seragam sebagai permukaan, yang menghasilkan bentuk organik asli. Bentuk beralun pada permukaan memberikan perubahan pemandangan apabila melalui bangunan ini. Dengan pantulan cahaya dalam kaca, ia memberikan penampilan menarik pada bangunan ini

GT-Tower-East2

GT-Tower-East3

GT-Tower East4

Hasil carian :

9 ciptaan mengarut dan tak guna

9 ciptaan mengarut dan tak guna ni dicipta oleh orang2 yang dah xde keje agaknye… atau mungkin orang malas yang datang rajin melampau? satu pesanan khas dari saya. sila baca nama alatan ni dengan nada yang digunakan oleh doraemon bila dia keluarkan barang dari poket dia.

 

1. Penekan butang ctrl+alt+delete

ctrl alt delete

Pencipta benda penekan butang ctrl,alt,delete ni tension ngan computer die yang sll hang… sampai die menyumpah2… last2 die bersumpah yang dia takkan tekan 3 butang tu serentak menggunakan jari dia lagi… maka terciptalah benda ni…

 

2. Penyejuk makanan.

penyejuk makanan

Nak cepat agaknye kan?

 

3. Helmet tido dimana saja

helmet tidur dimana sahaja

 

4. Payung kemah.. (ke payung berkemah ke kemah di payung? mana2 lah)

kemah berpayung

What The Fish? tak berkuap ke dalam tu? tapi apa yang bagusnya, kalau masuk 3 orang dalam tu pon, semua tak kena tempias.

 

5. Stering berdulang

stering berdulang

Sape pernah makan kat a&w pj? kan ada drive in kan? die letak dulang kat pintu keta kita.. mingkinkan ni idea sblm idea dulang kat pintu tu?

 

6. Kasut berpayung.

kasut berpayung

Apa motifnye saya pon xtau…

 

7. Kasut berpenyapu.

kasut berpenyapu

Dulu masa saya sekolah, ramai budak pompuan pakai kain labuh sampai menyapu lantai… budak lelaki pon ada gak… tapi xde lak yang pakai kasut macam ni…

 

8. Gam mentega.

gam mentega

Gam mentega ni macam best gak kan? Banyak bagusnya, jimat ruang, jimat masa, jimat air nak basuh pisau/sudu.

 

9. Alat berkebun dalam satu.

alat berkebun dalam satu

Semua alat berkebun dalam satu, xke berat jadinye? apsal xmasukkan jcb skali? muahahaha…

Hasil carian :

8 remote control luar biasa

Apa yang saya nampak hari ni… remote control sume dah jadi besar atau panjang… design lak? mmm… biasa je.. tak menarik pon. tapi beberapa syarikat ni dah mencipta remote control yang luar biasa, unik, cam best, menarik, pelik dan apa-apa yang terlintas dalam fikiran korang.

1. Jam tangan remote.

jam remote

Rasanya yang ni dah lama dah… masa saya sekolah rendah dulu dah ada benda ni, ada sorg membe ni pakai… suka2 hati dia je tuka chanel tv kat rumah orang…

2. Remote besar bapak

remote besar

oleh kerana remote tv takde nombo untuk dimiskol, adalah lebih bagus korang cari remote baling anjing ni… so kalau terselit celah sofa pon insyaAllah boleh jumpa lagi, kalau anjing jiran bising, baling je ngan remote ni… tapi ready je la kena denda 50,000 sbb dera binatang.

3. Lagi remote besar

remote game

remote nombor dua tu tak cukup besar? masih hilang lagi? ambiklah yang ni… kalau hilang jugak tak tahulah…

4. Remote control jel.

remote jel

remote control dari panasonic ni nampak kaku je bila tak digunakan… tapi bila disentuh, ia jadi menarik, makin sentuh makin menarik… makin sentuh makin menarik… mmm…

5. Bantal remote control

remote bantal

yang ni kalau sepah-sepah mungkin isteri korang tak marah, tapi dia akan marah bila dia cari remote ni dicelah bantal yang sama warna dengan remote ni, dan dia tak jumpa, dan telenovella kegemaran dia dah mula… so kalau korang taknak dia alih, korang letak remote ni kat kepala… hahaha

 

6. Remote control kayu sakti

remote sakti

dengan remote control tanpa butang ni korang kena gerakkan dia macam harry potter buat dalam muvie dia tu untuk alih channel, naikkan volume dan banyak lagi fungsi lain… remote ni boleh balajar hingga 13 arahan dari remote asal dia.. korang boleh beli secara online kat sini amazon.com

7. Remote control mesra alam

mesra alam

fungsi remote ni lebih kurang macam remote harry potter tu jugak, bezanya… kenapa dia dipanggil mesra alam, sebab korang kena goyang2kan dia sampai lampu hijau bermaknan remote tu dah on baru korang boleh guna remote yang dicipta untuk sony ni.

 8. remote control gelombang otak

brain remote

dari haier, memperkenalkan remote control yang menggunakan gelombang otak untuk mengalihkan siaran. wow… mesti bini aku marah bila aku pulak yg alih2 tv… hehehe

 

Hasil carian :