kenapa guna domain panjang-panjang?

Dah lama dah nak buat entri ni… Cuma belum ada kesempatan, lepas tu terlupa.. pernah jugak saya baca satu entri sorg blogger perempuan pasal domain name panjang tak ingat ni, tapi bila saya nak komen, saya tengok, dia sendiri pon guna url/domain yang boleh tahan panjangnya… nak ingat jauh sekalilah… kenapa nak guna yang panjang2? kenapa tak guna yang pendek2, mudah ingat, mudah disebut? contohnya macam

lamankongsi.com

klbytes.com

lel4.blogspot.com

kan mudah disebut, macam alongxp.com je ke kan?hahaha… kan lebih mudah nak disebut,ditulis, kalau nak buat business card macam saya ni ha… kan senang je… boleh nampak jelas dah orang nak taip pon tak salah eja..

kad blogger

cantik tak? kalau korang nak buat jugak, klik kat gambar tu, akan pergi ke blog blogger yang buat benda ni… sebenarnya saya tak de buat apa2 business pon, cuma… pernah terdetik nak buat kad ni sebab nk bgtau url blog ni… walaupun urlnye pendek, tapi kita orang melayu kan mudah lupa… tapi tak buat2 jugak sebab tak tahu nak tulis apa, lpas jumpe dengan mamat dan haru masa gathering blogger edisi selatan kat melaka hari tu, terasa cam dapat idea pulak, lagipun ramai gak yang kata saya boleh masukkan apa2 iklan dari luar(bukan dari syarikat pengiklanan) bila diorang tahu trafik saya melebihi 2 ribu sehari. so apa salahnya kan?

ok,berbalik kepada domain url tadi, kenapa pilih url yang panjang? tambah2 yang ada blogspot.com, blogspot.com tu pon kadang2 orang boleh tersalah taip, inikan pulan url yang panjang dicampur dengan blogspot.com tu… kalau dah diorang cube sampai 7-8 kali asik salah taip, mau diorang putus asa dan taknak meneruskan hasrat nak masuk blog korang… tak ke korang rugi 1uv? kalau 10 orang yang putus asa? tak ke 10 uv korang rugi?kalau dari 10 Unive Visitor tu korang boleh dapat 20 hingga 40 Pageview, tak ke korang rugi sampai 40 pageview? banyak kan? so korang pilihlah domain atau url yang mudah disebut,mudah diingat dan mudah ditaip, dikir untuk jangka masa panjang, domain atau url ni sebenarnye memberi sebahagian besar kejayaan blog korang. ok, selamat berblogging

Hasil carian :

(Visited 23 times, 4,595,035)