Review Windows 10 oleh Alongxp

Review Windows 10 oleh Alongxp

Review Windows 10 oleh Alongxp. Siapa alongxp? sayalah.. huhu… kenapa ada oleh alongxp? sebab saya review windows 10 ni dari sudut mata saya sebagai seorang pengguna biasa, sebagai juruteknik komputer, sebagai perunding teknologi maklumat, sebagai seorang yang edit gambar, sebagai seorang jurugambar, sebagai seorang blogger, sebagai seorang pembuat laman web a.k.a webmaster, dan banyak lagilah peranan saya dalam dunia komputer dan teknologi maklumat ni.

alongxp dot my

Saya dapat notification yang laptop saya dah sedia untuk upgrade ke windows 10 masa hari selasa hari tu, dan saya teruskan proses upgrade malam tu jugak, tapi baru sampai 30%, dah fail.

review windows 10 by alongxp

Dan saya sambung pagi esoknya, lama jugalah nak download sebab saya guna streamyx 1mb je, dekat maghrib baru siap download dan proses upgrade windows 10 selesai dalam pukul 8 lebih. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 133 times, 5,279,599)

Susah ke buat laman web?

Susah ke buat laman web ? tanya seorang rakan tempat kerja saya kat saya beberapa bulan lepas masa saya cerita saya sibuk dengan beberapa projek nak siapkan laman web. Saya pon tak tahu nak jawab macam mana.

Sebab benda yang susah pada saya, kadang-kadang adalah benda yang senang pada orang lain, kadang-kadang memang susah pada orang lain, tapi yang pasti, yang senang pada saya biasanya susah pada orang lain. haha… sampai ada seorang kakak ni cakap “benda yang susah yang dia reti, buat, kalau benda senang tu yang nanti dia tension”

Kenapa dia cakap camtu? sebab masa tu dia mintak saya tengokkan border dalam word, saya cakap la “akak macam la tak kenal saya ni, microsoft office kan saya fail”, pastu sorg lagi akak bersuara “ai, buat laman web yang susah tu ko pandai, microsoft office ko gagal?” tu yang akak tu jawab “benda yang susah yang dia reti, buat, kalau benda senang tu yang dia tension” Continue reading

Hasil carian :

(Visited 148 times, 5,279,599)

Kenapa saya pilih linux ubuntu ek?

Hari sabtu minggu lepas nampak sorg otai linux ni post kat instagram psl install linux ubuntu 13.04
image
ubuntu 13.04? Yg 12.10 pn xabes lg explore… Nape saya guna linux? Linux ubuntu? Linux tu ape? Ubuntu tu ape plak? Pening x?
ok,sy terangkan secara ringkas mengikut pemahaman sy dan pemahaman umum… Linux ni adalah salah 1 sistem operasi yang digunakan dalam komputer yang menjadi perantara manusia dengan kod,bahasa dan peralatan komputer bertujuan untuk menerima input dari pengguna,memproses, seterusnya memberi output kepada pengguna samaada melalui paparan,bunyi atau lain2 mengikut kehendak pengguna… Secara umumnye ade 3 sistem operasi yang biasa digunakan oleh manusia…

1.Windows
2.Linux
3. Mac (Apple)
Windows ni tak perlula sy terangkan kan? Rsnye hampir semua orang yang tengah baca blog ni tau os(operating system/sistem operasi) windows ni kan? Mac pulak mungkin org cam blur2 ckit la amende la tu kan? Tapi kalau sebut komputer Apple rasenye lebih separuh orang tau la kan? Tapi kalau Linux ni mungkin sikit ssngat orang yang tau kan? “Macam pernah dengar” kan? Hehehe… Linux ni selalu sangat orang kaitkan dengan Hacker.. haaa.. Hacker pon ada beberapa kategori tau… InysaAllah ada masa nanti saya buat post pasal hacker plak ye…
Kalau nak cerita sejarahnye ni memang panjang la… boleh layan video ni kalau nak tau…

