Jam binari…

Hari ahad lepas, skali lagu jam tangan power rangers berbunyi… bermakna ada mesej bbm yang masuk… skali tgk2 keluar camni…

bile tekan kat introducing bbm connected apps tu.. macam2 la apps ada… tapi along cam berminat ngan satu application ni… nama dia Binary clock… so along pn download n install… bile siap je install… keluar camni…

(gamba-1)benda2 ni menunjukkan waktu masa tu… faham camne nak baca? 

(gamba-2)ini untuk bahagian jam(hours)

(gamba-3)yang ni pulak untuk minit dan saat…

ok, dah faham belum? tengok pada gamba nombo 1, baris yang ada dot hijau tu menunjukkan jam… yg warna merah minit,yang warna biru tu pulak saat.. tak faham lagi? ok, tengok gamba kat bawah ni pulak..

ok, andai kata jam tu menunjukkan macam ni… lampu hijau menyala kat kiri bawah tu … yg lain tak menyala.. bermakna yang menyala adalah pada nilai satu, dan kat sebelah die pulak xde yang menyala.. bermakna 0.. itu bermakna jam menunjukkan 10 bermakna pukul 10 pagi, sbb jam ni menggunakan konsep 24 jam…

ok, yang ni pulak, line yang kiri menunjukkan nilai 1, pastu nilai yang belah kiri pulak menunjukkan 1 dan 8(1+8=9) bermakna, jamnye menunjukkan 19, 19 dalam kiraan 24 jam adalah pukul 7 malam. ok, kite tengok pulak yang minit.

ok, lebih kurang gak cam jam,cuma yang minit dan saat, dia ada sebijik lebih kat belah kiri… ok,macam yang ni, bulatan yang berwarna merah menyala kat nilai 1 , pastu kat belah kanan nilai 2+4=6 maknanya 16. minitnya adalah 16.

2,4+1=25

yang ni pulak, bahagian kiri menunjukkan nilai 2, bahagian kanan pulak nilai 1 dan 4(1+4=5).

(4+1=5, 8+1=9)=59

yang ni pulak, barisan kanan menunjukkan nilai 1 dan 4(1+4=5) dan barisan kiri menunjukkan 8+1=9  maknanya nilai minit adalah 59.

so… nilai gambar 1 adalah 12:37:43 tengahari… hehehe… selamat menambahkan pengetahuan…

ok, dah pening kan? jom kite jengah blog  amalini, meAdir dan.. asrie… dan… klik like kat page alongxp ni ye…

Hasil carian :

(Visited 26 times, 4,593,162)