Tengok kartun macam budak kecil

Tengok kartun macam budak kecil

Tengok kartun macam budak kecil adalah ungkapan yang di ucapkan oleh seorang yang kuno atau berfikiran cetek. Tu pandangan peribadi saya.
Saya tak nampak rasionalnya mereka kata macam tu.

tengok kartun boboiboy
Kenapa saya kata macam tu? Sebab mereka meletakkan had berfikir.
Pada mereka:
Tengok kartun=budak kecil.
Baju pink=perempuan.

Kenapa mereka taknak kata pakai kain untuk perempuan je?
Kenapa orang dewasa makan gula-gula?

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,587 times, 4,600,177)

Pernah tak mereka fikir… Kenapa kelas sesuatu rancangan tv atau filem tu dikelaskan kepada:

kategori tontonan filem

Untuk tontonan umum.
Untuk 13 tahun ke atas.
Untuk 18 tahun ke atas.

Kenapa tak ada kategori tontonan:
untuk tontonan 13 tahun ke bawah.
Untuk tontonan 10 tahun ke bawah.
Untuk tontonan 6 tahun ke bawah.
Untuk tontonan 2 tahun ke bawah.

Pernahkah anda fikir kenapa tak ada kategori macam tu?

domain murah

(Visited 140,883 times, 4,600,177)

Well… Pada saya, ungkapan ” tengok kartun macam budak kecil ” adalah sesuatu yang tak logik.

Kenapa pula tak logik? Kenapa kartun untuk budak kecil? Adakah yang menghasilkan kartun tu budak kecil?

Saya dapat idea tulis entri ni masa tengok kartun big hero 6.

Big hero 6

Yang buat kartun tu bukan budak kecil, dewasa. Ada yang dah keluar dari kategori belia lagi.

buat kartun big hero 6

pakcik ujung tu lukis baymax

Saya suka tengok kartun. Pada saya ada banyak kelebihan.

Pada saya kartun meningkatkan imaginasi dan seterusnya memberikan idea dan secara tak langsung membantu perkembangan otak untuk kanak-kanak.

Orang yang kata kartun HANYA untuk kanak-kanak inilah yang berfikiran kolot.

Yang mana bila ada orang bagi idea yang dari fikiran luar kotak, dia akan cakap “mengarut”.

Saya pernah terfikir 1 idea yang orang kata mengarut. Tapi pada saya ia tak mustahil.

Saya pernah kongsikan idea bioteknologi saya tu pada seorang kakak yang berfikiran terbuka macam saya.

Saya terangkan kat dia siap dengan lukisan draf macam mana benda tu nak di buat.

Idea bioteknologi saya tu membolehkan orang yang lumpuh separuh badan, orang yang patah kaki untuk berjalan macam biasa tanpa bantuan tongkat.

Idea bioteknologi saya tu membolehkan pesakit untuk bergerak macam orang yang tak sakit.

Idea saya dapat tu lepas tengok cerita g.i.joe.

cerita g i joe

Tapi kenapa saya tak realisasikan idea saya tu?

Sebab kalau nak buat benda tu memerlukan modal yang sangat besar dan memerlukan ramai pakar. Yang mana saya tak ada semua tu

Masa saya cakap idea saya tu kepada kakak tu akan melibatkan kos yang besar. Dia jawab.

Takpelah… Kalau orang banyak duit, dia tak perlu pakai tongkat.

Itu memang motivasi yang baik. Dia sedar benda tu tak mustahil. Tambah-tambah penerangan yang saya beri sangat terperinci yang membuatkan orang mampu membayangkan benda tu dan fungsinya. Tapi macam saya cakap tadila… Untuk permulaan, modalnya sangat besar dan memerlukan ramai pakar dari pelbagai bidang.

Bidang kejuruteraan, bidang biologi terutama bahagian neurologi, bidang mekatronik, bidang pengkomputeran dan macam-macam lagi.

Idea dari satu cerita kartun kepada benda yang tak mustahil untuk di realisasikan.

Hasil carian :

(Visited 484 times, 4,600,177)

kehilangan mh370 – kemunculan pakar mengarut

orang pertama yang saya nampak post status facebook berkaitan dengan kehilangan mh370 ni adalah kak kujie, die post status die call kawan(kalau tak salah) die yang selalu ke beijing, die lega dengar suara diorang, mula la saya jd courius ape kah semua ini(baca dalam nada suara papazola).

papazola

mula la scroll news feed fb, saya jarang dok browsing news feed facebook, sebab ia akan mengurangkan produktiviti saya. so barula tahu berita pasal kehilangan mh370 tu, facebook kat lubuk informasi, tinggal lagi sahih ke tak la… syukurlah friends saya baru seribu lebih…  kuranglah sikit berita mengarut yang saya terima.

