Kebaikan dan keburukan internet

Assalamualaikum dan hai para pembaca blog alongxp.com, hari ni saya nak cerita pasal kebaikan dan keburukan internet.

Setiap benda yang dicipta pasti ada kebaikan dan keburukannya. Kita sendiri sebenarnya yang menjadikan benda tu satu kebaikan atau keburukan.

Persepsi kita yang menjadikan benda tu jadi keburukan dan fikiran kita yang jadikan benda tu kebaikan.

Kebaikan dan keburukan internet

kebaikan dan keburukan internet

Sama juga dengan internet, kebaikan dan keburukan internet tu bergantung kepada kita, selaku pengguna internet

Continue reading

Hasil carian :

(Visited 909 times, 4,595,034)

camera online shop

mungkin ramai dah tau, mungkin gak ramai yang tak tahu… so aku nak tunjuk/bgtau satu online shop atau kedai online bagi kamera dan aksesori kamera, kat sini macam2 ada… kamera,tripod, filter, speedlight/flash,bateri, beg,memori kad, dan macam2 lagi lah…

ShaShinKi.com - Malaysia's Online Camera Shop!

harganya berpatutan, bile tengah ada sale tu, harga dia mmg kaw2 murah lah, smp gosok mata 4-5 kali lah… pastu kalau jumlah pembelian kita lebih dari RM50, kos penghantaran adalah percuma…

dah tentu ada yang akan bertanya “boleh percaya ke?” ya sudah tentu… dah berkali-kali dah aku beli barang kat web ni… pernah sekali, sorg blogger ni mintak aku tolong die belikan satu kamera… masa tu dia tengah lebat, so aku suggest nikon D90. masa tu harga kamera tu tak masuk lens 3.2k. aku nekad beli… yup sampai pon… hehehe…  kalau korang nak tahu harga ke nak beli ke… memang kat shashinki ni la aku cadangkan…

ok,sekarang aku cadangkan korang g jalan-jalan kat blog eja, muse dan pjah ,jangan lupa klik apa yang patut kat blog tu,drop komen,follow dan sebagainye… klu korg nak trafik blog korg naik,korg kena tolong org lain dulu tau…

Hasil carian :

(Visited 30 times, 4,595,034)

Kisah Thomas Alva Edison

Thomas Alva Edison 11 February 1847 – 18 Oktober 1931

Thomas Alva Edison adalah penemu dari Amerika dan merupakan satu dari penemu terbesar sepanjang sejarah. Edison mulai bekerja pada usia yang sangat muda dan terus bekerja hingga akhir hayatnya. Selama karirnya, Thomas Alva Edison telah mempatentkan sekitar dari 1.093 hasil penemuannya, termasuk bola lampu listrik dan gramophone, juga kamera film. Ketiga penemuannya membangkitkan industri-industri besar bagi industri listrik, rekaman dan film yang akhirnya mempengaruhi kehidupan masyarakat di seluruh dunia. Dia juga dikenal sebagai penemu yang menerapkan prinsip ‘produksi massal’ bagi penemuan-penemuannya.

Bola lampu pertama

Edison sendiri memperoleh keahliannya dalam bidang kelistrikan dan telegraphy (telegraph untuk komunikasi) pada usia belasan tahun. Pada tahun 1868, di usia 21 tahun, dia telah mengembangkan dan mempatentkan penemuannya yang berupa sebuah mesin yang merekam telegraph.

Dimasa kecilnya, Edison hanya bersekolah di sekolah yang resmi selama tiga bulan, selanjutnya semua pendidikannya diperoleh dari ibunya yang mengajar Edison di rumah. Ibu Edison mengajarkan Edison cara membaca, menulis, dan matematika. Dia juga sering memberi dan membacakan buku-buku bagi Edison, antara lain buku-buku yang berasal dari penulis seperti Edward Gibbon, William Shakespeare dan Charles Dickens.

Thomas Edison semasa kecil

domain murah

(Visited 140,855 times, 4,595,034)
Edison di usia 12 tahun, memperoleh penghasilan dengan cara bekerja menjual koran dan surat kabar, buah apel, serta gula-gula di sebuah jalur kereta api. Di usia itu pula, Edison hampir mengalami kehilangan seluruh pendengaran karena penyakit yang dideritanya, penyakit itu membuatnya menjadi setengah tuli. Edison pernah menulis dalam diarinya: “Saya tidak pernah mendengar burung bernyanyi sejak saya berusia 12 tahun.”
Pada usia 15 tahun, Edison, sambil tetap berjualan, membeli sebuah mesin cetak kecil bekas yang selanjutnya dipasang pada sebuah bagasi mobil. Kemudian dia mencetak korannya sendiri, WEEKLY HERALD, yang di cetak, diedit dan dijualnya di tempat dia berjualan.

Pada musim panas 1862, Edison menyelamatkan seorang anak berusia tiga tahun yang hampir di tabrak oleh mobil. Ayah dari anak yang diselamatkan adalah kepala stasiun kereta api di tempatnya berjualan. Dan sebagai rasa terima kasih, kepala stasiun tersebut mengajari Edison cara menggunakan telegraph. Setelah 5 bulan mempelajari telegraph, Edison bekerja sebagai ahli telegraph selama 4 tahun. Hampir semua gaji yang didapatnya dihabiskan dengan membangun berbagai macam laboratorium dan peralatan listrik.

Edison sangat senang mempelajari sesuatu dan membaca buku-buku yang ada. Dari semua yang dipelajarinya, Edison menerapkan pelajaran tersebut dengan cara bereksperimen di laboratorium kecilnya. Edison tinggal di laboratoriumnya, hanya tidur 4 jam sehari, dan makan dari makanan yang dibawa oleh asistennya ke laboratoriumnya. Edison melakukan percobaan dan eksperimen terus menerus hingga penemuan-penemuannya menjadi sempurna. Mungkin kata yang cocok untuk menggambarkan kepandaian Edison adalah: “Genius adalah 99% kerja keras

(Visited 6,990 times, 4,595,034)

Hasil carian :

(Visited 285 times, 4,595,034)

HOW TO DETECT A HIDDEN CAMERA ?

Info tambahan dari rakan ham/radio amatur(ibrahim / 9W2SPA)

HOW TO DETECT A HIDDEN CAMERA ? How to detect a HIDDEN CAMERA in changing rooms in garment shops & boutiques…….. In front of the changing room, take your mobile phone and make sure that your mobile can make calls. Then enter into the changing room, and make a call. If u can’t make a call, there is a hidden camera. This is due to the interference of fiber optic during the signal transfer. Please forward this to your friends to educate the public of this menace. To prevent our innocent sisters and ladies from HIDDEN CAMERAS AND UNSOLICITED STARRING ROLES IN?VIDEOS.

Info tambahan dari 9W2SPA :
Biasanya fibre optic camera guna frekuensi tinggi dan kamera tu jauh dr lokasi, jika pakai frekuensi detector mmg tak dpt kesan camera jadi cara terbaik buat panggilan tel guna 2G

Hasil carian :

(Visited 68 times, 4,595,034)