Kenapa kita kena bayar?

Kenapa kita kena bayar?

Ini tak ada kena mengena dengan gst atau cukai-cukai yang lain. Ini cuma… mungkin satu perkongsian pemikiran tentang sesuatu isu.

Kadang-kadang ada yang pertikaikan, dulu saya pun pernah pertikaikan juga, tapi itulah yang dikatakan pengalaman, satu ilmu dalam hidup.

Macam sesuatu perkhidmatan, barang kita kena bayar, upah pun kita kena bayar, macam saya pernah kongsikan dalam entri kenapa upah mahal sangat?

kenapa kita kena bayar Continue reading

Hasil carian :

(Visited 111 times, 4,600,383)

indentiti… agaaaiin…

ok, kali ni takde kena mengena ngan entri ari khamis minggu lpas ok? cume aku terdetik nak buat entri ni lpas baca post Hasbul ‘Aqill

cam bila aku baca je post dia ni, perasaan aku neutral, tenang, tapi aku ade gak pendapat. pada aku camni… kalau permulaan kite wat blog,niat kite nak sharing apa yang menarik minat kite, teruskan buat camtu, kalau rasa2 dah bosan ngan template,theme atau layout, tuka, tapi jangan la terikut2 sangat2 org lain. itu identiti kite,mungkin kerana identiti kita tu, kite ada fans atau loyal reader atau pembaca setia. yang mana die memang admire ngan cerita2 kita, cara penulisan kite, cam aku pon, byk blog2 yang aku minat baca, even blog tu blog baru… follower pon kadang xsampai 100 pon ada,tapi cara die menulis, leh rasa yang die enjoy menulis, cam die tak fikir benda lain, cam die tak fikir pon ape org nak komen, tak fikir bape ramai nak datang blog die, bape ramai UV,bape org yg nk klik iklan die, die cuma tau die nak cerita, cerita,cerita, tak kisahlah pasal hati ke, pasal minat die ngan benda ke hape ke.tapi bile dia dah lame ckit, die dah dipengaruhi ngan cerita psl income dari blogging, citer psl uv,contest ape sume…cerita2 die pon dah lain

Pastu aku cam tak setuju bile orang kat blogger yang pakai wordpress tak mesra kawan atau blogger yang dulu guna blogspot,bile dah guna wordpress, terus berubah, penulisan terus jadi cam poyo2, cam dah xgila2, dah tak mesra kawan, aku tak setuju, benda tu pokok pangkal dari blogger sendiri, ade je blogger yg mule blogging bulan febuari, ngan blogspot,dan baru 6 bulan blogging, dan masih menggunakan blogspot dah tak mesra kawan, dulu masa mula2 blogging, leh je datang blog aku yg guna wordpress ni, komen gelak2, skang? APA PON XBLEY… cakap tu salah, cakap ni salah, letak tu salah, tak letak ni salah, nak ikut die je… blog die tak letak itu,g letak ini,tak salah ke? mesra sangat la tu… blog org letak cursor wink2 pon salah, siap buat entri marah2 lagi, eh bia la, tu kan blog die, hak die, die punye suke la… ko tak suke, xyah la bukak blog die, pada aku, kalau nak letak wink2 ni ok lagi la… tak mengganggu sangat, aku cume akan cepat2 close blog yang ada lagu je. bukan sebab ape, satunye bile ade lagu tu, dah tentu la die ade buffer utk streaming, dan pastinya akan memakan bandwith broadband, kesian org yg surf tu… da xpasal2 cpat je bandwith die abes, “tak suke tutup je la,tekan je butang x kat belah kanan atas tu” yee… betul tu… kalau bukak2 blog, nampak ade tanda blog tu ada main lagu, mmg close ar… ni da la letak kat celah2, takleh stop lak tu, leh pause je(kalau stop,buffer pon stop,kalau pause,buffer tetap jalan),tu ok la lagi leh pause,ni ada pulak yang takleh pause langsung… seriusly agak mengganggu la…

