Terjebak dengan coc (clash of clans)

Terjebak dengan coc (clash of clans)

Terjebak dengan coc (clash of clans) juga saya akhirnya. Dari tahun lepas lagi ramai yang dah menghasut saya untuk main coc ni.

Tapi saya jenis orang yang tak suka sangat main game sebab pada saya ia sesuatu yang membuang masa saya,terutama game yang memerlukan komitmen macam clash of clans ni.

terjebak dengan coc

Sebab saya tak ada banyak masa, sebagai seorang blogger tegar,merangkap pembuat dan penyelenggara laman web, masa saya adalah untuk mencari idea untuk blog dan mencari ilmu yang boleh digunapakai dalam dunia webmastering.

Macam mana saya boleh terjebak dengan coc (clash of clans) ni? Continue reading

Hasil carian :

(Visited 692 times, 4,597,467)

cakap dengan diri saya yang lagi satu

benda cakap dengan diri saya yang lagi satu ni timbul dalam entri yang lepas, entri Bukan takut bini , tapi bini yang tak takut suami, dalam tu saya ada nyatakan macam ni. “Tapi baru2 ni sambil saya tengok 1 rancangan ni,otak saya buat kajian,hujah,dan kesimpulan dengan diri saya yang lagi 1”

Rasanya dalam tahun 2 lepas, saya ada ke kenduri kat rumah kawan saya, lepas makan tu, duduklah berbual dengan kawan-kawan yang lain. sambil berbual tu, pandangan kami terarah kepada sorang budak, umur dalam 5 ke 7 tahun. tengok dia cakap sorang2, tapi bukan setakat mulut terkumat kamit je… siap dia berpaling ke arah kiri dia, seolah-olah ada orang kat sebelah kiri dia.

tak lama lepas tu, dia cakap ngan diri sendiri tu bukan kat sebelah kiri je, dia berpaling ke kiri dan kanan, macam dah ada 2 orang pulak, kali ni bukan bercakap je… siap macam bertekak pulak… makin lama kitorang tengok, macam makin ramai pulak kawan dia tu. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 116 times, 4,597,467)

External storage dan saya

Terlintas nak kongsi pengalaman hidup pasal external sotrage ni bila saya nak transfer driver satu pc ni ke dalam salah satu external storage saya iaitu pendrive, ada jugak org panggil thumbdrive… same je kot..

external storage devices

Masa tu terlintas dalam kepala otak saya yang pendrive saya yang satu ni kapasitinye kecik.. tapi bila terpandang nombor kat situ tertulis 4GB, terlintas pulak dalam fikiran ni, “kecik ke?”

Yup… bagi orang2 yang jenis multitasking, multimedia, multipurpose, multimulti macam saya ni, memang tak berapa nak cukup senang hati.. hehe.

ok… jom tengok kapasiti internal storage dan enternal storang saya(external harddisk)

hard disk drives

Ok, Internal storage saya, saya pecahkan kepada 4 partition, C, D, E, dan F. Jumlah internal storage saya 500GB. cer kira, berapa free space yang tinggal? hehehe

External harddisk saya, yang tu… yang berlabel ALONGXP EXT (I:) tu.. berkapasiti 1 Terabytes… tinggal 300GB je lagi.. sebab, sebahagian besar isi dari Internal hdd(harddisk drive) saya dah dipindahkan kedalam enternal harddisk tu.. sebabnya banyak data yang sangat berguna yang saya rasa tak patut saya buang, yang boleh dijadikan rujukan pada masa akan datang patut disimpan.

Apa benda yang saya simpan sampai 1TB hdd saya perlukan? mmm… macam2, e-book, gambar personal, gambar berkaitan kerja, software, movie, macam2 lagilah.. sebabnya banyak bidang komputer yang saya dah terjebak, programing je dh beberapa jenis, so banyakla e-book yang saya download, video tutorial untuk photoediting ada, untuk seting plugin, software, macam2 lagila snang cerita… dulu lagila… siap dengan game yang berlambak2…

Sejarah External storage ni kan.. saya ada kenangan pahit dengan Disket… atau bahasa sekolahnya dipanggil floppy disk drive (fdd) atau floppy A:

disket floppy

Ni la disket, apa yang jadi kenangan pahitnya? disebabkan disket, saya fail 1 semester… sejak dari tu… saya seboleh2 nya dah taknak guna disket lagi dah.

