Tutorial cara guna google drive

Assalamualaikum dan hai para pembaca blog alongxp.com, kali ni saya nak kongsi tutorial cara guna google drive. Tutorial ni saya cipta lepas saya diupah oleh seorang client saya yang mintak saya ajar dia cara guna google drive.

Asalnya dia mintak ajar cara nak buat google drive, tapi saya kata google drive tak payah nak buat, setiap akaun gmail dah memang dapat google drive dah.

Mesti ramai yang tak tahu, terutama para pengguna android yang mereka ada 15GB ruang storan percuma di internet yang disediakan oleh google melalui akaun gmail mereka yang dipanggil google drive.

tutorial cara guna google drive

Ade ke?” ye, ada… anda semua guna telefon yang menggunakan anda kan? tak kisah lah brand apa sekali pun (kecuali apple/iPhone), samsung ke htc ke asus ke huawei ke lenove ke xiomi ke redmi ke cap ayam ke cap itik ke cap angsa ke, asalkan android, pastinya anda ada gmail.

“mana awak tau saya ada gmail?” Continue reading

Hasil carian :

(Visited 449 times, 4,600,383)

Kenapa laptop jadi panas?

Saya baru lepas servis kipas laptop sorang makcik ni, atau lebih tepat lagi servis sistem pengudaraan untuk pemproses laptop tu. Dan itu yang buat saya nak share sebab kenapa laptop jadi panas dan tips untuk mengurangkan sebab laptop jadi panas.

Punca yang buatkan saya servis laptop makcik tu adalah sebab dia tunjuk error yang selalu muncul bila dia on laptop.

laptop jadi panas sebab kipas tak pusing

Jadi saya pun menawarkan perkhidmatan untuk membersihkan sistem pengudaraan laptop dia, tapi bukan la free, kawan-kawan memang la kawan-kawan, tapi masa tu emas beb, kalau saya mintak emas, tak ke parak? hehehe.

Lagipun, cukup stress nak meleraikan dan memasang balik laptop hp makcik nih. lain macam betul sistem connector dia ni.

Saya pun cubalah bersihkan sistem pengudaraan laptop dia, dengan harapan lepas ni laptop dia dah tak panas lagi dah.

Tapi dalam pada masa yang sama, semalam, sebelum saya ambil laptop makcik ni, ada sorang lagi makcik ni, masalah laptop dia lain, keyboard dah tak berfungsi yang mana saya tak dapat nak menyelesaikan masalah tu melainkan mengesyorkan dia beli jela external keyboard, sebab penyelesaian tu jauh lebih murah.

Masa saya dok belek laptop makcik yang keyboard laptop dia rosak tu, saya cuba menaip apa semua kat laptop dia, terdetik dalam hati saya “mak oi, panasnya laptop makcik ni”.

laptop jadi panas

Lepas tu saya membebel la kat makcik ni, saya cakap la, letak la ruang yang lebih besar antara bawah laptop tu dengan permukaan meja, supaya lebih banyak udara keluar masuk, sambil saya angkat laptop dia (nak tunjuk demo cara yang betul).

Sekali tengok, siap basah bawah laptop dia, makin panjang la khutbah saya seru kat telinga makcik tu.

Kenapa laptop jadi panas?

Kebanyakkan masalah laptop jadi panas ni dialami oleh kaum perempuan, tak kurang juga yang lelaki, tapi perempuan lebih ramai memonopoli acara laptop jadi panas ni.

Sebab apa? sebab perempuan ni lebih perasaan kasih saya, sampaikan laptop pun dia nak belai manja macam kucing yang akhirnya membawa kepada padah.

Contoh kasih saya yang buat laptop jadi panas adalah: Continue reading

Hasil carian :

(Visited 136 times, 4,600,383)

Cara senang backup bookmark mozilla

Cara senang backup bookmark mozilla

Saya dah lama nak buat entri pasal cara senang backup bookmark mozilla ni, bukan setakat backup bookmark, dengan cara ni, kita boleh backup bookmark, history, add-ons dan seperti yang korang boleh tengok kat bawah ni.

cara senang backup bookmark mozillaMacam saya cakap tadi, dah lama nak tulis artikel pasal cara senang backup bookmark mozilla ni, tapi saya rasa macam, tak perlu, sebab saya ingat tak ada orang nak ambil peduli pasal benda ni.

Hinggalah satu hari, si gadis, tak, mak orang yang lekat lekit ni tanya kat group whatsapp, cara senang backup bookmark mozilla. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 88 times, 4,600,383)

Laptop sebagai wifi tanpa software

Laptop sebagai wifi tanpa software

Macam mana nak jadikan laptop sebagai wifi tanpa software?

Mungkin ada sesetengah orang yang pakai tablet macam ipad yang hanya boleh bersambung ke internet menggunakan wifi sahaja.

Atau mungkin bandwith mobile data dah habis, atau kredit habis.

Pilihan yang ada untuk menggunakan internet adalah menggunakan broadband melalui laptop.

Masalahnya anda mungkin nak bersambung ke internet melalui peranti mudah alih anda.

Jadi macam mana nak buat laptop anda yang ada sambungan ke internet melalui broadband tu menjadi sebuah wifi yang akan memberikan talian internet ke telefon atau tablet anda?

laptop sebagai wifi tanpa software

Anda boleh buat laptop sebagai wifi tanpa software dengan hanya beberapa langkah mudah sahaja. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 140 times, 4,600,383)