Kenduri kahwin dulu dan sekarang

Kenduri kahwin dulu dan sekarang

Bila terbaca entri situasi kenduri kahwin kat blog zool hari tu, terasa nak share jugak cerita beza Kenduri kahwin dulu dan sekarang

tulah kelebihan blogwalking ni, terutama sekali untuk blogger baru dan blogger yang selalu ketandusan idea, tengah buntu tak ada idea, bila blogwalking, kenangan zaman silam terbukak dan boleh dijadikan cerita untuk dikongsikan.

Baru-baru ni adalah berbual dengan kawan-kawan yang sama tempat kerja. Salah sorang tu dah agak tua, muda 3 tahun dari ayah saya. orang banjar jugak hehe.

Wajib tengok yang ni:

Banyakkan blue dalam hidup anda

Donnie yen dalam star wars? Waterpark??

Bukti rakyat Malaysia suka blue

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,540 times, 4,593,158)

Asalnya mereka cerita pasal kenduri kahwin anak kawan diorang, lepas tu mula lah sebut beza kenduri kahwin dulu dan sekarang.

Walaupun saya ni tak lah tua mana, dan taklah muda sangat walaupun orang ingat saya ni baru berumur awal 20-an. hehehe. Tapi saya merasa lah evolusi kenduri kahwin dulu dan sekarang ni.

Kalau tengok sejarah saya membesar, saya ni membesar kat banyak tempat, kebanyakkan tempat saya tinggal, saya tak merasa sangat pergi kenduri kahwin, banyak saya rasa bila balik kampung.

Antara benda yang saya ingat masa saya kecik-kecik dulu, ruang makan tetamu, bukan meja bulat macam kebanyakkan kenduri zaman sekarang ni. Dulu meja panjang macam dewan makan asrama. alas dengan kertas mahjung.

Dulu ada orang rewang macam yang sepah cerita dalam raja lawak tu, banyak beb kenangan pasal rewang ni.

rewang kenduri kahwin

rewang masa majlis perkahwinan saya

 

Antaranya, dulu setiap orang dibahagi-bahagikan tugas, ada yang layan tetamu yang sekaligus menghidangkan makanan, ada yang bahagian penyediaan bahan masakan, bahagian memasak, bahagian mencuci, bahagian buat air (dulu orang yang malas suka dok kat bahagian buat air hehehe) dan beberapa bahagian kecil.

Semua orang terlibat dengan rewang ni tak kira umur, dari yang baru masuk sekolah, sampai yang dah pencen. Orang kampung, saudara mara semua terlibat, masa nilah nak kenal saudara mara, masa ni juga lah nak test market.

domain murah

(Visited 140,847 times, 4,593,158)

Saya ingat lagi masa kecik-kecik dulu, tolong angkat bakul bawak bunga telur, bawak air, bawak cawan pergi ke meja panjang tu, sebab dulu goodie bag tu bagi kat meja masa orang tengah makan, makan dulu dihidang, bukan buffet, tetamu yang datang tunggu orang tuang air, cedok nasi, hidang lauk, zaman sekarang buffet je, tu yang beza kenduri kahwin dulu dan sekarang

Zaman dulu, kalau kenduri kahwin, ada kugiran, ada live band yang main lagu, banyak penyanyi zaman dulu bermula dari kugiran orang kahwin, naik main kat fun fair, main kat kelab, baru jadi artis, sebab tu diorang bertahan lama, pengalaman pahit manis diorang banyak.

Lepas tu ada joget lambak, yang ni saya sendiri rasanya macam tak pernah jumpa.

 

kenduri kahwin dulu dan sekarang

imej hasil carian google di http://fotomempelai.blogspot.com

Lepastu macam-macam lah adat dan kepercayaan orang zaman dulu, antara yang benda yang ada lagi orang pakai, campak pakaian dalam pengantin atas bumbung supaya tak hujan(WTF?), lepas tu nanti panggil ‘pakcik‘ mintak jauhkan segala balalah ape semua, saya ni jenis orang yang ‘adat tolak tepi sikit’, kalau saya tak nampak logiknya sesuatu adat tu, saya tak akan terima.

Sebab saya orang yang jenis logik, dan saya takut kepercayaan tu boleh membawa kepada syirik.

Satu lagi benda yang makin pupus sekarang ni, silat pengantin.

silat pengantin

yang tengah bersilat tu adalah adik saya

Adik saya ni belajar silat, dan kata dia, siapa yang ada belajar silat, terutama silat pengantin, boleh masuk bila ada orang bersilat. Saya tahu tu bila tengok tiba-tiba dia masuk bersilat untuk pengantin di rumah sepupu saya, padahal dia tak kenal pon orang yangbersilat kat situ.

Kenapa adik saya dia pakai pakaian biasa je? sebab dia orang kuat rewang untuk majlis perkahwinan saya. Kalau tak ada dia, mungkin huru hara gak kot majlis saya tu hehe.

Tapi apa pon, kenduri kahwin dulu dan sekarang memang banyak berbeza, yang pasti dulu punya majlis memang betul-betul meraikan.