Just nak share la kan.. sejarah atau pengalaman saya ngan external storage ni.. 1st external usb storage saya adalah mp3 palayer… berkapasiti 128mb tekejut x? yup.. 128mb berharga 2 ratus lebih,

USB-MP3-Player

haaa… mcm ni la rupe usb mp3 player yang saya beli dulu… sebijik macam ni.. warranty 3 bulan, masa bulan ke 3, nak masuk bulan ke 4 tu sorg membe pinjam… agak lama.. pastu rosak, masa rosak tu dah masuk bulan ke 4, so die dh rasa bersalah+risau.. nak halalkan je pon, xboleh jugak, sebab saya nak guna satu external storage(sebab ke serikkan guna disket td), so saya cakap ngan die camni “camnila.. ko gantikan aku ngan pendrive biase jela… tapi.. yg 256mb” dan die setuju… wlaupun harga pendrive tu xla semahal usb mp3 player saya, tapi saya dapat satu pendrive baru yg berkapasiti lebih besar, dan die pon xperlu keluar duit byk utk ganti mp3 player tu… so win-win situation la kan?

masa tu.. kebanyakkannya pkai yg 256mb, masa tu sape pakai 512mb tu kire hebatla… sbb mahal… lgpon.. masa tu.. 512mb tu dah cukup besar dah, mcm2 movie kitorg leh sedut.. hehehe..

masa saya sem 4, saya dah ada komputer, hasil duit elaun masa LI, masa tu kapasiti harddisk saya la yg paling besar skali… 80gb… org lain sume 40gb je..

tapi zaman dh berubah.. sekarang ni… 1.5TB pon rasa cam tak cukup… zaman dah berubah… dunia dah maju.. kan? Winking smile

Hasil carian :

(Visited 105 times, 4,597,467)

Kenapa saya rasa twitter lagi best dari fb?

Kenapa saya rasa twitter lagi best dari fb? Menyingkap sejarah antara saya dan twitter… Saya dah terjebak ngan dunia twitter ni dari awal tahun 2009 kalau tak slh… Masa tu join sbb ape saya pn xingat… Dpt invitation agaknye… Tapi sejak tahun lepas saya dah mula gile ngan twitter… Saya rasa mula bosan ngan fb.. Nk update status kat fb tu rs mcm ramai yang memerhatikan… Terasa mcm orang akan kata ntah ape2 lah.. Itu pn nk tulis kat status.. Berbeza dengan twitter… Kebanyakkan post kat twitter tu saya update menggunakan fon… Masa tu kebanyakkannya twit guna sms je… Xtau nak describe macam mana… Tp twitter ni lg mudah… Seolah2 kita kat dlm dunia kita je… Tak peduli apa orang nak kata… Lgpn.. Bukan semua orang nak reply twitter kite. Kekurangan twitter adalah 1 kelebihan :

– Limit 140 karakter tu 1 kelebihan sbnrnye… So xramailah yg post cerita2 meleret ape semua..

– tak boleh tag : bagusnya.. Org xleh amek kesempatan utk promote barang die kat profil kita… Kita tak perlu setting sape yg boleh tag kita.. Dan kita tak diganggu komen2 dpd gamba yg ditag tu… Dhla gamba xde kena mengena ngan kita…

– dari dulu lagi dah guna timeline… so mmg xde rasa cam nak marah sbb profile dh jd timeline (marah-marah pon guna gak..)

apa yang saya rasa lagi best, kebanyakkan pengguna twitter ni ramah-ramah belaka. kenal ke tak kenal, kite boleh bertegur sapa, tumpang menyampuk…

ada gak beberapa blogger yang mula berjinak2 ngan twitter lepas kenal ngan saya, masa memula tu memasing cakap tak retila nak guna.. tapi sekarang? twit sampai ah berpuluh ribu, tweet saya pon baru belas2 ribu je… haha

 

Hasil carian :

(Visited 54 times, 4,597,467)