Pengalaman jumpa hantu seumur hidup

Pengalaman jumpa hantu seumur hidup

Pengalaman jumpa hantu seumur hidup siapa? saya ke? saya terasa nak buat entri jumpa hantu seumur hidup ni bila baca satu entri kat blog diana rashid.

Tajuk entri dia mitos 5 cara melihat hantu, kalau saya nak komen betul-betul dalam tu nanti panjang berjela pulak, jadi saya buat satu entri pasal pengalaman jumpa hantu seumur hidup ni.

kalau nak cerita pengalaman jumpa hantu seumur hidup saya,sekali je la kot, tu pun kalau nak di definasikan benda tu sebagai hantu, sebab pada saya, saya tak sanggup panggil benda tu hantu.

Sebab pada saya, kalau hantu, saya bayangkan rupa dia menakutkan, macam cerita-cerita hantu dalam filem atau drama. Tak kisahlah cerita hantu jepun ke, cerita hantu melayu ke, cerita hantu korea ke, cerita hantu indon atau cerita hantu omputih.

Ok… Jap lagi saya sambung cerita pengalaman saya jumpa hantu tu. Saya nak cerita kisah kawan-kawan saya yang jumpa hantu yang ada kaitan sikit dengan saya.

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,574 times, 4,598,613)

Cerita pertama, cerita bekas housemate saya masa saya tinggal di bandar sri damansara. Nama kawan saya tu raiz, budak penang.

Ceritanya, kami tinggil di apartment tingkat 11, apartment tu pulak atas bukit, selama setahun kami tinggal kat rumah tu, tak pernah ada nyamuk, ubat nyamuk yang saya beli di kluang tu tak pernah diusik sebab rumah tu tak ada nyamuk. Tapi malam tu nyamuk banyak pulak.

Malam tu saya terjaga, saya rasa nyamuk banyak, saya bangun dari tilam yang saya baring di ruang tamu tu(orang bujang kan biasa tidur ramai-ramai kat ruang tamu). Pergi kebilik,cari ubat nyamuk… Jumpa…

Cari lighter dalam bilik, tak jumpa… Saya pergi ke ruang tamu,cari lighter kat meja komputer,jumpa…
Masa tu saya tak perasan kedudukan kerusi yang dekat dengan meja komputer tu. Lepas bakar ubat nyamuk,saya sambung tidur, tapi di bilik.

Esoknya si raiz mula buka cerita.

Raiz: beb… Malam tadi aku jumpa hantu.

Saya: kat mana?

Raiz: kat sini, kat ruang tamu ni la.. Ko perasan tak malam td banyak nyamuk?

Saya: aah… Padahal selama ni takde kan?

Raiz:tula pasal… Malam tadi banyak nyamuk, pastu aku tersedar, tengok ada pompuan dok kat kerusi tu(dia tunjuk kerusi untuk meja komputer yang masa tu terletak sebelah tingkap,mengahadap ke katil si raiz).

Saya:masa tu aku ada kat sini lagi tak?(sambil tunjuk ke arah tilam saya yang terletak atas lantai tu)

Raiz: adee… ko tidur sebelah dia. (maknanya kerusi yang hantu tu duduk terletak sebelah tilam yang saya tidur, bukan saya meniduri hantu tu ok…)

Saya:ko nampak rupa hantu tu?

Raiz: tak nampak muka dia, sebab dia tunduk sikit, rambut dia panjang, tutup muka dia

Saya: hantu tu rambut panjang,tunduk,rambut tutup muka, baju panjang warna putih sampai bawah lutut e? pastu tangan dia letak kat lutut e?

Raiz: aah… macam mana ko tau?

Saya: owh… hantu tu popular, banyak filem, buku, gambar rupa hantu macam tu…

domain murah

(Visited 140,877 times, 4,598,613)

Tu cerita pengalaman jumpa hantu pertama, cerita kedua pula , pasal kawan saya si andi abdul ghani a.k.a adul yang saya selalu cerita dalam entri yang berkaitan dengan sabah sebelum ni.

Pada suatu malam yang tak berapa seram, saya dan raiz dapat tahu yang si adul ni dapat duit tunggakan loan dia. Jadi kami nak suruh dia belanja kami makan malam tu.

