Untungnye la…

Tadi sementara nk tggu sarapan sampai, duduk2 jap kat kawasan parking,tengok burung2 terbang, timbul lak mcm2 bnd dlm pale otak aku ni… Macam :

Bestnya jd burung, nk g mana2 terbang je, xyah sibuk2 nk isi minyak.xyah sibuk jam.

Tapi aku terfikir burung mst akan kate :
Bestnye jd manusia,tgn patah ke kaki patah pon leh g keje naek kereta,org yg kudung kaki pon boleh bwk moto,kalau aku patah sayap,da xleh terbang,manusia leh gak pkai raincoat,kalau aku ni, xleh…bila hujan je,basah lah aku ni. kalau aku redah, aku basah, kalau aku tunggu, anak-anak aku tak makan.

Bile aku nak makan,nak bayar,aku teringat burung tadi terus terlintas dlm pale otak aku “bestnye la jd burung,g mane2, tak ada duit pon boleh makan”

tapi aku terfikir mesti burung lak cakap “bestnye jadi manusia, ada duit,duduk rumah je pon boleh makan,agak2 malas nak masak, drive thru,delivery ke,kalau aku tak keluar carik makan, anak-anak aku mesti lapar”

benda-benda ni sekali lagi mengajar aku untuk bersyukur. setiap yang ada kat dunia ni,manusia, haiwan,tumbuh-tumbuhan, semua ada kelebihan masing2, pandai tak pandai kite gunakannye je.

(Visited 26 times, 4,595,034)