 

Tapi… walaupun seribu lebih tu je pon, banyak yang saya dah setkan taknak muncul kat newsfeed facebook saya, tu pon masih banyak lagi pakar-pakar mengarut yang muncul, tapi taklah banyak sangat-sangat.

cuma dalam reramai tu, adalah yang share benda yang diwujudkan oleh pakar mengarut ni. antaranya semalam, kawan yang agak rapat dengan saya masa dia tinggal disini dulu, dia share satu gambar dari satu page ni, page ni kononnye die screenshot dari lamanweb astro awani, berita kata mh370 ni terhempas. puas la saya browse website astro awani tu, tak jumpe pon post/entry tu. Rajin betul diorang edit entri tu.Disitu kita boleh lihat munculnya pakar editing.

Tak kurang juga pakar komunikasi yang muncul dalam kekecohan kehilangan mh370 ni, menimbulkan persoalan, dalam ramai-ramai yang naik flight tu takkan takde yang guna handphone, tak contact family ke? hadoila… takkanla korang tak tau yang kat fligh tak dibenarkan guna handphone? agak-agak nye la kan? kat atas sana boleh dapat line ke? even telefon pon menggunakan istilah airplane mode untuk disable line telefon dan data.

Kehilangan mh370 ni jugak menimbulkan pakar-pakar agama, ustaz-ustaz, ustazah-ustazah. Banyakla ayat-ayat yang diterjemah dan dimanipulasikan agar bersesuaian dengan keadaan kehilangan mh370 ni. part yang ni saya tak berani la saya nak komen lebih-lebih.

Pakar jurutera kapal terbang. “Perampas dah matikan suis radar”. Dek… ko ingat ni kapal terbang ikan pari tu ke leh suka-suka hati nak on off dari radar? Radar banyak jenis dik… nak cakap lelebih kang tersalah informasi atau terbuat spekulasi. so better baca kat sini

kapal terbang ikan pari

Yang ni tak tau la pakar tang mana… “Malaysia ada kapal selam, beli mahal-mahal kenapa tak guna? kenapa singapore boleh guna?”yang ni saya….hmmm… tak taulah nak cakap apa…  Kapal selam malaysia, scorpene, rupa dia macam ni.

kapal selam malaysia - scorpenescorpenekapal ni(mengikut rujukan beberapa laman web) adalah kapal selam SEARCH AND DESTROY atau MENCARI DAN MEMUSNAH. senang cerita kapal selam perang la. sebab tu die bewarna gelap, tiada cermin. sebelum anda bertanya macam mana kapal selam ni nak tengok jalan, sila google. kalau saya nak cerita, panjang cerita dalam ni. lagipun saya bukanlah tahu sangat, bapak saya, abang ipar, kawan rapat saya semuanya tentera darat. Info yang saya tau cuma dari internet(yang saya was-was) dan hasil interview dengan sorang bekas pegawai kapal selam yang sekarang ni dijadikan muzium duduk kat melaka tu je. Boleh tahan gakla penerangan yang dia bagi, siap dia terangkan beza kapal Ouessant Agosta 70 tu dengan kapal scorpene kita.

ok, yang kat bawah ni pulak kapal SEARCH AND RESCUE atau kapal MENCARI DAN MENYELAMAT yang singapore guna, MV Swift Rescue Naval.

kapal selam singapore

Jauh beza tak? diibaratkan macam ni la senang, kenapa tak guna kereta F1 untuk pergi pasar? atau, kereta kebal untuk membajak… sesuai tak?

ada jugak cerita pasal kehilangan kapal terbang 35 tahun, yang tiba-tiba muncul balik, ada yang kata mengarut, 35 tahun tak makan tak minum. Beb, ashabul kahfi ditidurkan selama 300/309 tahun beb. Tak makan tak minum gak, siap tidur kejap mengiring kekiri ,kejap kekanan, Inikan pulak 35 tahun,dok situ diam-diam.Kuasa Allah, nak pertikai lagi ke? segala dalam dunia ni milik Allah. Hasil carian saya ke merata laman web dan blog, bila dibuka pintu kapal terbang tu, kesemua krew dan penumpangnya dah kering, tapi masih dikerusi masing-masing seolah-olah diorang tak rasa apa yang tengah terjadi. yang tambah menghairankan bila tiada siapa tahu siapa yang kemudi kapal terbang tu sampai mendarat.