Dek kerana itu, dia sengaja main menyorok-menyorokla dengan kami, dia menyorok kat tangga, kebetulan, masa dia jengah nak tengok kami ni dah blah ke belum, saya ternampak dia, maka dapatlah kami tangkap dia.

Masa tu gelak-gelak lagi, dalam lif dia dah mula senyap, sampai kat tingkat bawah, dia senyap, dalam perjalanan ke kedai mamak tu saya tanya dia, dia ok ke tak, dia jawab macam nak tak nak dengan jawapan “ok”.

Sampai kat kedai mamak, mula-mula dia senyap gak. Tapi bila kawan-kawan kami dari rumah lain datang, ada pulak kawan sebelah dengan kampung si adul ni, dia dah mula boleh nak ketawa.

Balik dari kedai mamak, dalam perjalanan balik, dalam nada suara yang rendah, dia mula buka cerita.

Adul: beb, ko ingat tak tadi ko nampak aku kat tangga tadi?

Saya: aah… kenapa?

Adul: Sebelum ko nampak aku tu, aku duduk kat tangga tu sorang-sorang, kat tengah-tengah. Lepas tu macam ada orang buat bunyi pist kat belakang aku, macam bagi signal la dia nak lalu, aku ketepi sikit, lepas tu ada angin lalu kat sebelah aku seolah-olah ada kelibat orang lalu, laju gak la, tapi aku tak nampak pon orang lalu, cuma angin je.

Saya: Ooooo… tu yang ko senyap je dari tadi?

Adul: Aah… aku jadi takut la bila fikir balik.

Saya: Masa benda tu lalu ko tak rasa takut?

Adul: Mula-mula tadi aku tak rasa takut sebab aku tak fikir apa-apa, tapi bila fikir-fikir balik, takut pulak aku.

So cerita si adul ni saya tak tahu nak kata pengalaman jumpa hantu ke macam mana.

Cerita pengalaman jumpa hantu ke tiga pula, cerita si din, kiranya junior kitorang lah sebab dia masuk kolej, lepas kitorang dah masuk sem 2.

Masa dia “jumpa hantu” tu, dia ni baru je lagi masuk ke rumah yang kami sewa tu. tak sampai seminggu pon lagi.

Pada suatu malam yang sunyi, masa tu din duduk kat rumah seorang diri, nak study kononnya, saya, adul dan raiz keluar mencari makanan dan lain-lain.

Rumah yang kami sewa tu ada 3 bilik, bilik din di bilik ketiga, bilik saya, adul dan raiz di bilik ke 2 dan bilik pertama, si raiz letak komputer dia, mungkin lepas tragedi hantu duduk kat kerusi tadi, dia alihkan komputer tu.

Ceritanya, masa si din berjalan ke arah bilik dia dari ruang tamu, dia lalu depan bilik pertama, iaitu bilik komputer, dan kata dia, dia ternampak ada bayang kepala kat tepi tingkap bilik tu. Bila dia patah balik nak conformkan apa yang dia nampak, tak ada apa-apa pulak.

Dalam setiap cerita ni, ada 1 persamaan di sebalik perbazaan yang anda baca tentang pengalaman jumpa hantu mereka bertiga tu. iaitu, setiap dari diorang ni akan cerita pengalaman diorang tu kepada saya secara rahsia, maknanya, raiz cerita dengan saya tentang pengalaman jumpa hantu yang dia lalui, adul tak tahu, adul cerita dengan saya, raiz tak tahu, din cerita dengan saya, raiz dan adul tak tahu.

Saya sambung cerita saya dari perenggan ke 5 tadi. Cerita ni terjadi masa saya tingkatan 3, masa tu ada kem motivasi pmr, di sebuah tempat di kluang, johor.

Masa tu waktu subuh, masa tu saya tengah ambil wuduk di surau tempat tu. Siap ambil wuduk, saya berdiri dan pandang ke arah pokok-pokok di depan saya.

pengalaman jumpa hantu seumur hidup

Harap korang faham lah gambar yang saya tunjuk tu, saya di pandang “seorang” yang pakai jubah putih, serban putih dan ada macam kain di sangkut di belakang leher dia ke depan dada, berjalan… dari pokok yang paling kiri macam yang saya tunjuk dalam rajah di atas, sampailah ke pokok yang paling kanan macam dalam rajah diatas.

