Hari kanak-kanak Jepun

Hari Kanak-kanak (こどもの日 Kodomo no hi) adalah salah satu hari cuti rasmi di Jepun yang jatuh pada 5 Mei. Hari cuti ini adalah satu siri hari cuti pada akhir April dan awal Mei yang disebut sebagai Golden Week (Minggu Emas) di Jepun
Hari Kanak-anak diraikan sejak tahun 1948 dan ditetapkan oleh undang2 hari cuti jepun (Shukujitsu-hō) untuk “menghormati keperibadian anak, merancang kebahagiaan anak sambil berterima kasih kepada ibu. ”

hari kanak-kanak

Asal-usul
Hari Kanak-kanak dulunya disebut Hari Anak Lelaki, jadi telah menjadi amalan tradisi setiap kali tibanya hari cuti ini untuk meraikan kanak-kanak lelaki. Perayaan khusus bagi kanak-kanak perempuan pula dipanggil Hina Matsuri yang jatuh pada 3 March tetapi tidak diisytiharkan sebagai cuti. Tradisi kuno China mengenal perayaan yang berkaitan dengan musim yang disebut di Jepun sebagai sekku . Sejak zaman dulu, bulan ke-5 kalender Cina diisi dengan kegiatan mengusir roh-roh jahat. Tarikh 5 bulan 5 dikenali sebagai Tango no sekku ( 端午の節句 ) dan merupakan hari untuk merayakan kesihatan dan pertumbuhan anak laki-laki.

Sepanjang musim perayaan hari kanak-kanak, keluarga yang mempunyai anak lelaki didalam rumah tersebut harus mempamerkan replika yoroi (kesatria zaman dahulu) dan kabuto (helmet samurai, bukannya kabuto dalam cerita naruto).

gusoku_yoroi samurai-sword-shingen-kabuto

Keluarga yang mempunyai anak lelaki yang masih kecil  juga memasang koinobori (bendera berbentuk ikan mas ). Pada bendera ikan mas yang paling besar digambarkan kanak-kanak lelaki yang sangat kuat, Kintarō sedang menunggang ikan emas. Kabuto, Yoroi, dan tokoh Kintarō digunakan sebagai simbol harapan anak lelaki yang sihat dan kuat. Kuih yang dimakan selama perayaan adalah kuih chimaki dan kashiwamochi

kintaro flagkintaro

Hasil carian :

(Visited 214 times, 4,597,339)

arak dan ganja menghancurkan hidup the golden radio voice

Entri kali ni saya nak kongsikan macam mana arak dan ganja menghancurkan hidup the golden radio voice ni… Cerita ni mungkin dah lama… dah lapuk.. orang ni pun entah ada lagi ke tidak… 1st time saya tengok video mamat the golden radio voice ni pon entah berapa tahun yang lepas… tapi masa tu tengok, setakat tengok jelah… tapi hari ni… dok mencari gambar lama SAM Unwanus Saadah. terjumpa la blog chedin ni…

Ted Williams

Nama owner suara emas ni adalah Ted Williams… memetik dari blog chedin Kelebihan Ted Williams ialah beliau memiliki suara bariton iaitu suara yang mempunyai range yang lebih tinggi daripada bass dan lebih rendah berbanding tenor. Beliau memiliki suara yang dalam dan tegas yang amat enak didengar ketika ia berbicara dengan intonasi pembawa berita. Maka, tidak hairanlah beliau mendapat jolokan ‘The Golden Radio Voice’. Perkataan Bariton (baritone atau barytone) ini berasal daripada istilah Greek βαρυτονος, yang bermaksud “suara yang dalam”. Muzik untuk suara ini biasanya ditulis dalam lingkungan A kedua di bawah C tengah hingga ke F di atas C tengah (A2-F4), namun bergantung kepada sesetengah keadaan, nota itu boleh dilanjutkan hingga ke akhir.

 

 

Sedap kan suara dia? dia ni pernah jadi dj, masa tu teknologi takde la canggih sangat, adjust suara tu bukan suatu benda yang mudah… tak macam skrg… so suara camni memang satu bonus besar… dia pernah merasa zaman kegemilangan. tapi tulah… arak dan ganja ni… layan benda ni.. hancur segala2nya… dari seorang yang kaya, jadi homeless.

 

 

Banyak cerita menarik dalam blog chedin tu… tapi tak ramai follower.. kenapa? sebab dia tak buat GA kot, sbb die tak join segmen kot, sebab dia tak follow balik follower die kot… walaupun entri dia banyak yang menarik… aaahhh.. ada apa dengan follower? follower blog saya setakat 30 lebih je pon.. tapi boleh gakla dapat trafik beratus2 sehari.. bolehla cecah 15 ke 20k uv sebulan… biarlah tu… saya lebih suka melepak lama kat blog camni dpd blog yg tunjuk muka bontot itik, muka penyek, muka kembang apa semua tu… nanti2 kalau nk cari apa2 info, kat blog cam blog chedin tula yang kita akan jumpa info, bukan kat blog yg ada muka penyek. biarlah…

Hasil carian :

(Visited 33 times, 4,597,339)