Al kisah blogger…

Entri ni aku buat pukul 4 pagi tadi, tapi aku publish mlm ni sbb aku da setkan autopublish 1 entry pagi td, so klu aku ada masa n tibe ada entri yg aku nk publish ngan kadar yg segera,so aku aku space time tghari sampai mlm… so readers ade masa utk baca entri aku bile masuk sini…ada space 2-3 jam utk satu2 entri, then baru update… so kalau reader tu masuk blog aku sehari sekali ke 2 hari sekali ke, xde la die ketinggalan cerita byk sgt. dan pada yg da letak blog ni dlm bloglist diorg,xde la asek aku je dok kat atas, bagi can kat blogger laen skali…

ok,dipendekkan cerita… tadi aku blogwalking(bile masenye aku ni tdo?asek blog walking je… hahahha) so aku terjumpe la 1 blog ni… byk no(sangat) bnd yg die tak suke pada blogger2. psl promote blog kawan2 la…psl tag mengetag la,psl segmen la, psl print screen nuffnang la..pasal GA la… ok, to be honest, aku stuju dan xsetuju… ape yang aku maksudkan ngan aku stuju ngan pendapat die.

aku stuju bile masuk blog org tu,org ni sume psl segmen. yela…mane taknye sume segmen yg same je… entri tu xde isi sgt pon, skadar tulis,saye nk join segmen ni… untuk keterangan lanjut,klik sini… tu je?

bab promote kwn2,ade gak la blogger2 baru yg saje nk promote diri die sebenarnye… nak wat org jdkn die sbg papan iklan, komen kat blog die,sok2 die promote la blog org yg komen die… ade aku jumpe… blogger2 yg baru 3 bulan blogging,br 6 bulan,7 bulan, nnt satu masa die dikenali sbg blogger yg tolong blogger laen… ade aku jumpe…seriusly aku pon menyampah… contohnye… “mlm td aku mimpi aku jd pengemis n ada org bg duit rm100 kat aku,so ari ni aku nk review 10 blog yg aku amek dpd chat box aku.

ok,blog sekian,

  • header comel , kalau nk abg watkn pon bole(die punye header, ape ko kesah?biala die nk wat camne pon, tu imej die)
  • widget yang teratur dan kemas , tapi kalau boleh nak bagi cepat page load , buang widget feedjit , sebab widget tu bagi berat tau(thnx 4 da advise, tapi org tu mintak ke?ade ke die tanye?)
  • post entry terlalu banyak dan mengambil masa untuk page load , jadi , kurangkan kepada 3 atau 4 sahaja post entry (xtau la pada blogger laen dan blogger baru,cam aku,aku letak 7 entri kat main page, nk letak 2 ke 3 ke 4 pon boleh…tapi aku xnk bazirkn mase utk reader aku g klik page laen,kena tggu lagi,tekan older post,tggu lagi,wlaupon ada linkwithin,tapi org nk gak bace entri yg dipost akhir2 ini,so,suke ati la die nk letak bape pon,laen la die mintak)”

orang tu xmintak pon die review… tu ade lah cara2 untuk menarik readers/blog owner utk dtg bace blog die then promote blog die… cara yang xsihat(pada aku)

pasal SEO cam aku nyatakan sebelum ni… bosan,tapi nk wat camne kan?

ok,apa yg aku kurang setuju…

pasal contest, cam org laen aku xtau la…sbb aku pon xberapa join sgt contest org, klu contest yg aku wat sblm ni, psl candid,da name blog aku pon base pada kakicandid,so mestila aku nk cari org wat same cam aku,kot2 leh cari tag team klu ade job ke, tak pon aku leh passing kat die ke… kan?

psl segmen, cam segmen yg aku wat adalah segmen yg berbentuk perbincangan yang di post di blog masing2, yang mana segmen tu lak bnd yg selalu org terlepas pandang dan bnd tu kalau ada,boleh dijadikan rujukan dlm bentuk yg tak formal/santai. contohnya segmen permainan dulu2… ha kau,mcm2 permainan dulu2 aku jumpe… mmg jakun gak ar… pastu segmen laptop/pc kirenye segmen ni berbentuk review laptop/pc yg korg gunakan… wlaupon kat internet da tulis spec laptop, tapi bukan sume bakal pembeli faham kan?aku yg technician ni pon kdg2 pening,contohnye laptop aku ni,pkai processor i3,ram 6gb,hdd 500gb,tapi Windows Experience Index aku stakat 4.9 je… laptop sorg cikgu ni,guna core 2 duo, ram 3gb,hdd 500gb,tp WEI die 5.0 kenapa tu? aku pon xtau… bnd tu user sndr leh citer ape yg die da alami,br la mudah dijadikan rujukan…

giveaway(GA) ye…aku stuju bnd ni cam nk promote blog lak,tp xslh pada aku,sbb pada aku bnd ni cam give and take,org dtg blog ko ramai2,UV ko mencanak,advertiser bg ko income,so sbg tanda penghargaan,ko sedekah atau bg cenderahati kat diorg, kalau xde visitor, camne ko nk dpt income dari blog ko dan seterusnye ko bagi hadiah kat loyal readers ko? kan? camtu la… kalau agak2 cara tu ko xberkenan,baca entri laen, cam blog aku ni, bukan sume dok cerita psl GA je… psl pompuan bwk keta,psl saman,psl komputer… bace je la…

psl tepek income nuffnang, ye…mmg ada yg tampal untuk belagak,tapi alhamdulillah,ada gak yg jdkn aku sbg rujukan, cam kes smlm,aku tlg sorg blogger, die baru lg dlm dunia blog,so byk yg die tak tahu,bile aku letak bnd tu,so die anggap aku pandai(xdela pandai mane pon),so mana yg aku leh tolong,aku tolong, xyah la tau sape, cik n……a,jgn bgtau org k?kalau sume org xwat camtu,kite xtau ads mana yg berbaloi,kalau ko kate ko bukan nak cari side income dr blog,nape tepek iklan nuffnang? utk ape? cam aku ni aku harapkn masa nk byr hosting nnt, bnd2 ni boleh la menolong aku, dan ye…aku mmg nk income dr bnd2 ni,xbyk ckit pon jd la… wat tlg byr bil berukband ke… juz xterlalu fokus utk itu, fokus utama,share… ape yg aku leh share…

cam penceramah motovasi gak “baeklah,hari ni saya nk kongsikan mcm mana nk wat bnd jd ikhlas”,tapi org nk die kongsi tu,org bayar kan? kenapa kena bayar? penceramah agama skalipon, kite kena bayar…soalan aku,kalau xnk ada income,nape letak iklan gak? (mekasih kepada pengomen2,aku dpt idea ni dari komen korg..hahaha)

bang,ada beribu blog kat malaysia ni,kalau xsuke blog ni,g la blog laen… ape ade hal? ok,da dkat kul 5,nk tdo jap…jap g nk g keje…hehehe…

(Visited 7 times, 4,595,400)