Lepas tu saya tak nampak dah, jadi saya andaikan yang dia pergi ke jalan disebalik pokok tu. Tapi lepas tu, saya naik tangga, saya tak nampak kelibat “orang” berjubah putih tu. sedangkan baru tak sampai seminit saya tak nampak dia lalu melepasi pokok tu.

Tapi apa yang lebih menghairankan adalah bila saya google gambar hantu, gambar ni pon ada.

hantu seksi

acaner tu? ape kaitan gambar ni dengan pengalaman jumpa hantu?

 

Hasil carian :

(Visited 885 times, 4,598,613)

jana wang automatik

jana wang automatik kan? ade ke cara boleh jana wang automatik ni? beberapa hari (mungkin minggu, mungkin bulan yang lalu) aku ada la berbual ngan tukang kebun tempat kat tempat kerja aku ni.. cerita susahnya nak cari duit masa zaman die muda-muda dulu (umur die sekarang dah 50 lebih) cerita zaman tu macam mana susahnya nak cari duit, aku pun ada gak cerita aku penah hidup susah (sekarang pon takla senang mana pon).

jana wang automatik

walaupun sekarang ni aku agak susah, yelah, bini aku tak kerja, aku sorang je kerja, nak merasa pakai kereta baru entah bila lah kan? tapi bila aku kenang balik, sesusah-susah aku sekarang ni, takdelah susah macam dulu, kalau sekarang aku tak cukup duit nak isi minyak, aku tak cukup duit nak isi minyak minimum 30 ringgit, dulu nak isi minyak, kadang-kadang sampai isi minyak motor seringgit je… kalau sekarang tak cukup duit nak beli rokok, tak cukup duit nak beli sekotak, dulu tak cukup duit nak beli sebatang, pernah terjadi aku sambil jalan tu, mata melilau cari 20sen sebab tak cukup lagi 20 sen nak beli rokok sebatang.

yang dulu

gamba aku masa memuda… takde kena mengena dengan ini cerita

jadi sepanjang hidup aku ni, macam-macam la cara jana wang yang aku dah pernah didedahkan.. apa yang orang melayu paling suka sekali adalah cara jana wang automatik. ok, tahun ni, umur aku dah masuk 3 series. bulan sembilan ni, 12 haribulan birthday aku (sila set dalam reminder untuk bagi hadiah, tak dapat kawasaki er6, dapat toyota velfire cukuplah)sepanjang hidup aku ni, ada cara yang diorang kata automatik, labur sekali, gerenti wang tu akan dijana secara automatik. ada lak mlm yang kata kite xyah carik orang, diorang carikkan. ada lak yang kata, ko carik orang, bawak je diorang datang, nanti kitorang yang handle, tapi pastu kite gak yg kena followup.

bab jana wang automatik melalui internet lak, melalui blog, facebook, twitter dan sebagainya. ok, aku nak ceritala sejarah aku ngan internet ni… kalau nak kire saat aku memula online sampai sekarang, memangla agak lama… 15 tahun, masa tu kalau ada budak lahir, tahun ni dia ambil PMR sekarang dah tukar jadi PBSMR kalau tak salah. aku mula masuk ke internet ni tahun 1999, melalui mirc, boleh klik link yang tulis mirc tu kalau nak tau sejarah aku ngan internet tu. ok, aku agak aktif ngan mirc ni untuk beberapa tahun, sampai 2001 rasenye. pastu tak berapa nak aktifla guna internet ni, rasanya tahun 2005 baru mula berjinak-jinak ngan internet ni, mula ber YM, mula beremel, mula berblog, mula berfriendster, mula berP2P, mula kena laman-laman ehehehehem… hehehe dan mula macam-macam lah…

tapi sepanjang saya berjinak-jinak secara aktif dengan internet ni (lebih kurang 8 tahun la kan?) saya tak jumpa lagi cara jana wang automatik yang bebetul automatik. semuanya memerlukan usaha, takde maknenya nak jana wang automatik ni… jana wang automatik ikut mana? blog, paling malas pon kite kena gak cari sumber(blog lain) copy dan paste entri orang, belajar macam mana nak tarik pembaca kasi baca blog kite, macam mana nak tambahkan trafik, kena carik gak advertiser yang betul, yang tak menepati janji, yang menanam tebu dipinggir bibir boleh tahan banyaknya. aku cakap camtu sebab aku dah jumpa dah orang yang pernah jadi mangsa

