8 kerja seni berharga yang dijumpai secara tak sengaja

Ini  senarai 8 hasil seni yang hebat yang telah ditemui di tempat-tempat luar biasa. Ia akan membuat kita tertanya2 berapa banyak hasil seni yang hebat yang hilang di dunia hanya kerana tiada siapa yang mencari di tempat yang betul!

8. Topeng sebagai rak basikal

raja taharqa

Selama bertahun-bertahun, pekerja-pekerja Muzium God’s House Tower Archaeology di Southampton, England, menggantung basikal-basikal mereka pada batuan hitam 27 inci dalam tingkat bawah tanah. Pada tahun 2000,dua ahli Egyptologists mengenal pasti pemegang basikal itu adalah satu ukiran potret King Taharqa abad ketujuh BC patung orang Mesir menggambarkan King Taharqa raja Kushite dari rantau itu yang ialahSudan moden. Karen Wordley, kurator koleksi-koleksi arkeologi dewan bandar raya Southampton, katanya ialah satu “misteri” bagaimana arcaakhirnya dalam tingkat bawah tanah Museum.

 

7. Di pasar Lambak.

hasil_seni_yang_mahal_15

Seorang penganalisis kewangan Philadelphia berjalan-jalan di pasar lambak di Adamstown, Pennsylvania dan kemudian tertarik bingkai gambar kayu. Dia membayar $4 untuk bingkai gambar itu. Bila sampai dirumah,die menanggalkan gambar lama didalam bingkai tersebut dan menemuai sekeping dokumen lama yang terlipat antara kanvas itu dan papan penyokong bingkai itu iaitu 1776 salinan Pengisytiharan Kemerdekaan atau Declaration of Independence – 24 darinya kekal. Pada 13 Jun 1991,ianya dilelong pada harga $2.4 juta.

 

6. Dalam sebuah batang dalam sebuah loteng

hasil_seni_yang_mahal_17

Pada tahun 1961 di Barbara Testa, seorang perpustakawan Hollywood, telah mewarisi 6 batang untuk mengukus milik datuknya,  James Fraser Gluck, seorang peguam dari Buffalo,New York yang mati pada 1895. Lebih dari 30 tahun Barbara Testa berperingkat2 mengasingkan isi dalam batang tersebut sehingga pada musim luruh pada tahun 1990 dia menjumpai separuh pertama manuskrip asli tulisan tangan 665 muka surat milik Mark Twain’s Huckleberry Finn. Separuh lagi novel tersebut akhirnya disatukan kembali di Perpustakaan Awam Eerie Country di Buffalo, New York.

domain murah

(Visited 140,855 times, 4,595,032)

5. Di dinding

hasil_seni_yang_mahal_18

Satu pasangan pertengahan umur di Milwaukee, Wisconsin, meminta seorang penilai seni untuk menilai satu lukisan di rumah mereka. Semasa dirumah itu, penilai itu memeriksa lukisan-lukisan lain yang disangka lukisan semula oleh Van Gogh. Ia adalah asli yang dihasilkan pada 1886. Pada 10 Mac 1991, lukisan Still Life with Flowers di jual pada lelongan dengan harga $1.4 juta USD.

 

4. Bawah katil

hasil_seni_yang_mahal_19

 Joanne Perez, seorang penghibur untuk Pepito the Spanish Clown, membersihkan ruang bawah katilnya dan menemui satu-satunya salinan yang wujud untuk siri I Love Lucy. Pepito telah melatih Lucilla Ball,Ball dan suaminya, Desi Arnaz telah menghadiahkan salinan itu kepada Pepito pada 1951 dan ianya kekal dibawah katil selama 30 tahun.

 

3. Dalam lubang dalam tanah

hasil_seni_yang_mahal_20

Pada 1978 lebih daripada 500 wayang gambar sejak 1903 hingga 1929 telah digali keluar daripada lubang di dalam tanah di Dawson City, Yukon. Di bawah keadaan biasa, filem-filem nitrat 35mm akan musnah, tetapi permafro telah memelihara mereka dengan sempurna.

 

2. Bawah jalan.

hasil_seni_yang_mahal_21

Pada 21 Februari 1978, pekerja elektrik sedang sibuk membuat kerja disuatu sudut jalan yang sibuk di bandar Mexico apabila mereka menemui 20 tan leraian batu dewi malam Aztec, Coyolxauqui. Ianya dipercayai dibentuk pada awal kurun ke lima belas dan tertanam kerana kemusnahan tamadun Aztec oleh konkuistador Sepanyol pada 1521. Batu itu telah dipindahkan 200 ela dari tempat tersebut ke Museum of the Great Temple.

 

1. Dalam ladang

hasil_seni_yang_mahal_22

Pada 1820, seorang peladang bernama Yorgos telah mengorek tanah di sebuah pulau di Milos dan menemui beberpa buah batu berukir . Apabila dia menggali lebih lagi,dia telah menjumpai 4 patung, tiga bentuk Hermes dan satu dari Aphrodite,dewi cinta. Tiga minggu kemudian, ekspedisi ahli arkeologi Choiseul tiba dengan kapal dan membeli Aphrodite dan membawanya ke Perancis. Louis XVIII telah menamakannya Venus de Milo dan menghadiahkannya kepada Louvre dan ianya menjadi salah satu seni paling terkenal dalam sejarah.

ok,jom kita g jengah blog yanfie, suha dan syafawani

(Visited 6,990 times, 4,595,032)

Hasil carian :

(Visited 142 times, 4,595,032)

Cara kitar semula tisu tandas yang kreatif

Mungkin sesetengah orang setuju dan mungkin same cam along, dapat idea masa tengah termenung kat jamban, hasil kreativiti kat bawah ni pon rasanya diorang dapat masa dok termenung kat toilet agaknya. Daripada dibuang macam tu je, baik kitar semula , buat sesuatu yang berfaedah, macam hiasan ke kan?

1. Muka tak boleh blah

2. Hiasan dinding

Menarik kalau diletakkan kat toilet, pastu leka dok tengok benda ni kat toilet… hahaha

3. Doll House

 

Lain kali bawak masuk pisau kecik ke apa2 yang sesuai bila masuk toilet, agak2 kalau lama korang kat dalam tu, boleh la korang try buat benda ni…

4. Honey Bee

 

Sayangnya lebah ni belum tentu boleh menolong korang nak menghasilkan madu

5. Rocket

tak dapat buat yang betul2, yang ni pon jadi lah… hehehe

jom jengah blog fierlynn, nairaa dan azhamvosovic tak dilupakan, like sekali page alongxp.com di fb ye…

Hasil carian :

(Visited 1,145 times, 4,595,032)

gambar orang-orang yang terlampau

Gambar peguam terlampau?salah, gamba pramugari terlampau?salah. Gambar guru terlampau? salah. Gambar murid sekolah terlampau?salah jugak. Gambar pembantu makmal terlampau? salah. Gambar student IPT terlampau? pon salah. habes tu gambar sapa yg terlampau?

ni ha… gambar orang yang terlampau malas… hahaha

 ni sah la peti ais orang bujang ni. ntah dah berapa lama la dah tak bukak freezer tu agaknye. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 422 times, 4,595,032)