Pendidikan awal Anak – Manners Before Knowledge

Pendidikan awal Anak – Manners Before Knowledge

Tajuk yang sama dengan entri dari blog FAD,Pendidikan awal Anak – Manners Before Knowledge yang di tulis beberapa hari yang lalu, saya ternampak masa baca satu entri di blog Najihah razali.

Macam biasalah, bila saya nak komen,tapi panjang sangat tahap dah boleh buat entri, baik saya buat entri terus kan? hahahaha….

Dalam post di blog FAD tu, cerita pasal kebanyakkan orang fokus pendidikan awal anak, semua orang risau anak ketinggalan dalam pelajaran, tapi ramai yang terlepas pandang tentang moral budak sekarang.

pendidikan awal anak

Saya sangat setuju dengan FAD, yup… saya setuju, saya bekerja di tempat yang ramai budak-budak generasi baru.

Betul kata FAD tu, budak sekarang memang bijak, ilmu pengetahuan mereka sangat hebat, benda yang saya tahu masa umur saya 19, mungkin 20, budak-budak sekarang dah tahu masa umur baru 10 atau 11 tahun.

Hebat kan budak-budak sekarang?

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,574 times, 4,598,893)

Contoh satu situasi: Sorang pelajar ni dia download software peer to peer, dia download, pastu dia clearkan download session, saya tengokkan aje, bila dia buka direktori download dan nak install, saya sergah dia.

Mula-mula dia cakap takde pape… saya cakap ngan dia, saya tau apa dia buat, apa dia download dan untuk apa software tu. Dan dia kaku selama 10 minit depan komputer tu.

Yelah, dia ingat, semua orang tak tahu ape benda tu, yelah… saya rasa tak semua pembaca blog ni tau apa itu software peer to peer atau p2p tu kan?

Bila saya cakap saya tahu apa benda tu, tu yang dia terkejut habis tu.

Hebat budak-budak sekarang. Tapi macam saya pernah tulis dalam entri budak sekolah dulu dan sekarang, moral… out.

budak sekolah sekarang

Kalau budak dulu, tengah-tengah berlari kat kawasan perumahan, tengah-tengah bising, nampak cikgu dengan jarak 500 meter, terus lari sembunyi, senyap terus.

Budak-budak sekarang? Dia siap buat wheely depan cikgu, kadang-kadang dapat free gift langgar cikgu.

Tak sampai 30 peratus budak sekarang yang kalau jumpa cikgu atau orang yang lebih tua, mereka akan tunduk dan bagi salam.

domain murah

(Visited 140,877 times, 4,598,893)

Bak kat FAD, manners mana people manners? Salah sapa? pada saya, macam pendidikan awal anak juga, selain dari huruf, perkataan, manners pon perlu diajar dari rumah juga, perlu masuk sekali dalam pakej pendidikan awal anak juga.

Saya nampak, pelajar yang beradab kerana ibu bapa mereka sendiri beradab, pelajar bermasalah zaman ni, bila dipanggil ibu bapa mereka, kita boleh tengok, berpunca dari mana, macam yang saya cakap dalam entri budak sekolah dulu dan sekarang jugak lah.

anak tak buat kerja sekolah

Kalau parent boleh ajar anak-anak membaca, mengira, kenapa tak boleh ajar adab sekali dalam pakej pendidikan awal anak? betul?

Ok, tu je saya nak komen. sekian

Hasil carian :

(Visited 203 times, 4,598,893)

Huawei Honor 4x ditangan (hands-on)

Huawei Honor 4x.

Huawei Honor 4x ni adalah telefon yang baru terpaksa rela saya beli bagi menggantikan samsung galaxy note saya yang dah berkhidmat dengan menggila selama 3 tahun.

image

Walaupun melalui mata kasar ianya nampak masih boleh digunakan, tapi sebenarnya sangat banyak yang problem.

Continue reading

Hasil carian :

(Visited 640 times, 4,598,893)

Masalah tidur malam

Masalah tidur malam

Masalah tidur malam ni saya dah hadapi dah masuk 6 tahun, kejap je masa berlalu kan? tak sedar pon 2009 tu adalah 6 tahun lalu, rasa macam baru je.

masalah tidur malam

p/s: pic ni buat saya teringat kat seseorang…

Bila kira macam tu, mulalah diri ni terasa tua, tapi bak kata sorang tukang kebun ni, orang lelaki ni jiwanya muda. owh ok.

Masa tu saya teringat ayah saya “patutlah aku tak boleh challange bapak aku bawak keta”. Ok, takde kena mengena.

Kenapa saya buat entri masalah tidur malam ni? sebab penat dah jawab “kenapa kau tidur lewat?” dan sambungan komen kat entri blog imran.

Bukannya saya tak tidur, saya tidur, tapi tulah, 3 pagi, 4 pagi, kadang 5 pagi, kadang tak tidur langsung.

Kenapa saya ada masalah tidur malam ni? Macam si imran cakap dalam entri tak boleh tidur malam dia tu, banyak sangat fikir.

