Review Windows 10 oleh Alongxp

Review Windows 10 oleh Alongxp

Review Windows 10 oleh Alongxp. Siapa alongxp? sayalah.. huhu… kenapa ada oleh alongxp? sebab saya review windows 10 ni dari sudut mata saya sebagai seorang pengguna biasa, sebagai juruteknik komputer, sebagai perunding teknologi maklumat, sebagai seorang yang edit gambar, sebagai seorang jurugambar, sebagai seorang blogger, sebagai seorang pembuat laman web a.k.a webmaster, dan banyak lagilah peranan saya dalam dunia komputer dan teknologi maklumat ni.

alongxp dot my

Saya dapat notification yang laptop saya dah sedia untuk upgrade ke windows 10 masa hari selasa hari tu, dan saya teruskan proses upgrade malam tu jugak, tapi baru sampai 30%, dah fail.

review windows 10 by alongxp

Dan saya sambung pagi esoknya, lama jugalah nak download sebab saya guna streamyx 1mb je, dekat maghrib baru siap download dan proses upgrade windows 10 selesai dalam pukul 8 lebih. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 90 times, 4,599,139)

Komponen asas komputer

Komponen asas komputer

Selama ni saya banyak berkongsi pasal komputer dan tips-tips berkaitan komputer, tapi rasanya saya tak pernah buat satu entri pasal komponen asas komputer. Saya pernah post projek pemasangan pc baru. Tapi penerangan dalam tu pon simple sangat.

Saya sangka benda ni satu benda yang semua orang mesti dah tahu. Tapi rupanya tak jugak kan? Jadi Entri kali ni saya nak kongsikan komponen asas komputer yang semua komputer mesti ada.

komponen asas komputer

Komputer yang saya maksudkan tu, komputer yang selain komputer Mac(Apple), sebab saya tak tahu isi dalam semua komputer mac, sebab saya cuma pernah leraikan sebiji je komputer mac, itupun tak lerai sepenuhnya.

Komputer ni, maknanya komputer pc atau desktop, laptop atau notebook dan termasuk juga netbook.

Rileks pakcik-pakcik, makcik-makcik, abang-abang, kakak-kakak dan adik-adik sekalian, tak payah nak buat muka terkejut sangat lah. Memang rupa dia lain, tapi secara asasnya, benda yang sama gak. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 673 times, 4,599,139)

Extend taskbar dual monitor windows 7

Faham x? hahaha… camni… kebanyakan dari pengguna komputer hari ni menggunakan windows 7 kan? ada sesetengah orang macam saya, ada masa2nya perlu gunakan lebih dari 1 monitor untuk memudah & mempercepatkan kerja…

tapi masalahnya. dah berbulan saya cuba cari solution macam mana nak buat supaya kat dua-dua monitor ada taskbar. sebab, walaupun pakai 2 monitor, taskbarnya satu, susah gak bila nak tuka2 program, contohnya kat monitor 1 saya bukak microsoft word dan mozilla firefox, kat monitor 2 saya bukak chrome dan notepad, bila saya tengah main pool kat facebook, saya edit sikit dokumen keje kat word, sambil tu saya menggodek kod template utk skbandarbanting.com menggunakan mozilla, then saya nak paste kod kat notepad, dari mozilla(monitor 2), saya kena ke monitor 1 untuk bukak notepad di tasbar dan patah balik ke monitor 2, kan ke susah tu.. kan bagus kalau kat monitor 2 tu ada taskbar?

extended monitor display

Saya dah putus asa dah nak cari penyelesaiannya tu, tapi tengahari tadi, bos saya call guru penyelaras bestari suruh tengok email, saya ada sekali, ada 1 emel pasal HP-multiseat. saya tanya guru penyelaras bestari, dia tanya saya balik amende multiseat tu.

So jawapan paling senang, tanya sama pakcik google… huhu… so salah satu resultnye ada di youtube, owh.. multiseat tu maksudnya 1 pc/cpu, berkongsi banyak monitor dan mouse, dan setiap monitor dan mouse tu beroperasi seolah2 1 pc yang berasingan.. hebat kan?

ok, berbalik kepada topik tadi.. bila dah puas membelek2 bebelas video pasal multiseat ni,saya search kat youtube tu macam mana nak extend taskbar ke 2nd monitor untuk windows 7, terjumpalah satu video ni.. lepas tu saya try lagi keyword yang sama saya guna sebelum ni, extend taskbar dual monitor windows 7, extend taskbar on other monitor windows 7, macama2 lagi dulu saya guna, xdpt, skali kali ni… wah… banyak lah pulak result yang boleh digunapakai, sebelum ni resultnye semua takleh pakai.

Ok, banyak software extend taskbar windows 7 untuk next monitor yang boleh digunapakai dan free, antaranya MultiMon Taskbar, apa yang menarik tentang software ni, dia ringan… tak mengganggu, kat 2nd taskbar tu ada clipboard untuk kita pilih yang mana kita nak paste, the dia ada butang untuk alihkan windows dari monitor 1 ke monitor 2, just klik je…

move to next other monitor      move to next monitor

tapi apa yang tak menariknya, design taskbar kat monitor 2 macam windows klasik.

2 monitor display

domain murah

(Visited 140,877 times, 4,599,139)

Lagi satu softeware untuk extend taskbar untuk dual monitor windows 7 adalah dual monitor, yang ni menarik gak… propertiesnya ada lebih ckit la dpd yang MultiMon Taskbar tu.

dual monitor display

kalau kite klik kanan kat taskbar ke 2 tu, akan keluar properties lebih kurang sama dengan taskbar 1. cuma apa yang tak menarik pada dual monitor ni, dia tak de butang alih windows macam MultiMon Taskbar tu, xtau lah kalau ada shortcutkey tapi saya tak tahu setting kan? hehe. boleh dapatkan sofware dual band kat sini

Ok, last but not least(eceh… ckp omputeh lak), software yang boleh tahan bestnya… iaitu zBar… yang ni apa yang bestnya, kita boleh set wallpaper berbeza untuk setiap monitor tu. best x? kalau kita nak pindahkan windows yang aktif masa tu, kita boleh setkan shortcut

ScreenHunter_21 Apr. 23 19.45

zbar dual monitor

banyak lagi option yang dia ada…kita pon boleh pilih design taskbar tu.. boleh download zBar tu kat sini

(Visited 6,994 times, 4,599,139)

Hasil carian :

(Visited 118 times, 4,599,139)