External storage dan saya

Terlintas nak kongsi pengalaman hidup pasal external sotrage ni bila saya nak transfer driver satu pc ni ke dalam salah satu external storage saya iaitu pendrive, ada jugak org panggil thumbdrive… same je kot..

external storage devices

Masa tu terlintas dalam kepala otak saya yang pendrive saya yang satu ni kapasitinye kecik.. tapi bila terpandang nombor kat situ tertulis 4GB, terlintas pulak dalam fikiran ni, “kecik ke?”

Yup… bagi orang2 yang jenis multitasking, multimedia, multipurpose, multimulti macam saya ni, memang tak berapa nak cukup senang hati.. hehe.

ok… jom tengok kapasiti internal storage dan enternal storang saya(external harddisk)

hard disk drives

Ok, Internal storage saya, saya pecahkan kepada 4 partition, C, D, E, dan F. Jumlah internal storage saya 500GB. cer kira, berapa free space yang tinggal? hehehe

External harddisk saya, yang tu… yang berlabel ALONGXP EXT (I:) tu.. berkapasiti 1 Terabytes… tinggal 300GB je lagi.. sebab, sebahagian besar isi dari Internal hdd(harddisk drive) saya dah dipindahkan kedalam enternal harddisk tu.. sebabnya banyak data yang sangat berguna yang saya rasa tak patut saya buang, yang boleh dijadikan rujukan pada masa akan datang patut disimpan.

Apa benda yang saya simpan sampai 1TB hdd saya perlukan? mmm… macam2, e-book, gambar personal, gambar berkaitan kerja, software, movie, macam2 lagilah.. sebabnya banyak bidang komputer yang saya dah terjebak, programing je dh beberapa jenis, so banyakla e-book yang saya download, video tutorial untuk photoediting ada, untuk seting plugin, software, macam2 lagila snang cerita… dulu lagila… siap dengan game yang berlambak2…

Sejarah External storage ni kan.. saya ada kenangan pahit dengan Disket… atau bahasa sekolahnya dipanggil floppy disk drive (fdd) atau floppy A:

disket floppy

Ni la disket, apa yang jadi kenangan pahitnya? disebabkan disket, saya fail 1 semester… sejak dari tu… saya seboleh2 nya dah taknak guna disket lagi dah.

Just nak share la kan.. sejarah atau pengalaman saya ngan external storage ni.. 1st external usb storage saya adalah mp3 palayer… berkapasiti 128mb tekejut x? yup.. 128mb berharga 2 ratus lebih,

USB-MP3-Player

haaa… mcm ni la rupe usb mp3 player yang saya beli dulu… sebijik macam ni.. warranty 3 bulan, masa bulan ke 3, nak masuk bulan ke 4 tu sorg membe pinjam… agak lama.. pastu rosak, masa rosak tu dah masuk bulan ke 4, so die dh rasa bersalah+risau.. nak halalkan je pon, xboleh jugak, sebab saya nak guna satu external storage(sebab ke serikkan guna disket td), so saya cakap ngan die camni “camnila.. ko gantikan aku ngan pendrive biase jela… tapi.. yg 256mb” dan die setuju… wlaupun harga pendrive tu xla semahal usb mp3 player saya, tapi saya dapat satu pendrive baru yg berkapasiti lebih besar, dan die pon xperlu keluar duit byk utk ganti mp3 player tu… so win-win situation la kan?

masa tu.. kebanyakkannya pkai yg 256mb, masa tu sape pakai 512mb tu kire hebatla… sbb mahal… lgpon.. masa tu.. 512mb tu dah cukup besar dah, mcm2 movie kitorg leh sedut.. hehehe..

masa saya sem 4, saya dah ada komputer, hasil duit elaun masa LI, masa tu kapasiti harddisk saya la yg paling besar skali… 80gb… org lain sume 40gb je..

tapi zaman dh berubah.. sekarang ni… 1.5TB pon rasa cam tak cukup… zaman dah berubah… dunia dah maju.. kan? Winking smile

Hasil carian :

(Visited 159 times, 5,301,759)

Kenangan silam part-2

Ok,sambung balik entri hari tu… kenangan silam

 

He-Man…

ikan laga… kan?


ok,cukupla untuk hari ni… skrg ni jom kita g jenjalan kat blog rainbowcloudy,ainnur dan dwaty dan jangan lupa like page blog ni ye

