Broadband mana yang terbaik?

“Broadband mana yang terbaik?” Soalan yang sering ditanya bile dah decide sama ada nak pakai streamyx atau broadband. Bukan senang nak jawab soalan ni… wlaupun macam2 promosi macam best yang dok ada kat tv, internet, radio dan lain-lain sumber media dan informasi, banyak yang kite nak tengok dan nilai sebelum buat keputusan.

broadband vs

mana yg terbaik tu kadang2 jd susah nak dijawab… Sebab kalau nk dinilai dr sudut harga,mungkin ada yg nk murah… Ada yg xkisah tentang harga asalkan prestasinya terbaik.. Jadi sebelum nak buat keputan utk pilih broadband mana yang terbaik untuk anda.. Kita kaji dulu beberapa aspek..

domain murah

(Visited 140,877 times, 4,598,614)

  • Liputan atau coverage – yang ni yang paling penting… Tak guna gak kalau bayar untuk pakej broadband dengan 20mbps tapi boleh guna setakat 1mbps kan? atau lebih teruk lagi setakat 384kbps. Buat tinjauan atau kajian macam mana prestasi telco yang korang nak langgan tu, kat tempat yang korang akan kerap guna, contohnya dirumah. lagi baik kalau cari telco yang bagi tempoh percubaan, macam sorang kawan saya pernah langgan m@*** broadband, malangnya bila balik rumah, line slow, nasib baik ada tempoh percubaan selama seminggu, so hari ketiga dia pulangkan balik modem dan simkad tu. Kadang-kadang kita tengok liputan tu kat handfon macam bagus, penuh bar kat situ, tapi bar yang penuh tak menjanjikan line internet yang laju… jadi, kaji dulu
  • Kouta – Kalau ada lebih dari 1 telco yang menyokong liputan kat kawasan korang tinggal tu, tengok mana yang bagi kouta banyak, yang korang perlukan… cukup tak kouta tu?
  • Kemampuan bayaran bulanan – Andai kata korang dah selalu online kat tempat kerja, kadang2 je perlu guna kat rumah, kenapa ambil pakej yang mahal? bayar apa yang perlu… macam sebelum ni saya pernah guna yes connect, saya topap RM10, setahu saya dia takde tarikh luput, dan cas penggunaan dia adalah setiap mb atau setiap minit, so… andai kata saya tak guna, tak luak la kredit tu.
  • Peranti – Ni pengalaman saya… ada 1 telco tu, dia ada 2 jenis usb modem, yang lama tu ok, laju… tapi yang kedua, dahla slow, kuat makan kouta lak tu… frust!! huhu… tapi sekarang dah ada telco yang bagi lebih dari 1 peranti, yang mana korang boleh guna untuk dirumah dan diluar… terbaik kan? huhu…

So… apa yang penting, tanya kawan2, rujuk pada web telco yang korang rasa nak pilih tu.

masukkan e-mail address anda disini (REGISTER), dan pelbagai cerita baru yang menarik dan tips2 akan dihantar kepada anda. like facebook Alongxp, Follow twitter Alongxp

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,574 times, 4,598,614)
 

Hasil carian :

(Visited 552 times, 4,598,614)

streamyx atau broadband?

Nak pakai streamyx atau broadband ek? Soalan ni selalunya timbul bile dh mula tinggal sendiri atau pindah rumah baru, atau baru start keje, dah mula menyewa sorang2, atau baru pindah rumah sebab kawin hehe.

Ade jugakla yang tanya benda ni kat saya… jawapan saya macam ni “ikut ko la… ikut penggunaan ko” tula jawapan common yang biasa saya bagi… sebab saya tak tahu penggunaan diorang macam mana…

streamyx-vs-broadband

Sebab saya tinggal kat banting, kat sini unifi belum ada lagi (rasanyalah), jadi pilihan yang ada adalah streamyx atau broadband.. wlaupun streamyx tu sendiri pun broadband jugak kan? tapi mentaliti kebanyakkan orang kalau dikatakan broadband tu menatang usb yang cucuk kap laptop tu… tapi sekarang, maxis, p1 dan beberapa telco lain dah ada sediakan device yang tak perlu cucuk dekat pc atau laptop dah…

Ok, berbalik kepada tajuk nak pilih streamyx atau broadband ni kan… Saya tak tau la nak citer camne… tapi saya pilih untuk pakai streamyx… antara sebabnya.. sebab takde had kouta… so takyah nak segan2 nak layan youtube 24 jam sehari… Lebih stabil… tu 2 sebab utama kenapa saya pilih streamyx. sebab saya dah pernah pakai beberapa jenis broadband, antara yang susahnya bila pakai broadband ni, saya banyak kali hampir2 menghacurkan usb port saya hehehe… Talian tak stabil… hari ni cantikla HSDPA, esoknye tetibe je boleh jadi edge.. EDGE??? What The Fish? kalau pakai pc atau laptop, line EDGE, bile tahun nak siap loading page? choooiiii… bile telefon helpdesk, dia suruh buat macam2 last2 xjadi ape… huh…

domain murah

(Visited 140,877 times, 4,598,614)

Torrent adalah salah satu sebab kenapa saya pilih streamyx.. sebab dengan streamyx saya boleh guna torrent… wlaupun saya saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaangat jarang guna torrent, tapi ada masa tertentu saya sangat sangat sangat sangat perlu guna torrent, jadi… streamyxla jawapannya…

Tapi… bagaimanapun.. Saya guna tunetalk pada fon/tablet=galaxy note saya… sebab.. pakej internet yang ditawarkan berbaloi2.. 1gb sebulan hanya RM38.

Apa yang saya nak nyatakan kat sini… pilihan antara streamyx atau broadband tu bergantung pada korang sendiri…  kalau korang jenis selalu online kat rumah atau kaki download atau kaki youtube… saya recomend guna streamyxla…

kalau korang jenis selalu kesana sini, dan tempat2 yang korang selalu travel tu lak jenis ade je line utk telco broadband korang tu… ape salahnye kan?

wlaupun streamyx tu.. harganya lebih mahal jika nak dibandingkan dengan speed yang diberikan, tapi saya takyah nak risaukan pasal kouta…

so… tepukla ape yang patut ahahaha

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,574 times, 4,598,614)

Hasil carian :

(Visited 133 times, 4,598,614)