Blogger ramah bulan februari

Blogger ramah bulan februari

Blogger ramah bulan februari kali ni tak ramai yang bersaing macam bulan januari, yelah, salah saya jugak sebab tak banyak blogwalking atas kesibukan kerja tetap, maklumlah… awal tahun

Tapi untuk bulan februari ni, pengomen tegar yang menduduki tempat pertama kali ni memberi komen lebih banyak dari bulan lepas.

Dan… blogger ramah bulan februari sekali lagi… Jatuh kepada Tuan MNH, tuan tanah kedaung bagi blog sayapejuangbahasa.blogspot.com

blogger ramah bulan februariOk, inilah 10 blogger ramah bulan Februari 2015 ni. Dengan Tempat pertama dimenangi oleh MNH(sayapejuangbahasa.blogspot.com) dengan jarak 9 tiang (9 komen) berbanding blogger lelaki(www.bloggerlelaki.com) yang menduduki tempat kedua. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 25 times, 4,600,286)

External storage dan saya

Terlintas nak kongsi pengalaman hidup pasal external sotrage ni bila saya nak transfer driver satu pc ni ke dalam salah satu external storage saya iaitu pendrive, ada jugak org panggil thumbdrive… same je kot..

external storage devices

Masa tu terlintas dalam kepala otak saya yang pendrive saya yang satu ni kapasitinye kecik.. tapi bila terpandang nombor kat situ tertulis 4GB, terlintas pulak dalam fikiran ni, “kecik ke?”

Yup… bagi orang2 yang jenis multitasking, multimedia, multipurpose, multimulti macam saya ni, memang tak berapa nak cukup senang hati.. hehe.

ok… jom tengok kapasiti internal storage dan enternal storang saya(external harddisk)

hard disk drives

Ok, Internal storage saya, saya pecahkan kepada 4 partition, C, D, E, dan F. Jumlah internal storage saya 500GB. cer kira, berapa free space yang tinggal? hehehe

External harddisk saya, yang tu… yang berlabel ALONGXP EXT (I:) tu.. berkapasiti 1 Terabytes… tinggal 300GB je lagi.. sebab, sebahagian besar isi dari Internal hdd(harddisk drive) saya dah dipindahkan kedalam enternal harddisk tu.. sebabnya banyak data yang sangat berguna yang saya rasa tak patut saya buang, yang boleh dijadikan rujukan pada masa akan datang patut disimpan.

Apa benda yang saya simpan sampai 1TB hdd saya perlukan? mmm… macam2, e-book, gambar personal, gambar berkaitan kerja, software, movie, macam2 lagilah.. sebabnya banyak bidang komputer yang saya dah terjebak, programing je dh beberapa jenis, so banyakla e-book yang saya download, video tutorial untuk photoediting ada, untuk seting plugin, software, macam2 lagila snang cerita… dulu lagila… siap dengan game yang berlambak2…

Sejarah External storage ni kan.. saya ada kenangan pahit dengan Disket… atau bahasa sekolahnya dipanggil floppy disk drive (fdd) atau floppy A:

disket floppy

Ni la disket, apa yang jadi kenangan pahitnya? disebabkan disket, saya fail 1 semester… sejak dari tu… saya seboleh2 nya dah taknak guna disket lagi dah.

Just nak share la kan.. sejarah atau pengalaman saya ngan external storage ni.. 1st external usb storage saya adalah mp3 palayer… berkapasiti 128mb tekejut x? yup.. 128mb berharga 2 ratus lebih,

USB-MP3-Player

haaa… mcm ni la rupe usb mp3 player yang saya beli dulu… sebijik macam ni.. warranty 3 bulan, masa bulan ke 3, nak masuk bulan ke 4 tu sorg membe pinjam… agak lama.. pastu rosak, masa rosak tu dah masuk bulan ke 4, so die dh rasa bersalah+risau.. nak halalkan je pon, xboleh jugak, sebab saya nak guna satu external storage(sebab ke serikkan guna disket td), so saya cakap ngan die camni “camnila.. ko gantikan aku ngan pendrive biase jela… tapi.. yg 256mb” dan die setuju… wlaupun harga pendrive tu xla semahal usb mp3 player saya, tapi saya dapat satu pendrive baru yg berkapasiti lebih besar, dan die pon xperlu keluar duit byk utk ganti mp3 player tu… so win-win situation la kan?

masa tu.. kebanyakkannya pkai yg 256mb, masa tu sape pakai 512mb tu kire hebatla… sbb mahal… lgpon.. masa tu.. 512mb tu dah cukup besar dah, mcm2 movie kitorg leh sedut.. hehehe..

masa saya sem 4, saya dah ada komputer, hasil duit elaun masa LI, masa tu kapasiti harddisk saya la yg paling besar skali… 80gb… org lain sume 40gb je..

tapi zaman dh berubah.. sekarang ni… 1.5TB pon rasa cam tak cukup… zaman dah berubah… dunia dah maju.. kan? Winking smile

Hasil carian :

(Visited 105 times, 4,600,286)

hmmm… menurun…

9,233 untuk sebulan… turun beratus-ratus gak la kalau nak dibandingkan dengan bulan lepas punya

xpelah… bulan depan akan diusahakan untuk memantapkan semula trafik2 ni dan…. jeng jeng jeng… lebih banyak penambahbaikan akan dilakukan di environment blog ini… hehehehe…

 

Hasil carian :

(Visited 20 times, 4,600,286)

berjaya capai 10k unique visitor sebulan.. syukur

malam tadi, 1/11/11 aku tengoklah kat awstat progress visitor kat blog aku yang tak seberapa ni. alhamdulillah syukur… berjaya gak capai 10 ribu uv bulan lepas.

klik gambar untuk lebih jelas nyata hehe

huaaaaaaahhh… seronoknye rasa, walaupun baru 10 k… seronoknye tu… fuuuhh… xterkata beb…

tapi kalau tengok kat stats nuffnang lagi hebat… hahahaha…

nampak? gile x? hahaha…

eh…korang da singgah kat blog roxyzai, adah dengan aslina? kalau belom g singgah jap…

(Visited 45 times, 4,600,286)