Well, tahun 2009 terjadi satu titik hitam dalam hidup saya, sejak dari tu, saya merangkak naik balik dengan susah payahnye.

Tapi hikmah dari titik hitam tu, menguatkan alasan kenapa saya guna nama ada perkataan XP, singkatan dari perkataan eXPerience. Bermaksud pengalaman.

Pengalaman adalah guru terbaik kata orang kan? Memang betul, dengan pengalaman tu, macam-macam lah saya belajar.

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,574 times, 4,598,893)

Start dari 2009, saya banyak memenuhkan masa saya dengan macam-macam aktiviti, dan benda tu makin terbawak-bawak sampai otak saya dipenuhi dengan macam-macam idea.

Bukan tak cuba nak tidur awal, dah cuba… masalah tidur malam saya ni, kadang dah terlelap, tiba-tiba tersedar.

macam baru-baru ni, last saya tengok jam sebelum saya lelap, pukul 3.45 pagi, lepastu saya lelap, rasanya lelap tu macam dah cukup lama dah, saya rasa dah dalam 2 jam dah saya lelap, bile tengok jam, 3.47 pagi.

Yang pastinya tarikh masih sama, maknanya bukan 3.47 pagi esoknya.

“Tak ngantuk ke?” ngantuk tu memang selalu sangat ngantuk, ngantuk tu benda biasa. Tapi mengantuk tak bermakna saya akan boleh tidur.

Kadang saya cemburu tengok orang lain boleh tertidur masa duduk, atau boleh boleh terlelap kat meja.

tidur duduk masa kerja

Walaupun benda tu nampak cam tak best, tapi untuk orang yang susah nak tidur malam macam saya, kalau dapat tidur duduk macam ni, mesti satu kelegaan kan?

Kadang-kadang saya cuba nak tidur waktu rehat tengah hari, kadang dapat lena yang agak lama, kadang, same macam kes kat atas tu, tidur berapa minit, tapi rasa mcam lama.

Macam-macam dah saya buat supaya saya boleh tidur waktu malam, siang tak tidur, malam tetap jugak tidur lambat.

Macam sehari sebelum entri ni didraf, malam sebelum tu saya tidur dekat pukul 3 pagi, lepastu siang tak tidur, malam tadi dekat pukul 4 baru masuk tidur.

Tu masuk tidur, lelap tak tahulah pukul berapa.

domain murah

(Visited 140,877 times, 4,598,893)

Apa yang buat saya tak tahan bila tak boleh tidur malam ni atau susah nak tidur malam, adalah, biasanya saya dapat lelap, lepas pukul 5 pagi, pukul 6 lebih dah nak kena bangun, masuk kerja pukul 8. tu kadang terlajak tu.

Hasil carian :

(Visited 204 times, 4,598,893)

Ujian mental

adakah anda mempunyai masalah mental? nak buat ujian mental ? anda telah sampai ke tempat yang tak betul. ini bukan tempat untuk buat ujian mental. ini nak buat ujian UMUR mental. bukan ujian mental nak tahu tahap kegilaan anda ye…

kalau nak buat ujian mental jugak, senang… tengok kambing. kalau anda tengok kambing tu agak menggairahkan, sah anda ada masalah mental.

Ok, ni saya nak tunjuk benda yang agak menarik gak nak dibuat… ujian umur mental. benda ni saya jumpa kat blog yana yang mana blog yana ni plak aku jumpe kat dalam bloglist bbl yang telah menaruk blog aku dalam entri pasal telefon pintar percuma tu. kebelakangan ni agak dah mula rajin nak berblogwalking. dan mana yang ada paparkan entri yang menarik. saya tanpa segan silu dan tanpa teragak-agak akan mempersembahkan atau featured blogger tu dalam entri berkaitan.

walaupun blogger tu tak kenal pon saya, tak mintak pon difeaturedkan, tapi saya tak peduli tu semua. saya share je.

korang boleh buat ujian mental ni kat http://yourmentalage.com/, bila bukak je dia akan keluar macam nilah

 

ujian mental

 

domain murah

(Visited 140,877 times, 4,598,893)

 

lepas tu kena jawablah 6 soalan… rileks ar… 6 soalan je kot… soalan matapelajaran bahasa inggeris pon ada 50 soalan. setakat 6 soalan ni apelah sangat kan? kalau tak faham bahasa inggeris, takde masalah… pergi beli kamus kat kedai buku… kalau susah sangat, guna je google translate. walaupun kadang-kadang die terjemah tu pelik semacam je… tapi harap korang faham la ye… hehehehe…

dah hasil ujian mental yang saya lakukan terhadap diri sendiri… umur mental aku 22… hmmm… agak2 lebih tua ke lebih muda dari umur sebenar saya? hehehehe

hasil ujian mental

korang taknak cube ke? takkan takut kot? alaa… jangan la bagitau orang lain… hehehehe

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,574 times, 4,598,893)

Hasil carian :

(Visited 387 times, 4,598,893)