ok,berbalik kepada tajuk tadi, tak perlu nak fokuskan sangat utk membuat impak, pada aku,(PADA AKU K?NI PENDAPAT PERIBADI,BUKAN MARAH ATAU PAKSAAN ATAU MENGONDEM) jadi diri kite je… kite buat apa yang kita mampu, jangan push sangat untuk bersaing, org letak chatbox,kite nak letak chat box,org letak iklan belambak2,kite letak iklan belambak2, org wat penulis jemputan,kite wat penulis jemputan,ape orang buat kite nk buat, last2 blog kite makin semak, kualiti penulisan kite dah tak mcm dulu SEBAB kite tak fokus pada diri kite,dok sibuk “kalau wat camni ade org minat x?kalau wat camni, traffic up x? kalau wat camni leh lawan die x?ish, follower die dah ramai,kena soh org follow ni”, kemon…kemon… mana pemikiran ko nk berkongsi idea ko? kan?

ada masa utk join geng2 blogger, pegi, takde masa, nak buat camne? jgn letakkan diri korg terlalu stress, bile korg stress, ko menaip dalam keadaan stress, org yg baca pon stress, bile ko menaip dalam mood happy,hasil penulisan, org baca pon jd happy, kan ke bagus tu?

ok,sekian aje kemerapuan dari aku…hehehehe

 

(Visited 12 times, 4,600,383)

Jom kite maen…o yeaahhh….aku ada 3 bini

oyeaaahhh… lor…nape ko terbeliak tgk tajuk entri aku ni? pelik ke? ape nak peliknye… org laen sampai 4, aku dapat 3 bini je… takleh ke? ha? salah ke? ha? ko ada? hehehe… rilex la der….gurau2 je…

bini main

aku ajak maen review2 la… rentetan dpd segmen review dalam review sebelum ni, kami(peserta segmen) dibahagikan kepada beberapa kumpulan, dan setiap ahli kumpulan kena review ahli2 yang ada dalam kumpulan tu lak ada 4 org,

kenapa aku ckp aku ada 3 bini? sebab aku sorg je lelaki dalam kumpulan tu(rasenye la) yang 3 lagi tu gadis2, single2 lagi aku rasa nih… boleh la kalau korang nak cube2 berkenalan. hahahaha… ok jom kite mulekan dengan blog gadis yang pertama nih…

ok,skang ni aku nk review, mmg silap la owner soh aku review2 nih… kalau aku da review,mmg byk la aku nak komen, sebab tu aku tak review blog orang.

sedikit biodata blogger nih…nama die anyss syuhada(kot), aku rase die ni berumur 18 tahun sbb tgk second entri die psl tggu result SPM, 1st entri die pada 14 februari 2011.(klik banner die utk ke blog die)

ok, 1st aku nak komen psl wrapper die… pada aku la… terlalu kecik, tak padan dengan tulisan, kalau boleh besarkn sikit, kalau boleh la… pastu width sidebar tu dengan benda2 dalam tu xpadan, benda dalam tu(tulisan dan gamba) lbh besar dpd sidebar. (aku pandai ckp je,buat xreti…ekekeke)

2nd. letak la profile dik oi… complete profile ke, badge fb ke, twitter box ke, org mesti nak keep in touch ngan awak, byk kelebihan bile letak bnd2 ni sume dik, kawan2 bertambah, leh dapat bf ensem cam abg, boleh dpt idea nk update blog dan sebagainye.

3. pasal header, cam cik oshin ckp la… kalau leh wat la lelawo, tapi xpela…adik pn baru 2 bulan wat blog kan? plan2 kayoh,kalau nak abg tlg watkan header pon boleh…bg la gamba ke, xpon bg url fb, nnt abg tgk mana gamba yg ok,abg watkan nak?(eceh…bahasakan diri aku ni abg lak- yela 9 tahun lg tua… abg la kan?),ok,pepehal leh sms abg, nombo abg 0122DDDD44(yg 4D tu leh tanye kedai yg ada tulis TOTO ke MAGNUM k?)

last sekali… warna putih,kosong, mungkin ada yang kata xlawa la plain la kosong la… tapi sebenarnya bagus, kalau sape yg baca blog adik pkai laptop,pkai bateri,diorg boleh kurangkan brightness, sbb warna putih tu membantu. gud job bebeh.