Orang yang ade dalam video tu sume yang terlibat dalam terbina dan perkembangan Linux ni…
Linux ni free dan open source – maksud open source/sumber terbuka, secara umumnye adalah percuma, kod sumbernye boleh digunakan oleh sesiapa sahaja untuk dimanipulasi bagi penambahbaikan, dan boleh dikeluarkan semula dengan beberapa syarat tertentu.
ok, berbalik kepada tajuk entri ni… kenapa saya pilih linux ubuntu ni?
  1. Free – Bile free, xyah nak risau nak update, takyah nak risau kena tindakan undang2, xyah nak risau kena windows not genuine, takyah nak pening pale nak carik crack, xyah nak risau crack tu guna ke tak… kenapa die free? sbbnye die berkonsepkan sumber terbuka, dimana, kod sumbernye dikongsikan, dan ribuan pengguna dan pembangun sukarelawan secara lansung dan tak langsung membantu menambahbaik sistem ni… tak dapat bayangkan? bayangkan diorg ni macam pengguna forum yang membantu pengguna yang bertanyakan soalan kat sesebuah forum.. camtula
  2. Selamat – antara sebab saya kata die selamat, ubuntu, atau linux dibina dengan kerutureaan yang menyebabkan virus sukar nak beroperasi. Linux mempunyai beberapa lapis “permision” yang menghadkan sesebuah fail untuk “run”.
  3. cepat – Windows, banyak startupnye yang selalunya masuk secara automatik ketika kita “install” perisian tersebut. Dalam linux ubuntu ni, kite boleh setkan ape yang kite nak untuk startup
  4. Mudah – Nak software yang sesuai? ubuntu software center tempatnya… ia ibarat play store dalam android atau app store dalam iphone, senarai software belambak dalam tu.. even ebook pon banyak dalam tu… antara lain, seperti yang saya nyatakan tadi, beribu pengguna dan pembangun sukarelawan membantu menambah baik sistem linux ni, kebanyakkan dari mereka adalah hacker, jangan risau.. macam yang saya nyatakan diatas, hacker ada banyak kategori, tapi bile dalam hal ni, even hacker yang haluan kiri pon kadang-kal akan membantu. search ajela kat internet, insyaAllah akan terlerai segala kekusutan, siap ada penerangan lagi kenapa masalah tu timbul, apa yang perlu dibuat, kenapa perlu dibuat… percayalah… anda akan seronok menggunakan linux ubuntu ni..

Saya rasa tu jela dulu buat masa ni, ada masa nanti saya share banyak lagi info.. antaranya pasal hacker…

Hasil carian :

(Visited 88 times, 5,279,599)

Windows 7 paling banyak digunakan didunia

Kalau korang ingat lagi tak entri pasal xp dulu? alaaa… pasal pengakhiran windows xp tu… klu tak ingat,klik sini. ok.. entri ni dah beberapa hari dok terperam, hari ni baru alongxp nak release kan dia…

Pada bulan lepas, oktober, Windows 7 akhirnya telah menunjukkan belangnya apabila OS(Operating System) ni memintas windows xp dalam jumlah penggunaanya… Windows xp yang dah berusia lebih 10 tahun, telah lama memegang title OS paling banyak digunakan didunia, even windows Vista pon tak sempat nak memintas OS(Sistem Operasi) ni…

Windows 7 naik dengan agak pantas, dilancarkan secara rasmi pada oktober 2009

  • selepas 3 bulan, telah pon memintas Mac OSX.
  • Selepas 10 bulan, dia potong abg dia, Windows Vista.
  • Kini… selepas hanya 2 tahun… dia dah memotong abang dia yang selama ini diminati ramai.. encik XP(bukan alongxp)

 

Jom kita tengok rajah garisan menunjukkan perjalanan liku2 kehidupan Windows 7 sebelum diminati ramai orang termasuk ultra 7.

laju kan die naik? windows vista yang cepat je jatuhnye… Menurut Microsoft, mereka telah menjual 450 juta lesen Windows 7.

Windows XP masih lagi wujud dengan kukuh,dan Microsoft mesti merasa lega, diorang mesti tak sangka yang Windows XP akan mendominan dunia cyber ni begitu lama… Bagi abang Vista, mesti dia akan pupus sebelum Abang XP, walaupun vista adalah OS yang lebih baru berbanding XP.

ok, oleh kerana carta diatas tak menunjukkan dengan ketara kemenangan Windows 7, alongxp nak tunjuk lak carta kekdudukan OS pada bulan November 2011 ni.

Untuk pengetahuan anda, nilai2 diatas diambil dari statcounter berdasarkan OS yang digunakan oleh komputer yang melayari internet, jadi jumlah ini tidaklah begitu tepat,kerana, ada juga komputer yang tidak berhubung dengan internet… tapi.. hari ni berapa peratus sangat komputer yang tak berhubung dengan internet kan? so sekarang, kite jengah pulak blog 4zu, azremy dan Labi-labi

Hasil carian :

(Visited 80 times, 5,279,599)