External storage dan saya

Terlintas nak kongsi pengalaman hidup pasal external sotrage ni bila saya nak transfer driver satu pc ni ke dalam salah satu external storage saya iaitu pendrive, ada jugak org panggil thumbdrive… same je kot..

external storage devices

Masa tu terlintas dalam kepala otak saya yang pendrive saya yang satu ni kapasitinye kecik.. tapi bila terpandang nombor kat situ tertulis 4GB, terlintas pulak dalam fikiran ni, “kecik ke?”

Yup… bagi orang2 yang jenis multitasking, multimedia, multipurpose, multimulti macam saya ni, memang tak berapa nak cukup senang hati.. hehe.

ok… jom tengok kapasiti internal storage dan enternal storang saya(external harddisk)

hard disk drives

Ok, Internal storage saya, saya pecahkan kepada 4 partition, C, D, E, dan F. Jumlah internal storage saya 500GB. cer kira, berapa free space yang tinggal? hehehe

External harddisk saya, yang tu… yang berlabel ALONGXP EXT (I:) tu.. berkapasiti 1 Terabytes… tinggal 300GB je lagi.. sebab, sebahagian besar isi dari Internal hdd(harddisk drive) saya dah dipindahkan kedalam enternal harddisk tu.. sebabnya banyak data yang sangat berguna yang saya rasa tak patut saya buang, yang boleh dijadikan rujukan pada masa akan datang patut disimpan.

Apa benda yang saya simpan sampai 1TB hdd saya perlukan? mmm… macam2, e-book, gambar personal, gambar berkaitan kerja, software, movie, macam2 lagilah.. sebabnya banyak bidang komputer yang saya dah terjebak, programing je dh beberapa jenis, so banyakla e-book yang saya download, video tutorial untuk photoediting ada, untuk seting plugin, software, macam2 lagila snang cerita… dulu lagila… siap dengan game yang berlambak2…

Sejarah External storage ni kan.. saya ada kenangan pahit dengan Disket… atau bahasa sekolahnya dipanggil floppy disk drive (fdd) atau floppy A:

disket floppy

Ni la disket, apa yang jadi kenangan pahitnya? disebabkan disket, saya fail 1 semester… sejak dari tu… saya seboleh2 nya dah taknak guna disket lagi dah.

Just nak share la kan.. sejarah atau pengalaman saya ngan external storage ni.. 1st external usb storage saya adalah mp3 palayer… berkapasiti 128mb tekejut x? yup.. 128mb berharga 2 ratus lebih,

USB-MP3-Player

haaa… mcm ni la rupe usb mp3 player yang saya beli dulu… sebijik macam ni.. warranty 3 bulan, masa bulan ke 3, nak masuk bulan ke 4 tu sorg membe pinjam… agak lama.. pastu rosak, masa rosak tu dah masuk bulan ke 4, so die dh rasa bersalah+risau.. nak halalkan je pon, xboleh jugak, sebab saya nak guna satu external storage(sebab ke serikkan guna disket td), so saya cakap ngan die camni “camnila.. ko gantikan aku ngan pendrive biase jela… tapi.. yg 256mb” dan die setuju… wlaupun harga pendrive tu xla semahal usb mp3 player saya, tapi saya dapat satu pendrive baru yg berkapasiti lebih besar, dan die pon xperlu keluar duit byk utk ganti mp3 player tu… so win-win situation la kan?

masa tu.. kebanyakkannya pkai yg 256mb, masa tu sape pakai 512mb tu kire hebatla… sbb mahal… lgpon.. masa tu.. 512mb tu dah cukup besar dah, mcm2 movie kitorg leh sedut.. hehehe..

masa saya sem 4, saya dah ada komputer, hasil duit elaun masa LI, masa tu kapasiti harddisk saya la yg paling besar skali… 80gb… org lain sume 40gb je..

tapi zaman dh berubah.. sekarang ni… 1.5TB pon rasa cam tak cukup… zaman dah berubah… dunia dah maju.. kan? Winking smile

Hasil carian :

