Pasal isu kanak-kanak obesiti

Aku bukan nak buat entri SEO,tapi sebagai seorang yang bekerja di sekolah(aku bukan cikgu),selalu makan kat sekolah, isu psl nasi lemak jadi punca murid-murid obesiti cam tak rasional sgt la… korg penah tak tengok amaun nasi lemak yg budak-budak sekolah makan? korang pernah tak makan nasi lemak kat sekolah tu?rase ke santannye?ape je isi nasi lemak yang budak sekolah makan?

murid chubby

cam ilustrasi ni… tul ke tak kenyataan tu? ari tu pon ade gak 1 camni…tapi tak sempat aku nak shoot. ilustrasi ari tu die mention psl parent yg sibuk,mak tak sempat nak masak, beli makanan kat fast food restaurant je… cepat dan mudah kate die…

cube kaji balik, sehari bape lame je budak2 tu kat sekolah?bape kali je budak2 tu makan kat sekolah? dalam setahun,berapa hari budak2 tu sekolah?kalau rasa makanan kat sekolah tu xbaik untuk kesihatan,kenapa ibu2 tak sediakan makanan yang sihat? tengok la budak tu camne jadinye, sihat ke ‘sihat’ a.k.a obesiti jadinye?

kalau rasa tak sempat nk sediakan, jangan la nak salahkn kantin pulak, ingatkn/bgtau kat anak2,ape yang boleh,ape yang tak boleh, keropok tu,balik sekolah,dibelikannye…pastu,tibe2 salahkan kantin… wat de he? bagi duit belanje sekolah kat budak2 sampai 2 ringgit utk satu sesi persekolahan,sedangkan air+nasi lemak tu,paling mahal pon total singgit,mana pegi lagi singgit,balik sekolah duit tu da abes, apa yang budak tu beli? seberapa ramai parent amek tau?

sini beberapa artikel berkaitan isu ni… ganti dengan nasi putih,kaji semula,tarik balik larangan,sedarkn ibu bapa

 

 

Hasil carian :

(Visited 208 times, 4,593,914)