bila jari menaip

ok, selesai bini pertama,bini ke 2 pulak. name die ekatikah(kot), berumur 18 tahun masa die tulis umo die kat profile die, baru abes PLKN kate die… die ni gile kuasa 3,tu yg die tulis kat profile die, die lom pandai jalan lagi walaupon da habis sekolah, baru bertatih. mule terjebak dlm dunia blogging setahun yang lepas. orang melaka.single but not available (lom kawen tapi da ada bf, melepas la korang) (klik banner die kalau nak ke blog die)

ok, tagline blog die, bila jari mula menaip(bayangkan kalau pipi yang menaip camne la gaknye kan?haha),ok, masa utk komen. pasal lagu, tp be honest,abg xsuke blog yg ada lagu,nnt bandwith broadband abg cpat abes… kalau nak letak gak,letak la… tapi kalau boleh jgn auto start ar… tapi kalau nak wat gak,buat la…blog awak kan?huhu.

2.psl tulisan, cam oshin ckp, xyah la wat beso kecek,kecik  besau, pastu ni tips dr redmummy, jangan wat centre allign,wat la justify ke align left ke.

3. fb ade, twitter ade,bagus… tu pon penting gak dik sbg sorg blogger… kalau leh link twitter tu ngan fon, sms ke…

last skali…aku suke blog die ni sbb kaler pink…aku kan suke kaler pink… hehehehe

 

ok,jom tgk bini nombo 3 ni pulak.

ok,name die iera atau oshin(bukan washing machine k?)umo xpasti tapi yang pasti die ni lagi tua dari bini nombo 1 dan 2 mungkin 25 tahun ni, sebab die da abes study kat UniversitiTendangMenendang(orang kata) atau dikenali sebagai UTM setelah extend satu sem,ok la tu,dpd aku, UTM terus tendang aku… statusnye aku rasa lom ada bf lagi, so sape2 nak berkenalan leh la cuba,bagi je nombo tpon sbb die mmg mintak pon. die ni suke beli tingkap. tag line blog die my wonderful life. mule berblog pada mac 2009.

pasal blog die ni, xde pe sangat la aku nk komen,juz tolong la letak badge fb ke like box page fb ke, twitter,bnd2 tu penting gak.

pasal background,tulisan ape sume, pada pandangan mata aku, nice la…sedap la mate memandang(cam ownernye…manis kot…huhu) dan tgk pd blog die,aku leh baca ckit2 la camne orgnye ni hehehehe…

so tu je…aku nk tdo jap… nnt aku edit balik post ni,letak link kat mana yg patut…

ok,dah siap…

last sekali,tlg klik gamba keta aku ni,bagi aku menang race nih… ok? thnx all

{alongxp}

Hasil carian :

(Visited 62 times, 4,600,383)

kenangan…

korg pernah dgr lagu ni? Dayang Ku Intan & Jay Jay – Kita Insan Biasa… aku xtau la budak-budak skarang tau ke x,tapi sape2 yg sebaya aku atau lebih tua mesti tau lagi ni… top gak la lagu ni kan? aku td tengah pilih lagu nk masukkan dalam memori kad,nk letak balik dalam kereta, memori kad tu aku guna masa ada job baru nih… so skang nk masukkan balik la… tengah dok pilih2, ternampak la lagu ni… terus teringat kat seseorang… sorg gadis dan kemudian jd wanita yg pnh hidup ngan aku, kitorg pnh nyanyi lagu ni(melalak sbnrnye) ms naek motor otw balik ke kluang, n tiap2 kali aku lalu tempat tu kat highway,aku mesti teringat kat die, wlaupn die da kawen,n bakal jd mak lagi skali ngan suami baru die,n aku pon da ada gf skang, aku xkn pnh lupekn die,syg tu tetap akan ade wlaupun secubit kat dlm ati aku nih… tambah2,ngan die dulu,2 hero dah kami “publish”, muhammad andi haikal dan muhammad andi hazim, sampai la beberapa generasi akan datang, tu la bukti kasih syg aku… aah…da mule masuk mode jiwang+sentimental+tacink dan sbgnye dah… ok… jom same2 nyanyi lagu nih…

Continue reading

(Visited 21 times, 4,600,383)