(Visited 104 times, 4,591,166)

am i strong enough? huahahaha…

Pe 1st impresion korg bile tgk tajuk post aku kali ni? hahahaha… aku terpanggil nk tulis ni sbb ada la sorg hamba Allah ni baca sume post dlm blog aku ni. Pastu die kate “u r a strong man…!!!” terkedu jap aku… ape yg wat die kata camtu a? tak kisah la ape pon yg die fikir…yang pasti sume hamba Allah kat dunia ni diuji, ngan mcm2 cara, ada yg diuji ngan kesusahan, ada yg diuji ngan kesenangan, n Allah akan uji tak lebih dr kemampuan kite (tu pegangan aku…), so setiap kali aku diuji,aku tau,tu ckit je tu,wlaupon kdg2 tu smp air mata aku menitik skali pon, aku tau,aku mampu hadapi ujian tu… setiap manusia ada tahap kemampuan yg berbeza, cume kite kdg2 xnmpk pertolongan yg Allah bg masa kite diuji, cube la kite pandang org lain masa kita diuji tu, dan bersyukurla…cube ingat balik kisah silam…

Cam aku kdg2 diuji ngan mslh kewangan, kdg2 susah ati,tp bile aku pandang sekeliling aku, aku tgk,dlm keta aku ada belambak2 duit syiling,atas meja ada lg,kang kat ceruk mana pon ada lg, aku cume takde duit nak beli rokok sekotak, takde duit nk isi minyak keta, sedangkan satu masa dulu, aku terpaksa cari duit syiling bwh almari baju sepupu aku,membe aku,dlm toilet n kat mana2 tempat untuk beli rokok surya sebatang, kdg2 aku terpaksa jalan kaki smp 3km disebabkan aku xde duit nk byr tambang bas, pnh skali aku isi minyak moto seringgit je semata2 nk g jumpe ex-wife aku

 


(masa tu lom kawen lg)… sdangkan aku? still leh isi minyak keta wlaupon masa tu aku da mengeluh xde duit,syukur, masa susah aku dulu(skang xla senang mana,tp syukurla,lbh baek dl dulu), aku penah minum air yg aku letak garam masak,sbb ape? sbb da dkat 2 minggu xminum air berperisa, asek air kosong je… masa tu,bile keluar,dpt mkn ns goreng kampung,perghh…nikmatnye idup…sbb asik makan nasi,telo goreng ngan kicap.

Cam skang ni aku sedih sbb ssh nk jumpe anak2 aku, tp aku bersyukur sbb aku still leh dgr suara diorg bile ex-wife aku call aku,masa diorg ada skali ngan die, sbb satu masa dulu,smp 2 bulan aku xdpt contact ex-wife aku langsung…

Kepada hamba Allah yg mengadu kat aku psl mslh kuarge,bersyukur la,sbb ko masih ada kuarga yg bermasalah, sdangkan beribu anak yatim kat malaysia ni yg teringin nk dgr bebelan mak, ketat muka ayah,bising adek2… syukurla ko masih ada diorg, syukurla bile die tak bg ko keluar umah,sbb beratus mungkin beribu org kat malaysia ni yg tdo kat kaki lima, bas stand, ntah kat mana2 lg ntah… syukurla ko dok kat umah “sial” tu, sbb ko leh mandi kat bilik air yg ada privacy,makan makanan yg bersih dan halal,mimun minuman bersih(lagi2 klu pasang bio-aura,xde? leh contact sy)… tdo atas tilam yg bersih,slesa ngan baju yg dibasuh setiap hari, cube pandang org2 yg tdo kat kaki lima tu,bukan sumenye lahir da jadi camtu, diorg da bape lame tak mandi, makan pon kutip kat mana2 yg sempat, minum kdg2 air paip(pon da syukur)…tdo beralaskan kotak,xde cadar,xde slimut, baju da koyak2,smp tak tau baju tu kaler ape sebenarnye… syukurla….

Setiap yg berlaku tu mesti ada hikmahnye,mungkin kite diuji ari ni sbg persediaan utk ujian yg lebih berat, atau kite nak dihadiahkan kesenangan yg wat kite lupe pada Allah? renung2kan…Assalamualaikum…

(Visited 61 times, 4,591,166)