Backup nombor telefon

Backup nombor telefon

Ok, semalam saya dah kongsikan cara nak mengelakkan contact di handphone hilang, ingat nak sekalikan cara nak backup nombor telefon ni sekali, tapi entri tu dah panjang sangat, jadi saya buat satu entri lain.

Entri ni cara macam mana pengguna telefon pintar android nak backup nombor telefon yang dah sedia ada dalam telefon tu tanpa perlu menyalin atas kertas yang mungkin mengambil masa berjam-jam.

backup nombor telefon

Caranya tak la susah sangat pun sebenarnya, tapi agak mengelirukan sikit la kot.

Continue reading

Hasil carian :

(Visited 649 times, 4,598,614)

Google chrome untuk android baru

Baru-baru ni fon saya secara automatiknya update segala app yang ada, antara yang diupdate adalah google chrome. Biasalah tu app update, tapi update google chrome untuk android yang baru ni agak ketara la… ramai yang mengeluh… bila bukak google chrome untuk android baru ni… macam ni la rupa dia.

google chrome untuk android baru

 

masa saya bukak chrome ni, sebab nak bukak satu website, tapi tak ingat website apa… bila nak taip url laman web tu, saya tenung lama kat google chrome tu… dengan harapan url tu akan tertai sendiri sebab saya tak nampak address bar kat atas tu… selalunya ada kan? Tak keluar pon url  tu.. jadi saya tenung setiap benda yang terpapar kat google chrome untuk android yang baru ni. Ternampak tulisan kat kotak search tu. Searcg or type url… Ooooo… kat situ rupanya… tula… lain kali rajin-rajinlah baca.

domain murah

(Visited 140,877 times, 4,598,614)

kat mana nak taip

 

bila kita tekan je kat situ, dia jadi macam ni…

address bar google chrome untuk android

barulah kita taip url tu kat situ… contohnya macam ni…

taip url google chrome

camtu je ponnye hadoi… ok, tu je untuk malam ni..

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,574 times, 4,598,614)

Hasil carian :

(Visited 108 times, 4,598,614)

Tips rajin update blog

tips rajin update blog kate aku? macam aku ni rajin sangat je update blog… aku takdela rajin sangan update blog ni, boleh dikatekan agak malas gakla nak update blog, paling malas sekali bila nak kejar trafik. antara cara orang kejar trafik adalah update cerita panas seawal mungkin. coontohnye cerita pasal harga minyak naikla contohnye kan? bila die dengar je kat radio ke kat tv ke kat facebook kate harga minyak naik je terus die update blog die cerita pasal harga minyak naik. sebabnye kenapa? sebab bila orang search, dengan harapan entri yang die buat kat blog die akan muncul, dan orang akan bukak, maka bertingkek-tingkek lah trafik yang masuk ke blog die tu.

tips rajin update blog

Macam aku ni, tips rajin update blog yang aku amalkan adalah same macam yang aku pernah nyatkan satu masa dulu (teknik blogging) contoh paling senang nak nampak, entri yang korang tengah baca ni, diterbitkan atau published pada 4 februari 2014 pukul 06:22 pagi, padahal aku buat entri ni masa 16 disember 2013, pukul 2:30 pagi. masa tu tak boleh tdo, dah cuba dah tdo pukul 12:40, pukul 1 pagi dah tersedar, puas pusing sana, pusing sini, tak nak gak tdo, pastu tetibe teringat member pernah tanya macam mana nk install wordpress, die baru beli hosting dan domain kat klbytes.com masa tu dan tanya macam mana nak buat shopblog ataupun online shop. so saya dah biasa bermain dengan wordpress, so saya cadangkan die buat guna wordpress jela… so saya ajarla step by step macam mana nak install wordpress tu… pastu ajar die pasal wordpress secara ekspess… huhu… xpe… yang tu insyaAllah saya akan kongsikan macam mana nak buat ok?

blog update

ok, selain dari tips rajin update blog yang aku nyatakan kat atas tu, aku ada gak beberapa cara lain… tapi antara tips rajin update blog yang sangat biasa aku gunakan adalah draft kat smartphone, tips ni aku pernah kongsikan secara ringkas gak dulu (smartphone dan blogging) masa tu aku pakai nokia n900, masa tu takde pelan internet murah2 lagi.

wordpress samsung

menggunakan tips itu, aku draft kat smartphone(tak kisah ada internet ke tak sebab die boleh save dalam phone) bila aku ada idea, aku taip segala ape yang terlintas dalam kepala otak aku ni, pulun habis, save sebagai draft. pastu bila ada masa, aku review balik entri tu, masukkan gambar, adjust keyword bagi ada SEO sikit(tak dapat sikit,banyak pon jadilah)