kalau bab webmastering ni, aku dah terjebak secara tak sengaja sejak 2007(hujung tahun) atau awal 2008, senang cerita baru 5 ke 6 tahun la… so bile dah selalu sangat menghabiskan masa membina, mengemaskini, menyelenggara dan segala meng lagi, aku terfikir, apa salahnya kalau masa aku yg dihabiskan tu, dibayar kan? paling-paling takdela terasa macam membuang masa kan? so memacam la advertiser aku dah cuba… semuanya yang aku cuba semua lebih kurang same je… banyak trafik, banyak la dapat… so far, trafik aku ni datang dari search engine ataupun enjin carian antaranya google lah kan? cam mana nak dapat trafik banyak dari search engine atau enjin carian? tu kena tunggu entri ke 1000 hahaha… sekarang ni entri baru 600 lebih je… ada 300 lebih lagi huhu.

 

p/s: gambar kat atas tu aku dapat hasil carian google, dan aku edit… korang boleh nampak(sepatutnya) kat mana yang aku miss… sebenarnya memang aku biarkan… untuk korang tau… yang benda-benda macam tu boleh dicipta, diedit atau dimanipulasikan

Hasil carian :

(Visited 259 times, 4,598,613)

arak dan ganja menghancurkan hidup the golden radio voice

Entri kali ni saya nak kongsikan macam mana arak dan ganja menghancurkan hidup the golden radio voice ni… Cerita ni mungkin dah lama… dah lapuk.. orang ni pun entah ada lagi ke tidak… 1st time saya tengok video mamat the golden radio voice ni pon entah berapa tahun yang lepas… tapi masa tu tengok, setakat tengok jelah… tapi hari ni… dok mencari gambar lama SAM Unwanus Saadah. terjumpa la blog chedin ni…

Ted Williams

Nama owner suara emas ni adalah Ted Williams… memetik dari blog chedin Kelebihan Ted Williams ialah beliau memiliki suara bariton iaitu suara yang mempunyai range yang lebih tinggi daripada bass dan lebih rendah berbanding tenor. Beliau memiliki suara yang dalam dan tegas yang amat enak didengar ketika ia berbicara dengan intonasi pembawa berita. Maka, tidak hairanlah beliau mendapat jolokan ‘The Golden Radio Voice’. Perkataan Bariton (baritone atau barytone) ini berasal daripada istilah Greek βαρυτονος, yang bermaksud “suara yang dalam”. Muzik untuk suara ini biasanya ditulis dalam lingkungan A kedua di bawah C tengah hingga ke F di atas C tengah (A2-F4), namun bergantung kepada sesetengah keadaan, nota itu boleh dilanjutkan hingga ke akhir.

 

 

Sedap kan suara dia? dia ni pernah jadi dj, masa tu teknologi takde la canggih sangat, adjust suara tu bukan suatu benda yang mudah… tak macam skrg… so suara camni memang satu bonus besar… dia pernah merasa zaman kegemilangan. tapi tulah… arak dan ganja ni… layan benda ni.. hancur segala2nya… dari seorang yang kaya, jadi homeless.

 

 

Banyak cerita menarik dalam blog chedin tu… tapi tak ramai follower.. kenapa? sebab dia tak buat GA kot, sbb die tak join segmen kot, sebab dia tak follow balik follower die kot… walaupun entri dia banyak yang menarik… aaahhh.. ada apa dengan follower? follower blog saya setakat 30 lebih je pon.. tapi boleh gakla dapat trafik beratus2 sehari.. bolehla cecah 15 ke 20k uv sebulan… biarlah tu… saya lebih suka melepak lama kat blog camni dpd blog yg tunjuk muka bontot itik, muka penyek, muka kembang apa semua tu… nanti2 kalau nk cari apa2 info, kat blog cam blog chedin tula yang kita akan jumpa info, bukan kat blog yg ada muka penyek. biarlah…

Hasil carian :

