buang captcha komen blog ?

buang captcha komen blog ?

Isu buang buang captcha komen blog terbit apabila beberapa blogger yang buat status dan komen pasal captcha kat blog atau captcha kat ruangan komen kat blog.

Katanya menyusahkan nak komen, terus hilang mood nak komen. siap bagi warning lagi, kalau tak buang captcha komen blog, taknak datang lagi dah kat blog tu.

banyak captcha

Lama dah nak cerita pasal captcha ni. tahu ke napa orang guna captcha? perlu ke guna captcha? kalau tak guna captcha tak boleh? nak buang captcha komen blog , salah masuk captcha, captcha semak.

saya tak tahu orang lain… tapi saya pasang captcha kat komen untuk mengurangkan spam. sekurang-kurangnya saya mengurangkan “bukan manusia” yang nak spam.

domain murah

(Visited 140,855 times, 4,593,913)

walaupun adanya akismet yang akan filter spam, die akan masukkan spam-spam ke dalam kotak spam, tapi ia tak menghindarkan spam sepenuhnya… saya terpaksa check satu persatu komen dalam kotak spam tu, sebab kadang-kadang ada jugak komen dari blogger yang termasuk dalam tu.

akismet filter spam

dulu saya pernah buat entri pasal masalah spamer… boleh tengok kat sini.. dalam tu link blog suhaili sarif yang lama. masa tu dia pakai self-hosted wordpress… sekarang dia dah pakai blogspot balik dan saya pon tak pasti apa url blog dia sebab dia dah tak berapa nak berblogging lagi dah sekarang ni.

ada yang kata jadi malas nak komen bila dah salah captcha, nanti komen panjang-panjang tu hilang. saya hairan dan tertanya-tanya, betul ke jadi macam tu? jadi saya cuba sendiri, saya cuba komen dan masukkan captcha yang salah… nak tengok apa yang akan jadi…

buang captchaapa jadi? die keluar paparan ERROR: Wrong CAPTCHA macam ni.

captcha salahpastu saya tekanlah back…. bila dah tekan back, die jadi macam ni…

komen ada lagi je

ada je… tak hilang pon komen yang saya taip tadi… hmmm… ape cerita? jadi… kalau nak komen, silakan… kalau taknak komen, saya nak buat macam mana kan? saya akan pertimbangkan untuk buang captcha komen blog

 

Hasil carian :

(Visited 38 times, 4,593,913)