Punca kenapa blog kena hack

Punca kenapa blog kena hack

Penat dah sebenarnya nak jawab soalan ni bila ada blogger tanya kenapa blog dia kena hack. So kat sini saya nak kongsi beberapa punca kenapa blog kena hack.

Otai-otai networking, otai-otai webmastering mungkin kurang bersetuju dengan punca kenapa blog kena hack ni. Itu diorang punya pasal, mereka ada pandangan mereka dan saya tak kata diorang salah, cuma beb, tak semua orang faham amende korang cerita. hahahaha.

Ok, saya mula rasa nak himpunkan punca kenapa blog kena hack bila bukak satu blog ni yang di share oleh seorang rakan blogger, tapi blog yang dia share tu bukan blog dia.

blog kena hackDan bila saya bukak blog dia tu, terdetik rasa nak hack blog tu dek kerana perasaan panas hati dengan cabaran yang perlu dilalui sebelum dapat baca artikel tu.

Ok, ni adalah sebahagian punca kenapa sesebuah blog kena hack.

Continue reading

Hasil carian :

(Visited 115 times, 4,597,465)

Website FAM kena hack?

walaupun saya ni tak berapa minat tengok game bola sepak, dan saya mengaku yang saya memang tak pandai-pandai bermain bola sepak dan apa-apa permainan bola yang menggunakan kaki sebagai anggota utama. tapi bile terpandang berita ni, teringin gak la nak bukak laman web FAM kan? bila saya bukak lepas baca berita ni, yang saya nampak cuma

Index of /

 

dah kena buang habis nampak? haha…

bola sepak
CERCA…laman web FAM tercemar dengan kata-kata mengkritik pucuk kepimpinan.

LAMAN web Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) digodam lagi. Kali ini tindakan individu tidak bertanggungjawab itu lebih dahsyat apabila menjadikan laman web FAM untuk melepaskan geram terhadap kepimpinan tertinggi badan induk bola sepak tanah air itu.

Difahamkan tindakan menggodam laman web www.fam.org.my berlaku jam 3.20 petang semalam ada kaitan dengan rasa tidak puas hati segelintir pihak membabitkan isu Timbalan Presiden FAM, Tan Sri Annuar Musa yang kemungkinan bakal dikenakan hukuman atas kesalahannya mengkritik secara terbuka prestasi skuad kebangsaan kendalian Datuk K Rajagobal pada 13 Mac lalu.

Tinjauan Arena Metro mendapati, penggodam yang menceroboh laman web FAM itu meletakkan tiga keping gambar sambil disertakan kata-kata tidak puas hati, antaranya “FAM do not critic’ (Jangan kritik FAM) dan ‘Tolong Rombak FAM! Presiden Sila Letak Jawatan’ dan ‘Presiden Sila Letak Jawatan Kami Dah Fed-Up!’ Turut dimuat turun ke laman web itu adalah klip video dan undian yang menggesa pemimpin tertinggi badan induk itu meletakkan jawatan.

Bagaimanapun selepas laman web FAM itu berjaya dipulihkan dua jam kemudian, laman web itu sekali lagi digodam kira-kira jam 8 malam dengan sekeping gambar majlis perkahwinan individu yang tidak dikenali diletakkan sambil tertera kata-kata kesat.

Usaha mendapatkan maklum balas mengenai pencerobohan laman web itu gagal apabila Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad gagal dihubungi.

Bagaimanapun sumber dalaman FAM mengesahkan perkara itu dan ia sudah dirujuk kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Sebelum ini, laman web FAM pernah diceroboh pada 27 Oktober tahun lalu apabila penggodam bertindak mempamerkan logo FAM yang diubah suai dengan meletakkan imej ‘khinzir’ serta rakaman dua video berbaur provokasi.

Difahamkan pada masa itu, tindakan didorong rasa marah segelintir pihak dengan keputusan badan induk bola sepak tanah air itu menaikkan harga tiket perlawanan akhir Piala Malaysia membabitkan Negeri Sembilan dan Terengganu.

(sumber)

 

Hasil carian :

(Visited 74 times, 4,597,465)

Blog kena remove ke?

gambar dari google

Marah tau kalau saya gelak bila blog korang kena remove? marah kan? itu lah yang saya rasa bila saya ping blog di fb, lepas tu ada orang komen, eh… kalau komen tak pe, tapi ni komen yang meletakkan link blog, kalau mood saya tengah baik, saya abaikan je… kalau mood saya tak cukup baik, saya akan mark as spam… kejam tak? macam kejam kan? tapi itulah law internet, bila korang buat macam tu, maksudnya korang komen dan dengan sengaja meletakkan link, itu dikira spam, kalau korang buat benda yang sama di 10 post, 10 orang yang post tu mark komen korang tu kat spam, maka url blog korang tu dah dimark search-search engine sebagai spam, antara search engine tu tentulah encik google, owner kepada blogspot, platform korang tu… Continue reading

(Visited 62 times, 4,597,465)

kanak-kanak digilis 2 kali,18 orang hanya melihat

Pukul 2021(8:21pm) malam tadi,aku dapat mesej melalui bbm dari sorang kawan, ayat dia macam ni “serius kejam:video minit pertama buletin utama td,memang kejam,bangang,sesiapa  tau mcm mana nak tengok semula video cctv td,kat china,serius,bole tengok di youtube,jika belom diremove”

aku lak bukak tv9,tak tengok tv 3, lagipun benda tu dah lepas,try search tak jumpe pulak,jumpe teks pasal benda tu je… pagi td, aku bgn awal, aku terjumpa. aku tengok balik… aku terpaksa keraskan hati utk wat snapshot ni… memang kejam diorang ni… last2 adela sorang cleaner ke ape,die mungkin nak tolong,tapi mungkin die takde kereta ke ape,lgpn ms tu tengah hujan,so die tarik ke tepi jelah.

kalau korang keras hati, sila lah tengok snapshot video ni…

Continue reading

(Visited 40 times, 4,597,465)