folder semua jadi shortcut, macam mana ni?

Pagi tadi,tengah sarapan kat kantin,tiba2 sorg kawan ni mesej aku,bgtau folder dalam portable hard disk die semua jadi shortcut ,bukak2 tak boleh. dek kerana aku tengah sarapan,so aku malas nak reply panjang2, lagi susah nak setle ade la… aku bukan pandai sangat solvekan problem dari jauh ni… melainkan aku remote komputer tu atau, benda tu ada depan mata aku…so aku mintak die bagi kat aku portable harddisk. so die pon datang bagi aku portable harddisk die tu. dan inilah yang ada dalam portable hdd(HardDiskDrive) die…

korang pernah kena tak?hehe… jangan nangis… file tu ada lagi dalam pendrive atau portable hdd korang tu… tinggal lagi,disembunyikan dek hantu..hahaha…cara korang nak tengok,

kalau pengguna windows xp ke bawah, bukak my computer, pada bahagian atau tu,klik kat tools,folder option.

pengguna vista dan keatas, klik computer, kat atas tu ada tulis organize,klik pastu pegi ke folder and search options.

pastu klik tab “view” kat belah2 atas tu…

then secara defaultnye korang akan nampak macam ni la…

so ape yang perlu dilakukan adalah, klik kat bulat yang sebelah ayat show hidden files,folders or drives. dan untick kan kotak yang bertanda hide protected operating system files. camni…

pastu klik apply dan ok, so korg leh nampak file2 korg yang tersembunyi tu… camni…

dah puas hati? so sekarang, korang boleh delete yang ada shortcut tu dan untuk mengunhidekan file tu,korg kena download dan install attribute changer nih… sbb korg takleh unhidekan dengan cara biasa… so bile dah download dan install attribute changer tu… korg klik kanan pada file2 yang hidden tu, klik pada “change attribute”

 paparan macam ni akan keluar…

untick kotak2 supaya jadi camni…

pastu klik apply dan ok da… tadaaaaaaaaaaa…..

SocialPromoter

done… harap dapat membantu korang yang menghadapi masalah camni…

 Kalau tak keberatan, jom kite jengah blog kak mah yg selalu travel nih

 

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,574 times, 4,598,700)

 

Hasil carian :

(Visited 305 times, 4,598,700)