Internet jadi slow bila guna ubuntu v2

Sambungan entri semalam internet slow bila guna ubuntu. Ok, effect die, bila pc yang guna ubuntu on, line internet jadi slow, bukan kat pc tu je… tapi keseluruhan network, guna laptop ke guna handphone ke sume internet jadi slow.

Memula saya try uninstall ape2 software terbaharu, same jugak… So saya puasla google, banyak yg saya dapat tu mcm tak kena ngan masalah internet jadi slow saya ni… abes tu ape punce masalah internet jadi slow ni? Google dan google, rupenye masalahnya adalah IPV6. Ubuntu 13.06 dah enable IPV6, tapi kat modem streamyx die disable… so mungkin jadi konflik kat situ.. nak terangkan pon saya ni agak gagal bab network nih… lambat sikit nk faham klu bab network nih… takat faham2 gitu jela… so jalan penyelesaian kalau internet jadi slow ni adalah disablekan IPV6 kat pc ubuntu ni.. caranya…

Memula bukak terminal atau shortcut keyboardnye Ctrl+Alt+t. dan pastekan kod kat bawah ni…

sudo gedit /etc/sysctl.conf

lepastu masukkan password ubuntu tu. maka akan keluarla benda camni…

disable ipv6

Pastekan kod ni kat bawah sekali macam saya buat dalam gamba kat atas ni

# IPv6
net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 1

Savekan fail sysctl tadi tu,tutup, lepastu taip atau pastekan kod kat bawah ni


sudo sysctl -p

Dah setle dah… camtu je? yela kot.. hahahaha

Hasil carian :

(Visited 38 times, 4,593,160)

Internet slow bila guna ubuntu

Dalam minggu lepas, hard disk pc kat umah ni kong, tetiba performance die jatuh mendadak… pelik gak, dah buat cleaning ape sume p[on macam takde beza…. nasib baikla aku ni kerja sebagai juruteknik komputer, pc maintainance ni kerja aku sejak 8 tahun lepas, so boleh agak la ape problem… backup data siap2 ke dalam portable hard disk, elok siap, restart pc tu, POST terus bagi tau yang hard disk tu dah rosak. Haha.. Nasib baikla pc tu ada 2 hard disk.. so install windows pastu install Ubuntu 13.04, guna mcm biasa… takde perasan lak ade problem… tp 2-3 hari ni perasan gakla yg internet ni slow… semalam lpas shutdown ubuntu tu baru internet laju… so tadi test ar… kalau on linux camne jadinye kan? lpas seminit ke 2 minit on ubuntu, internet jatuh mendadak sampai jadi 200 ke 300kbps… bile offkan linux tu trus naik jadi 700kbps ke 1mbps… pelik lak apsal internet slow bila guna ubuntu a? hmmmm… mata dah rabak… sambung esok la.. huhu

(Visited 26 times, 4,593,160)