Tak kira kenduri kahwin dulu dan sekaranng, at the end of the day, pengantin penat… hahahaha

Hasil carian :

(Visited 583 times, 4,593,158)

Budak sekolah sekarang dan dulu

Ni cerita beberapa hari lepas, entri bertajuk Hidupkan budaya rotan kat blog imron buat saya nak tulis entri beza budak sekolah dulu dengan budak sekolah sekarang.

Kalau kita tengok kat surat khabar, banyak isu kes budak sekolah, kes cikgu, dan lain-lain. Adalah satu kejadian ni yang buatkan saya dan kawan-kawan cerita pasal zaman kami masa sekolah dulu dengan zaman budak sekolah sekarang. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 1,147 times, 4,593,158)

External storage dan saya

Terlintas nak kongsi pengalaman hidup pasal external sotrage ni bila saya nak transfer driver satu pc ni ke dalam salah satu external storage saya iaitu pendrive, ada jugak org panggil thumbdrive… same je kot..

external storage devices

Masa tu terlintas dalam kepala otak saya yang pendrive saya yang satu ni kapasitinye kecik.. tapi bila terpandang nombor kat situ tertulis 4GB, terlintas pulak dalam fikiran ni, “kecik ke?”

Yup… bagi orang2 yang jenis multitasking, multimedia, multipurpose, multimulti macam saya ni, memang tak berapa nak cukup senang hati.. hehe.

ok… jom tengok kapasiti internal storage dan enternal storang saya(external harddisk)

hard disk drives

Ok, Internal storage saya, saya pecahkan kepada 4 partition, C, D, E, dan F. Jumlah internal storage saya 500GB. cer kira, berapa free space yang tinggal? hehehe

External harddisk saya, yang tu… yang berlabel ALONGXP EXT (I:) tu.. berkapasiti 1 Terabytes… tinggal 300GB je lagi.. sebab, sebahagian besar isi dari Internal hdd(harddisk drive) saya dah dipindahkan kedalam enternal harddisk tu.. sebabnya banyak data yang sangat berguna yang saya rasa tak patut saya buang, yang boleh dijadikan rujukan pada masa akan datang patut disimpan.

Apa benda yang saya simpan sampai 1TB hdd saya perlukan? mmm… macam2, e-book, gambar personal, gambar berkaitan kerja, software, movie, macam2 lagilah.. sebabnya banyak bidang komputer yang saya dah terjebak, programing je dh beberapa jenis, so banyakla e-book yang saya download, video tutorial untuk photoediting ada, untuk seting plugin, software, macam2 lagila snang cerita… dulu lagila… siap dengan game yang berlambak2…

Sejarah External storage ni kan.. saya ada kenangan pahit dengan Disket… atau bahasa sekolahnya dipanggil floppy disk drive (fdd) atau floppy A:

disket floppy

Ni la disket, apa yang jadi kenangan pahitnya? disebabkan disket, saya fail 1 semester… sejak dari tu… saya seboleh2 nya dah taknak guna disket lagi dah.

Just nak share la kan.. sejarah atau pengalaman saya ngan external storage ni.. 1st external usb storage saya adalah mp3 palayer… berkapasiti 128mb tekejut x? yup.. 128mb berharga 2 ratus lebih,

USB-MP3-Player

haaa… mcm ni la rupe usb mp3 player yang saya beli dulu… sebijik macam ni.. warranty 3 bulan, masa bulan ke 3, nak masuk bulan ke 4 tu sorg membe pinjam… agak lama.. pastu rosak, masa rosak tu dah masuk bulan ke 4, so die dh rasa bersalah+risau.. nak halalkan je pon, xboleh jugak, sebab saya nak guna satu external storage(sebab ke serikkan guna disket td), so saya cakap ngan die camni “camnila.. ko gantikan aku ngan pendrive biase jela… tapi.. yg 256mb” dan die setuju… wlaupun harga pendrive tu xla semahal usb mp3 player saya, tapi saya dapat satu pendrive baru yg berkapasiti lebih besar, dan die pon xperlu keluar duit byk utk ganti mp3 player tu… so win-win situation la kan?

masa tu.. kebanyakkannya pkai yg 256mb, masa tu sape pakai 512mb tu kire hebatla… sbb mahal… lgpon.. masa tu.. 512mb tu dah cukup besar dah, mcm2 movie kitorg leh sedut.. hehehe..

masa saya sem 4, saya dah ada komputer, hasil duit elaun masa LI, masa tu kapasiti harddisk saya la yg paling besar skali… 80gb… org lain sume 40gb je..

tapi zaman dh berubah.. sekarang ni… 1.5TB pon rasa cam tak cukup… zaman dah berubah… dunia dah maju.. kan? Winking smile

Hasil carian :

(Visited 104 times, 4,593,158)

Kenangan masa silam

Sape yang lahir tahun 80’an macam aku mesti kenal benda2 ni… aku tengok budak2 sekarabf dah xde main benda2 ni semua. semua dah ada kat internet. benda2 ni semua dah jadi kenangan je

filem back to the future

yang ni aku suke… pembalut chewing gum tu ada tatoo lekat.. tapi bila mandi je die dah longgar

aku gerenti budak2 skrg xtau camne nk main guli kan?

ok, skrg kite g pulak ke blog  vida, yousuf dan manja

Hasil carian :

(Visited 143 times, 4,593,158)