ada gak yang kata mengarut, tahun 1945 dah ada boeing ke? saya rasa takde lak dengar pemberita tu sebut boeing, die sebut pesawat. Dek, “kapal terbang” pertama terhasil tahun 1903 oleh adik beradik Wright.

ada gak lagi tu yang kata berita indon penipu, abes tu, yang ko dok share benda yang tak pasti kesahihannye tu ko tak kira lak? orang negara ko sendiri pon ada gak yang nak nipu ko. memasing ambik kesempatan gak. Kalau tak puas hati, search la kat internet, internet ni kan tanpa sempadan. dah macam perpustakaan dah… carik silang semua sumber. sahih ke tak.

ni yang terbaru saya jumpa, satu ni kata gambar lokasi mh370(tak nampak cam kapal terbang pon)

gambar mh370 ke

gambar asal boleh didownload disini

ada lagi 1… ini diorang kat fb la share… soh MAS kaji. haish…

gambar kapal terbanglokasi gambar ni kat sini

Banyak lagi benda yang tak masuk akal yang ditimbulkan pakar mengarut terutama kat facebook pasal kehilangan mh370 ni. sambil tu baca entri dari amanz.my ni.. lebih berinformasi dan boleh menjawab banyak persoalan

tapi yang lebih misterinye, pc saya hang 3 kali dalam usaha nak menyiapkan entri ni.

Hasil carian :

(Visited 158 times, 4,600,177)

9 ciptaan mengarut dan tak guna

9 ciptaan mengarut dan tak guna ni dicipta oleh orang-orang yang dah tak ada kerja agaknya… atau mungkin orang malas yang datang rajin melampau? satu pesanan khas dari saya. sila baca nama alatan ni dengan nada yang digunakan oleh doraemon bila dia keluarkan barang dari poket dia.

 

1. Penekan butang ctrl+alt+delete

ctrl alt delete

Pencipta benda penekan butang ctrl,alt,delete ni tension dengan computer dia yang selalu hang… sampai die menyumpah-nyumpah… last-last die bersumpah yang dia takkan tekan 3 butang tu serentak menggunakan jari dia lagi… maka terciptalah benda ni…

 

2. Penyejuk makanan.

penyejuk makanan

Nak cepat agaknye kan?

 

3. Helmet tido dimana saja

helmet tidur dimana sahaja

 

4. Payung khemah.. (ke payung berkemah ke khemah di payung? mana-mana lah)

kemah berpayung

What The Fish? tak berkuap ke dalam tu? tapi apa yang bagusnya, kalau masuk 3 orang dalam tu pon, semua tak kena tempias.

 

5. Stering berdulang

stering berdulang

Sape pernah makan kat a&w pj? kan ada drive in kan? die letak dulang kat pintu kereta kita.. mungkinkan ni idea sebelum idea dulang kat pintu tu?

 

6. Kasut berpayung.

kasut berpayung

Apa motifnye saya pon xtau…

 

7. Kasut berpenyapu.

kasut berpenyapu

Dulu masa saya sekolah, ramai budak pompuan pakai kain labuh sampai menyapu lantai… budak lelaki pon ada gak… tapi tiada pula yang pakai kasut macam ni…

 

8. Gam mentega.

gam mentega

Gam mentega ni macam best gak kan? Banyak bagusnya, jimat ruang, jimat masa, jimat air nak basuh pisau/sudu.

 

9. Alat berkebun dalam satu.

alat berkebun dalam satu

Semua alat berkebun dalam satu, tak berat jadinye? apsal tak masukkan jcb/backhoe sekali? muahahaha…

Hasil carian :

(Visited 245 times, 4,600,177)

khurafat… mengarut…

Assalamualaikum, slamat pagi, salam sejahtera, dan salam 1 Malaysia, setelah wat pe yg patut… barula ade mase ckit nk update blog nih… tu pn jap g bz balik ngan FLL Body forward. Membantu je…. tp klu xmembantu, kesian cikgu2 yg handle bnd tuh…

Oklah… berbalik kepada tajuk post kali ni, khurafat, klu korg tgk gamba tu, gamba filem terbaru skop productions, arahan(agaknye la) syamsul yusof, anak pengarah terkenal Yusof Haslam(klu xsalah) yg pernah menerima jolokan 6 million dollar man.

Aku rs aku xpernah bg komen psl filem sepanjang aku berbloging, tp dek kerana smlm aku beria2 g tgk citer nih, wlaupn secara jujurnye aku xsuke membazirkan duit aku utk tgk wayang citer melayu,tp dek kerana aku tgk ramai yg komen kat fb,kat tv, kat media massa kate citer tu best. aku pon g ar tgk… dan Continue reading

(Visited 18 times, 4,600,177)