(Visited 33 times, 4,598,613)

Betul ke kucing ada 9 nyawa ?

kucing 9 nyawa

betul ke kucing ada 9 nyawa? topik atau entri ni terbit dalam fikiran saya bila saya asyik ambil gamba kucing saya, cici, then saya cakap kat isteri saya, kalau orang macam makcik saya, mesti dia marah kalau ambil gambar kucing, sebab akan mengurangkan nyawa kucing tu… then wife saya cakap, betulla.. hahaha… saya dan kebanyakkan ahli keluarga saya tak percaya sangat benda2 ni… sebab kalau korang pernah baca dalam entri2 personal saya sebelum ni, saya pernah cakap, yang family saya ni bukan jenis “typical malay”, banyak kepercayaan orang melayu yang kami tak percaya. kalau ambik gambar tu boleh potong jumlah nyawa kucing tu, mau dia dah mati 2 ke 3 kali dah agaknya… ntah dah berapa puluh kali saya ambil gambar kucing tu. especially time dia tidur, dia sangat jarang tidur macam kucing biasa, dia selalu menongkat dagu time tidur, tidur dengan tangan terangkat, tidur tengkangkang… sungguh tidak sopan kucing itu… hahaha…

kucing saya tidur tutup muka

kucing tidur terkangkang

tidur dengan tangan terangkat

kucing blackberry user

letih study nk jadi blogger pro

persoalannya betul ke kucing ada 9 nyawa? kenapa orang boleh cakap kucing ada 9 nyawa? sebab… kadang kita tengok, kucing jatuh dari tempat yang tinggi yang kita sangka kucing tu mesti mati, tapi dia boleh bangun dan pergi ke tong sampah dan menyelongkar tong sampah.

Kadang kita tengok kucing tu selamat lepas kena langgar dengan kereta, die boleh terus pegi ke meja makan orang dah buat muka comel macam puss in boots buat.

buat muka comel macam puss in boots

sebenarnya… kalau kita belek kaki2 kucing tu, struktur kaki dia memang dicipta untuk mendarat dengan selamat, kucing ada ingatan yang kuat, pandangan mata yang tajam, deria bau dan pendengaran yang kuat. dengan gabungan kelajuan dan ketangkasan ini yang buat mereka selalunya selamat dari keadaan yang bahaya, kite tengok dia dah kena langgar, sebenarnya dia dapat elak, sipi2 je nak kena…

kucing bergaya

hakikatnya… kucing pun macam makhluk Allah yang lain, ada 1 nyawa je… macam manusia jugak, ada yang terselamat walaupun terlibat dalam kemalangan sampai kereta putus dua, walaupun kena tendang dengan kaki belakang kuda, tapi dia terselamat jugak, macam mat motor dan mat rempit, kalau tengok diorang eksiden, moto tu sampai dah tak boleh kenal dah tu moto apa, tapi ridernya hidup lagi, yang koyak dagu, yang koyak kaki, patah gigi, yang retak tempurung kepala, patah kaki, hilang jari, tapi tak mati2 jugak. semua tu kuasa Allah, kalau belum sampai ajalnya, tak mati gak kan?

domain murah

(Visited 140,877 times, 4,598,613)

Teringat saya kepada sorang kawan saya ni, satu hari, bila saya balik kampung, sampai kat rumah parent saya, saya pon bukak la fb, then saya tengok status kawan saya, dia mention yang jenazah bapa mertua dia selamat disemadikan. terkejut gak saya, sebab 2-3 bulan sebelum tu saya jumpa sihat je pakcik tu, kawan saya lagi terkejut, dia kata baru semalam berbuka sama2, tghari hari tu tiba2 bapak mertua dia tu sakit dada, rebah dan meninggal dunia, arwah sendiri (mungkin) tak tahu yang dia ada sakit jantung, keluarga dia pun tak tahu yang dia sakit jantung.

berbalik kepada topik tadi, betul ke kucing ada 9 nyawa ? ianya hanyalah mitos semata2… purata jangka hayat kucing adalah 14 tahun, walaupun ada yang yang mencecah 30 tahun atau lebih.

(Visited 6,994 times, 4,598,613)

Hasil carian :

(Visited 448 times, 4,598,613)