Cara nak buat laptop jadi laju

Laptop akak ni lembab balik la… lepas awak usik hari tu(usik laptop dia), dah laju, ni dah slow balik dah… macam mana nak buat laptop ni jadi laju balik? So kali ni saya nak share cara nak buat laptop jadi laju.

laptop lembab macam siputOwh ya, lupa lak nak cakap, ayat yang memula tu, yang akak tu, tu luahan rasa beberapa orang akak yang saya servis…. laptopnya…

Alah, benda simple je pon servis nak buat laptop jadi laju ni, semua orang boleh buat, tapi ada sesetengah orang yang perlu salin nota untuk ingat step yang tak seberapa ni.

laptop laju

Owh ya, cara nak buat laptop laju ni boleh digunapakai juga untuk komputer atau pc yang menggunakan sistem operasi windows.

Apa yang biasanya buat laptop atau pc jadi slow adalah disebabkan oleh lambakan fail-fail sampah yang wujud sementara kita guna komputer yang terkumpul setelah sekian lama dan kita tak pernah bersihkannya.

Ianya ibarat… korang buat draft kertas kerja, korang tulis atas beberapa kertas, dan bila dah dapat hasil akhir, kertas tu korang biarkan berlambak.

ATAU…

korang salin nota kat dalam kelas, kertas conteng-conteng, lepas tu korang salin apa yang korang tulis tu dalam laptop atau komputer, lepas tu kertas tu korang letak tepi, tak buang.

ATAU

korang dapat idea masa tengah drive atau masa dalam bas, korang catat atas kertas, sampai tempat kerja atau rumah, korang taip semula idea tu, kertas tu korang lambakkan atas meja.

Sampai satu tahap, ruang kerja korang dipenuhi dengan kertas-kertas sementara yang akhirnya menyusahkan korang nak bergerak atau nak mencapai sesuatu.

So kat sini saya nak share satu software dan beberapa tips macam mana nak buat laptop jadi laju balik atau pc korang jadi laju balik.

cara nak lajukan laptop

Cara nak buat laptop jadi laju

Continue reading

Hasil carian :

(Visited 164 times, 4,600,385)