TIPS RAJIN UPDATE BLOG

lagi satu tips rajin update blog yang bukanlah aku suka amalkan, tapi kadang2 terpaksa rela, tidur lewat, sebabnya aku punye perangai, bila aku buat sesuatu, aku suke hentam sampai habis, kalau berhenti tetengah jalan, conform berkulat kerja aku tu, pon belum tentu aku akan sambung balik. so macam nilah… orang semua dah tdo, bertemankan lampu usb yang aku modied menjadi lampu meja, aku update blog aku ni. sekadar berkongsi pandangan, pendapat dan pengalaman.

update blog

so itu jelah cara yang aku dapat kongsikan… selamat maju jaya!!! huhuhu

Hasil carian :

(Visited 80 times, 4,598,614)

remote printing – print dari android anda

teknologi hari ni bukan je memudahkan, malah memalaskan diri kita… setuju tak? saya setuju… hakikat tu… walaupun komputer tu tak sampai 1 meter pon dari saya, tapi saya malas tul nak bangun dari bersandar. macam keadaan masa saya taip entri ni… dengan dok menyandar, pegang fon je.. remote laptop kat hujung kaki tu dengan handphone. punyalah malas…

macam tu jugaklah kadang2 bila nak print gambar dari handphone adroid ni. takdelah jauh sangat sampai nak kena naik bas pon. printernye kat dalam bilik je pon… rasanya dalam 10 langkah sampai la… tapi malas punya pasal.. lagipun.. teknologi memudahkan kan? hahaha..

masa awal2 beli henpon brand samsung yang menggunakan os android ni, saya godek gak camne nak print dari android ni kan? skali dia kata boleh add printer samsung je? hadoi… memangla banyak barang saya brand samsung cam tv, speaker dan lain2 tu… tapi kalau printer.. saya prefer canon, walaupun DSLR saya brand nikon, sbb printer canon murah, kebanyakkan kawan2 lebih faham printer canon punye songel. kalau rosak, boleh buat sendal tayar atau tempat mainan kucing.

ok, berbalik kepada macam mana saya nak print dari android nih.. nk buat direct(cucuk kabel) nak kena beli kabel ape sume lak lagi… tu pon belum tentu android support printer tu.. kang gaduh lak diorg tu. kalau boleh pon.. malasla nak pegi cucuk2 ni.. plus.. saya seorang yang tak selesa dengan wayar. selalu ada masalah dengan wayar

setelah merentasi 7 benua, 7 lautan, 7 gunung, 7 website, 7 wifi, 7 kerusi, akhirnya saya jumpe app android untuk print dari android nih… cloud print namenye…

google-cloud-print

domain murah

(Visited 140,877 times, 4,598,614)

menurut kata google, ada printer yg dah sedia ada google cloud pint… klik untuk semak printer yang ada google cloud print. tapi macam mana lak ngan printer yg dah tak ada cloudprint tu? takde masalaaaah..

kalau xde cloudprint, jangan risau…apa yang diperlukan adalah sebijik pc atau laptop yang on dan bersambung dengan printer anda, DAN google chrome (klik link untuk download kalau belum install).

dan langkah seterusnya adalah:

1) bukak google chrome anda tu

2) klik pada ikon chrome setting dan kemudian klik pada settings

setting chrome

3) lepas tu, scroll sampai bawah dan klik pada show advance settings

chrome advance settings

4) dan scroll lagi sampai bawah, akan nampak Google cloud print, klik pada Sign in to Google Cloud Print.

sign in google cloud print

5) satu kotak akan keluar, silalah login menggunakan akaun google anda. add printer dan.. siap…

tu baru siap untuk printer.

6) download cloud print dari playstore dan install.

7) bukak app cloudprint

1

8) tekan next, dan pilih existing(kalau dh ada account google dan telah didaftarkan dalam gmail di android anda), atau buat baru dengan pilih new

9) pilih akaun gmail yang anda guna untuk cloud print di komputer tadi (rujuk langkah 5)

2

10) pilih other printers

3

11) pilih printer anda

5

6

12) siap…

7

 

so next time korang nak print, klik share dan pilih cloud print

cloud print

 

itu sahajeeeee…

Wajib tengok yang ni:

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

40% owner kucing tak buat ni

Ajak lepak… Xkan sebab mlm kot?

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,574 times, 4,598,614)

Hasil carian :

(Visited 1,408 times, 4,598,614)