Notepad++

Amende notepad++ ni? Ianya adalah 1 code editor. Andai kata anda nak buat programming html,css, php. Mungkin boleh pertimbangkan guna notepad++ ni. Sebelum ni saya guna code editor lain, tak ingat apa… tapi yang pasti bukan dreamweaver. Tapi tak pernah rasa puas dan selesa dengan code editor tu. Jadi saya saya try google code editor yang lain. Terjumpalah dengan Notepad++ ni. trus jatuh cinta.

 

Apa beza notepad dengan notepad++? bezanya yang paling ketara, adalah seperti dibawah. gambar pertama adalah kod yang dibuka menggunakan notepad dan yang ke dua menggunakan notepad++

css notepad

kod css yang dibukan menggunakan notepad

css notepad++

kod css yang dibukan menggunakan notepad++

Nampak tak beza dia? selain dari ada warna-warna tertentu, dia strukturkan kod tu supaya lebih mesra visual berbanding dengan notepad biasa kan? Sebenarnya saya pon baru tahu benda ni baru-baru ni je… bila pergi satu kursus, penceramah tu suruh semua peserta kursus bukak satu fail kod ni menggunakan notepad, saya je yang gatal tak ikut arahan pergi bukak guna notepad++, sekali saya punya je yang nampak kemas. orang lain punya… mmmm… lebih kurang macam yang anda semua boleh lihat pada gambar pertama tulah.

Kenapa saya pilih nak guna Notepad++ berbanding dengan yang code editor yang lama adalah sebab dia lebih ringan. Tu je sebab utama dia. hehehe…

Wajib tengok yang ni:

Banyakkan blue dalam hidup anda

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

Bukti rakyat Malaysia suka blue

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,537 times, 4,591,268)

Hasil carian :

(Visited 132 times, 4,591,268)

software kod warna html

Well… macam biasalah… cari benda lain, dapat benda lain… hahaha. ok, software ni saya rasakan sangat berguna, khasnya untuk webdesigner.. kerja jadi gila senang dengan software nih… double klik software ni, then bawak mouse ke warna yang kita nak, tekan je butang alt dan x, secara automatiknya kita dah dapat kod warna html tu.

html colour

contoh macam gamba kat atas ni, saya nak cari kod warna html untuk warna hijau lumut atau coklat… entahla… saya pon xtau la warna ape tu… so just bawak je mouse ke situ, dan tekan butang di Alt dan x di keyboard, then paste dalam kod html atau script yang tengah dibuat tu… siap…

bukan setakat kod warna html je, kod untuk rgb dan lain-lain pon ada.. memang betul2 mengantuk disorongkan bantal la kalau pakai sofware ni(sesuai ke peribahasa tu? aahhh… ape2 je la…)

kalau nak download sofware ni, klik sini html color picker

Hasil carian :

(Visited 33 times, 4,591,268)