Hasil carian :

(Visited 208 times, 5,301,759)

kilang mercun di sungai buloh meletup, 26 maut

mesti korg ingat aku menipu kan? mana ada kilang mercun kat malaysia ni… jual mercun pon diharamkan,inikan pulak ade kilang mercun.. ye tak? ade… kilang mercun tu ade… dekat je ngan umah aku… masa kilang mercun tu meletup,aku sendiri tengok letupan2 yang terhasil tu… lantai bergegar2 beb… serius aku tak tipu…

kilang mercun

semalam, aku bw… aku g kat blog syuxer, so aku nampak la post pasal kilang mercun meletup tahun 1991 (masa tu aku darjah 1). so aku klik la link dalam entri tu… letupan kilang mercun sungai buloh. tragedi tu jugak disebut sebagai ‘Hiroshima Sungai Buluh’ mau taknye, kalau korg baca note tu, dia ada nyatakan kawasan yg jauhnye 7 km dari situ pon boleh rasa letupan tu, ini kan pulak kawasan kuaters aku yang bertentang atau seberang jalan dari kawasan kilang mercun tu. sape2 yang lalu kawasan sungai buloh atau dok sungai buloh tau la kot kuarters askar kat tepi jalan tu… kalau dari arah kl,lpas skolah tu,block A, tu la rumah aku… tapi masa letupan2 awal tu,aku tak de kat umah,aku mengaji kat block lain,aku tak ingat blok ape,tapi block lain ar… masa tu aku da siap mengaji dah,sok main kat blkg surau,tetiba dengar bunyi letupan 1st tu,cukup kuat sampaikan aku ingat ade bom yg kapal terbang perang jatuhkan dekat2 kawasan situ,aku pon trus lari masuk surau balik, bile letupan ke tiga tu,ustazah kitorg soh memasih balik, mase tu letupan die punye la kuat. lantai ni terasa beb bergegar…

aku lari balik rumah ngan gaya askar tengah mengelak peluru2 dari pihak musuh(pengaruh tv), sampai umah kitorg warga kuarters turun la plak ke kawasan lapang antara blok a ngan block b. mau taknye, kalau dah cermin yang 7 km dari situ leh pecah dek kerana letupan kilang mercun tu, korang bayangkan la ape yang jadi kat kitorg yg xsmp 1 km pon dr situ…  serius meriah masa tu beb. seingat aku la… sampai maghrib pon xabes lagi terbakar masa tu.

lpas abes letupan2 tu,kitorg naek balik ke rumah masing,pastu aku pon jalan2 g umah kawan2 tengok apa yang jadi, ade yg pintu almari tercabut,ada yang papan atas almari bergerak,ada yg cermin pecah… macam2 la…

 

 

Hasil carian :

(Visited 710 times, 5,301,759)

Kenangan masa sekolah rendah

kekadang aku teringat kenangan masa aku skolah dulu, teringat masa tadika, aku tadika dulu kat taski abim,pegi tadika naik van,kat blok umah yang aku tinggal,kitorg bertiga aku, firdaus,min. sesame turun pakai baju ijau, selalunye kitorg dok blkg, dan dulu aku selalu kena buli,beg aku beg kain,diorg beg keras,aku dihimpit. hahaha

firdaus pindah masa nak masuk darjah 1…masa tu mana la amek tau name penuh org laen, name penuh sendiri pon berminit2 kalau nak tulis, so tak ingat la name penuh die, gamba ade,tapi kat umah parent aku, pastu bapak min meninggal masa die darjah 2, orang yang alim, meninggal masa balik dari masjid, kena langgar. then die pindah ke perlis, ngan min ni aku da jumpe da kat fb, sbb kitorg keep in touch smp thn 2000 kalau tak slh, so aku ingat la name penuh die, dan die guna nama penuh die kat fb,so senang la nak cari.

kenangan masuk sekolah rendah, hari pertama sekolah, aku pakai seluar pendek, zaman dulu2 kan camtu,zaman skang ni da xde da budak pakai seluar pendek g sekolah, budak2 sekolah sjkc ade la aku tengok pakai seluar pendek. Aku pakai seluar pendek tu 1 hari je, Continue reading

Hasil carian :

(Visited 210 times, 5,301,759)