Belajar buat website

Sape nak belajar buat website? Nak belajar buat website tapi tak nak pergi kelas? Nak belajar buat website dengan cepat sebab tiba-tiba bos suruh anda buat website walaupun sebenarnya anda pon tak pernah tau apa-apa pasal buat website?

belajar buat website

Kalau korang baca post saya sebelum ni yang bertajuk kenapa upah mahal sangat? korang mungkin boleh agak kenapa diorang meletakkan upah yang mahal. Sebab saya sendiri pon buat website dan blog. Jadi saya tahu memang benda tu bukan benda yang senang makan kacang cap gelas.

Tapi andai katalah korang tiba-tiba jadi bidan terjun untuk melahirkan sebuah website, memang pening kepala, memang merisaukan, macam orang mengandung anak sulung juga, bila pertama kali nak bersalin tu cukup risau, susah ke senang? Boleh ke macam ni? boleh ke macam tu?

Saya mula bina website menggunakan joomla dari tahun 2008, macam selang beberapa bulan, saya mula belajar bina website menggunakan wordpress, sampai sekarang saya tak berani nak kata saya mahir, apatah lagi nak mengaku diri ni sebagai pakar.

Ranapkan? berpuluh kali dah saya ranapkan website, tapi adalah skilnye macam mana nak ranapkan tanpa merosakkan yang ada. hehehehe. Masa dulu, saya belajar memang merujuk kepada banyak laman web dan blog dari luar negara.

Sebelum ni tak banyak orang dari malaysia yang nak buat tutorial, kalau ada pon kebanyakkanya dalam bahasa inggeris, sama lah jugak kalau saya merujuk ke laman web luar negara kan? Kalau ada pon dari indonesia, walaupun macam dekat sama, tapi tetap juga tak sama, pening juga kan?

Tapi bila saya jalan-jalan kat blog orang malam ni… saya terjumpa cara senang nak belajar buat website. Tak payah nak makan masa sampai bertahun-tahun macam saya, hanya ambil masa 24 jam je… semalam korang tak pandai, hari ni dah pandai.

Jimat duit korang sehingga 300%tu beb. Kalau bos korang bagi duit kat korang untuk korang cari orang nak buat laman web, tapi sebenarnya korang yang buat, tak ke masyuk namenye tu kan?

Siap diajar macam mana nak buat laman web yang korang bina nanti tu mesra SEO supaya trafik pon masyuk. Tak rugi pon belajar buat laman web ni, kalau andai kata medium yang korang gunakan sekarang(contohnya fesbuk) ditutup, sekurang-kurangnya korang ada laman web yang mesra SEO yang akan membantu meneruskan perniagaan korang.

Lagipon, laman web bukan untuk bisnes online je, tapi banyak lagi fungsi lain, jadi jangan buang masa, tambahkan ilmu didada.

Belajar buat laman web dengan cepat sekarang

Hasil carian :

(Visited 190 times, 5,301,179)

Antivirus apa yang paling bagus ?

Kerja fulltime saya adalah juruteknik komputer, jadi saya selalu diajukan soalan ” Antivirus apa yang paling bagus ?” Secara jujurnya la kan… itu adalah soalan yang saya paling susah nak jawab. Kenapa pulak? “Bukan ke antivirus ni yg paling bagus?” tanya z, ” eh taklah, antivirus yg tu yg bagus, betul tak? ” balas s kepada z sambil tanya kepada saya.

antivirus apa yang paling bagus
Jawapan saya “no komen” sebab apa? sebab tak ada syarikat antivirus yang nak sponsor saya… hahahaha… sebenarnya, saya pon tak tahu antivirus apa yang paling bagus, saya tak guna antivirus pada kebanyakkan pc / laptop peribadi saya, sebabnya, saya biasanya guna item operasi ubuntu.

Dan kalau saya guna windows sekali pon, adalah amalan-amalan yang saya guna. Takdelah main hentam aje… contohnya kalau nak install apa-apa aplikasi, saya hanya download aplikasi yang dikenali betul je, bukan gooogle, download, install dengan tak baca apa pon, main next-next je. Banyak masalah pc bukan masalah virus pon, tapi komplikasi / konflik driver, komplikasi / konflik program, hingga mengganggu fail-fail utama windows.

Tambahan, bila cucuk pendrive, kalau dia keluar autoplay macam dalam gambar kat bawah ni, pilihlah open folder to view files, janganlah ditutup dialog box tu, lepastu bukak kat my computer, main double klik je icon pendrive tu, kalau ada skrip autorun untuk runkan virus dalam tu, dan anda double klik. TAHNIAH!!! anda telah menyebarkan virus ke dalam komputer yang anda guna, ada antivirus pon tak guna kalau anda lebih laju dari antivirus, antivirus baru ‘ke garisan…’ anda dah sampai ke garisan penamat. Jadi antivirus apa yang paling bagus sekali pon tak guna kalau anda lebih laju dari antivirus.

Wajib tengok yang ni:

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,818 times, 5,301,179)

Kalau pc tu ada antivirus, masa kat my computer tu, klik kanan pada ikon pendrive tu, klik scan guna antivirus.

Tu yang lepastu macam macam la masalah yang timbul, antaranya folder dalam pendrive semua jadi shortcut macam post saya sebelum ni.

Windows_7_AutoPlay_USB

tapi kalau ada keluar autoplay, tolonglah baca dan bezakan antara open folder using windows explorer dengan yang macam kat bawah ni.

autoplay-usb untuk run virusTengok dan BACA tulisan warna kelabu bawah Open folder to view files tu, sepatutnya anda pilih yang tulis using Windows Explorer, bukan yang Publisher not specified. Yang tu adalah skrip autorun yang akan runkan virus, ayat pendek nya, anda runkan virus.

Banyak cara nak elakkan virus sebenarnya, tak payahlah nak install banyak sangat aplikasi yang kononnya nak bagi komputer laju, laju lajulah komputer anda dijangkiti masalah dan lebih teruk lagi, mungkin data anda akan disedut oleh mereka yang tak bertanggung jawab.

Bukanlah saya nak kata antivirus tak penting, agak penting sebenarnya, tapi janganlah obses sangat sampai instal 2-3 antivirus dalam 1 komputer, 1 antivirus dah cukup. Kalau install lebih dari 1 antivirus, diorang gaduh dalam tu, last-last satu pon tak delete virus tu.

Hasil carian :

(Visited 170 times, 5,301,179)