kata ganti nama diri dalam berblogging

kata ganti nama diri dalam berblogging

kata ganti nama diri dalam berblogging ni maksud saya secara mudahnya bahasakan diri lah.

Saya bahasakan diri saya dalam berblogging ni sabagai saya, kadang-kadang aku, jarang-jarang guna gua, penah guna along, tak pernah lagi guna admin.

kata ganti nama diri

Kalau blogger lain, macam-macam kata ganti diri  yang di gunakan untuk membahasakan diri mereka. Ada blogger guna gua, ada blogger guna nama timangan,macam ely, aina, abang yen, mamat, nama samaran macam kb, bl, hb, nama manja, macam adek, baby, sado, cici, kaka, wiwi dan macam macam jenis lagi la.

Ada ramai juga blogger guna ganti nama diri sebagai admin. yang ni saya tak pernah cuba

Dan saya guna ganti nama diri kedua yang merujuk kepada pembaca blog ni sebagai anda, korang, tuan-tuan dan puan-puan, uallzz… dan macam-macam lagi bergantung kepada keadaan.

menunjuk

Kata ganti nama diri ketiga yang merujuk kepada pihak yang di gambarkan sebagai beliau, mereka, diorang, ia,depaorang(bahasa adik saya masa dia kecik-kecik dulu) dan lain-lain lagi mengikut keadaan.

kata ganti nama diri

Sebenarnya dalam blogging, tak kisah pon kita nak guna apa, yang penting, apa yang cuba disampaikan tu, sampai kepada penerima.

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,574 times, 4,598,698)

Sebab setahu saya tak ada format dalam menulis blog. Jadi tak kisah nak bahasakan diri sebagai apa pon, tiada siapa nak marah, tapi seelok-eloknya janganlah guna perkataan yang kasar.

Nak kata salah tu tak tahulah, nak kata tak salah pon… entahlah.. cuma takut ada yang tersinggung dengan ayat kita tu, takut terbawak ke tindakan undang-undang pulak.

Kadang-kadang penggunaan kata ganti diri dalam penulisan blog boleh mencuit emosi pembaca dan membuatkan pembaca blog lebih bersungguh-sungguh nak tahu ayat-ayat yang seterusnya.

Dipendekkan cerita, tak kira apa pon perkataan yang kita gunakan untuk membahasakan diri kita, membahasakan orang lain, atau merujuk kepada pihak ke 3, ianya tak menjadikan masalah kalau itu yang pembaca blog kita suka dan selesa.

domain murah

(Visited 140,877 times, 4,598,698)

P/s: buat pertama kalinya,saya buat entri macam cikgu sekolah rendah… Huhuhu

Hasil carian :

(Visited 131 times, 4,598,698)