Cara mengatasi masalah wayar headphone panjang

Cara mengatasi masalah wayar headphone panjang

Kadang2 wayar headphone pon boleh buat saya hilang mood pagi-pagi buta. Bila nak keluarkan dari beg atau poket, dia boleh tersangkut, tersimpul… kita yang tengah tak sabar ni boleh jadi marah… nak beli yang wireless susah nak dapat, kalau ada pon mahal sangat, beratus harganya kalau yang berwayar ni tak sampai 50 ringgit pon…so kat sini saya tunjukkan cara nak kemaskan atau mengatasi masalah wayar headphone panjang yang saya dapat dari popgive ni… apa yang menarik tips ni adalah, selain dari macam mana kita nak gulung wayar ni, ia jugak membantu bila nak gunakan, sekali tarik je dah setel, tak tersimpul

1) Langkah pertama… anda kena jadi rock… hahaha.. buat jari macam ni…

wayar headphone

2) Pegang headphone dengan jari telunjuk dan ibu jari…

wayar headphone

 

3)Selitkan wayar headphone di jari kelingking, dan pegang wayar seperti gambar

wayar headphone

 

4) Tarik wayar ke belakang jari telunjuk dan lalu ke jari kelingking seperti dalam gambar

jari telunjuk

 

5) ulang langkah kat atas berulang kali dengan membuat silangan berbentuk 8 beberapa kali sehingga baki wayar yang tinggal semakin pendek

wayar headphone

6) sekarang gulungkan keliling wayar tadi

wayar headphone

 

7) dan ini bahagian yang paling penting. masukkan bahagian hujung tu di bahagian yang dekat dengan jari kelingking, macam kat bawah ni

wayar headphone

8) tarik sikit kasi ketat.

wayar headphone

9) Tadaaa… dah siap dah.. senang je kan? seketul kecil je hasilnya kan?

wayar headphone

10) Ok, cara nak leraikan pulak, keluarkan hujung yang kita masukkan tadi dan tarik perlahan-lahan

wayar heaphone

11) maka yang terlilit tadi akan keluar.

wayar headphone

 

12) Lepas tu, tarik sampai sudah… huhu….

wayar headphone

 

selesai masalah kan? 1 masalah nak menjadikan benda ni kenyataan adalah… kesabaran… benda ni memerlukan kesabaran, tambah-tambah kalau wayar tu panjang. kenapa saya cakap camtu? sebab bila saya kongsi tips, saya akan cuba. mula-mula memang ok lah… lama-lama jadi hilang sabar gak…

Tambah-tambah kalau time nak balik, menggulung ni agak mengambil masa gakla… kadang sampai terlambat balik, bila lambat balik, pergi ofis, ofis dah tutup, tak dapat nak punch card balik. bila tak punch card time balik, kena la lecture manis sikit hehehe

Hasil carian :

(Visited 147 times, 4,598,614)

kenapa guna domain panjang-panjang?

Dah lama dah nak buat entri ni… Cuma belum ada kesempatan, lepas tu terlupa.. pernah jugak saya baca satu entri sorg blogger perempuan pasal domain name panjang tak ingat ni, tapi bila saya nak komen, saya tengok, dia sendiri pon guna url/domain yang boleh tahan panjangnya… nak ingat jauh sekalilah… kenapa nak guna yang panjang2? kenapa tak guna yang pendek2, mudah ingat, mudah disebut? contohnya macam

lamankongsi.com

klbytes.com

lel4.blogspot.com

kan mudah disebut, macam alongxp.com je ke kan?hahaha… kan lebih mudah nak disebut,ditulis, kalau nak buat business card macam saya ni ha… kan senang je… boleh nampak jelas dah orang nak taip pon tak salah eja..

kad blogger

cantik tak? kalau korang nak buat jugak, klik kat gambar tu, akan pergi ke blog blogger yang buat benda ni… sebenarnya saya tak de buat apa2 business pon, cuma… pernah terdetik nak buat kad ni sebab nk bgtau url blog ni… walaupun urlnye pendek, tapi kita orang melayu kan mudah lupa… tapi tak buat2 jugak sebab tak tahu nak tulis apa, lpas jumpe dengan mamat dan haru masa gathering blogger edisi selatan kat melaka hari tu, terasa cam dapat idea pulak, lagipun ramai gak yang kata saya boleh masukkan apa2 iklan dari luar(bukan dari syarikat pengiklanan) bila diorang tahu trafik saya melebihi 2 ribu sehari. so apa salahnya kan?

ok,berbalik kepada domain url tadi, kenapa pilih url yang panjang? tambah2 yang ada blogspot.com, blogspot.com tu pon kadang2 orang boleh tersalah taip, inikan pulan url yang panjang dicampur dengan blogspot.com tu… kalau dah diorang cube sampai 7-8 kali asik salah taip, mau diorang putus asa dan taknak meneruskan hasrat nak masuk blog korang… tak ke korang rugi 1uv? kalau 10 orang yang putus asa? tak ke 10 uv korang rugi?kalau dari 10 Unive Visitor tu korang boleh dapat 20 hingga 40 Pageview, tak ke korang rugi sampai 40 pageview? banyak kan? so korang pilihlah domain atau url yang mudah disebut,mudah diingat dan mudah ditaip, dikir untuk jangka masa panjang, domain atau url ni sebenarnye memberi sebahagian besar kejayaan blog korang. ok, selamat berblogging

Hasil carian :

(Visited 23 times, 4,598,614)

Macam mana nak cebok kalau macam ni?

Asalnya aku nak letak gamba sape ntah pelakun yang belakon dalam cerita kongsi tu,kan ada part yang jari dia putus masa dia nak tarik pedang tu kan? yang lepas tu dia ada cakap camne dia nak cebok kalau jari dia tak cukup 1, so aku pon google la kat images, so ini lah hasilnya (klik kalau tak takut)

sebenarnya aku nak tunjuk gamba ni ha…

pergh… ni mesti tak boleh main boling ni,dulu aku rajin simpan kuku ibu bari, senang nak kopek apa2… tapi tiap2 kali aku main boleh,kuku tu mesti patah. stress wooo…

Hasil carian :

(Visited 141 times, 4,598,614)