Blog saya down ke?

Walaupun saya blogger, tapi saya tak aktif, post pon bukan tiap-tiap hari saya buat, sesekali datang idea dan mood tu, sampai 3-4 entri saya siapkan… tu yang siap, yang tak siap, atau draf, kadang sampai 10 entri pada satu-satu masa, macam mana saya buat? Baca entri bertajuk tips blogging atauoleh baca tips-tips blogging yang dalam kategori blogging. Jadi kadang-kadang bila saya bukak, tak boleh pulak. saya terfikir ” blog saya down ke ? ”

Jadi macam mana saya nak tahu blog saya down ke tak? Banyak cara, tapi saya share mana yang mudah je. memula sekali, saya ping domain blog saya, kalau macam ni keluar dia, saya teruskan langkah seterusnya

lepastu saya pergi ke laman web www.issitedownrightnow.com dan test masukkan url blog saya kat atas tu dan kalau blog saya down, dia akan keluar macam ni. atau kita boleh taip terus domain kita contohnya macam ni, www.issitedownrightnow.com/status/alongxp.com

blog saya down ke

Kalau dah keluar macam ni, maknanya memang down lah, so elok check tarikh luput domain atau hosting atau kedua-duanya sekali, kot-kot lupa nak bayar… tak cukup duit? ape lagi? jana pendapatan dengan cepat melalui media sosial ni.hehe..  kalau anda guna blogspot, errr… saya tak pasti la pulak…

domain murah

(Visited 140,844 times, 4,591,274)

Macam saya, saya guna vps, jadi mungkin masalah teknikal yang perlu saya troubleshoot sendiri. Itulah kelebihan dan kekurangan menggunakan vps. Kalau anda menggunakan shared hosting atau webhosting, tapi kurang ada pengetahuan tentang masalah yang timbul, elok pergi tanya provider anda, open support ticket. Andai kata masalah tu dah selesai, try lagi sekali. kalau ok, dia akan jadi macam ni.
Continue reading

Hasil carian :

(Visited 24 times, 4,591,274)

Skali ada blacklist da…

Semalam aku g jpj, atas kesalahan tinted ar… Skali die bukan setakat check tinted je…mcm2 die check,adeh…nsb baek kesalahan aku cume tinted je…

blacklist jpj
Dalam fikiran aku,pasni…kekusutan aku time nak bayar roadtax dan insuran keta bulan depan jela, sekali mamat tu keluar ngan beberapa helai kertas, pastu die tunjuk kat aku, “encik ada blacklist nih,kesalahan yang sama tahun lepas kan?” adeh…amek…,yela…dah lpas dari tarikh yg patut kena pegi, aku pn xpegila… Masa renew roadtax thn lpas pn lom ada blacklist tu,skali die tunjuk, tarikh kena blacklist tu awal thn ni rupenye…siput tulla…da la aku ngah pening pale nk renew roadtax,skali bertambah lak bnd nk dibayar… Continue reading

Hasil carian :

(Visited 174 times, 4,591,274)