External storage dan saya

Terlintas nak kongsi pengalaman hidup pasal external sotrage ni bila saya nak transfer driver satu pc ni ke dalam salah satu external storage saya iaitu pendrive, ada jugak org panggil thumbdrive… same je kot..

external storage devices

Masa tu terlintas dalam kepala otak saya yang pendrive saya yang satu ni kapasitinye kecik.. tapi bila terpandang nombor kat situ tertulis 4GB, terlintas pulak dalam fikiran ni, “kecik ke?”

Yup… bagi orang2 yang jenis multitasking, multimedia, multipurpose, multimulti macam saya ni, memang tak berapa nak cukup senang hati.. hehe.

ok… jom tengok kapasiti internal storage dan enternal storang saya(external harddisk)

hard disk drives

Ok, Internal storage saya, saya pecahkan kepada 4 partition, C, D, E, dan F. Jumlah internal storage saya 500GB. cer kira, berapa free space yang tinggal? hehehe

External harddisk saya, yang tu… yang berlabel ALONGXP EXT (I:) tu.. berkapasiti 1 Terabytes… tinggal 300GB je lagi.. sebab, sebahagian besar isi dari Internal hdd(harddisk drive) saya dah dipindahkan kedalam enternal harddisk tu.. sebabnya banyak data yang sangat berguna yang saya rasa tak patut saya buang, yang boleh dijadikan rujukan pada masa akan datang patut disimpan.

Apa benda yang saya simpan sampai 1TB hdd saya perlukan? mmm… macam2, e-book, gambar personal, gambar berkaitan kerja, software, movie, macam2 lagilah.. sebabnya banyak bidang komputer yang saya dah terjebak, programing je dh beberapa jenis, so banyakla e-book yang saya download, video tutorial untuk photoediting ada, untuk seting plugin, software, macam2 lagila snang cerita… dulu lagila… siap dengan game yang berlambak2…

Sejarah External storage ni kan.. saya ada kenangan pahit dengan Disket… atau bahasa sekolahnya dipanggil floppy disk drive (fdd) atau floppy A:

disket floppy

Ni la disket, apa yang jadi kenangan pahitnya? disebabkan disket, saya fail 1 semester… sejak dari tu… saya seboleh2 nya dah taknak guna disket lagi dah.

Just nak share la kan.. sejarah atau pengalaman saya ngan external storage ni.. 1st external usb storage saya adalah mp3 palayer… berkapasiti 128mb tekejut x? yup.. 128mb berharga 2 ratus lebih,

USB-MP3-Player

haaa… mcm ni la rupe usb mp3 player yang saya beli dulu… sebijik macam ni.. warranty 3 bulan, masa bulan ke 3, nak masuk bulan ke 4 tu sorg membe pinjam… agak lama.. pastu rosak, masa rosak tu dah masuk bulan ke 4, so die dh rasa bersalah+risau.. nak halalkan je pon, xboleh jugak, sebab saya nak guna satu external storage(sebab ke serikkan guna disket td), so saya cakap ngan die camni “camnila.. ko gantikan aku ngan pendrive biase jela… tapi.. yg 256mb” dan die setuju… wlaupun harga pendrive tu xla semahal usb mp3 player saya, tapi saya dapat satu pendrive baru yg berkapasiti lebih besar, dan die pon xperlu keluar duit byk utk ganti mp3 player tu… so win-win situation la kan?

masa tu.. kebanyakkannya pkai yg 256mb, masa tu sape pakai 512mb tu kire hebatla… sbb mahal… lgpon.. masa tu.. 512mb tu dah cukup besar dah, mcm2 movie kitorg leh sedut.. hehehe..

masa saya sem 4, saya dah ada komputer, hasil duit elaun masa LI, masa tu kapasiti harddisk saya la yg paling besar skali… 80gb… org lain sume 40gb je..

tapi zaman dh berubah.. sekarang ni… 1.5TB pon rasa cam tak cukup… zaman dah berubah… dunia dah maju.. kan? Winking smile

Hasil carian :

(Visited 105 times, 4,600,176)

musim demam ke sekarang ni?

tu bukan aku, walaupun aku agak hensem(budget ar mamat nih… menyampah aku), tapi aku takde la secomel tu… dan aku belum penah lagi pakai menatang cool fever tu. ye… sekarang ni aku dalam keadaan belum berapa sihat lagi, masih batuk-batuk dan baru-baru ni dah kena selsema pulak, bila dah kena selsema kepala mesti tintong semacam je kan?

semalam aku gerak dari kluang,johor pukul 10 lebih, dalam 10 suku camtu la… aku rileks je bwk antara 100 ke 120 je…  pastu dah lame2 pale dah berpinar2, co-pilot dah tidor dengan khusyuknye dah… ngantuk+kepala yang senoneng membuatkan aku berhenti kat hentian rehat dan rawat( r&r ) air keroh melaka pukul 12, suruh co-pilot urut tangan dan kaki aku sampai aku tertidur,sedar2 dah pukul 1.50 pagi…  Continue reading

Hasil carian :

(Visited 218 times, 4,600,176)

Nilai blog aku…

jap lagi aku nak gerak g movie screening ngan broframestone, tapi sempat lagi aku blogwalking, dok bw kat blog pengomen2 blog ni,aku pon singgah blog abang long(leh geng nih) pastu terlihatlah satu entri bertajuk berapakah nilai blog anda, so aku pon baca,aku masuk skali salah satu web untuk menilai harga blog tu. aku masuk kat bizinformation.com. nah…

Continue reading

Hasil carian :

(Visited 48 times, 4,600,176)

Ape yg sy xsuke bile blogwalking?

ape yg sy paaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaling xsuke bila blogwalking ade lah…

music yg auto play bile kite bukak blog die…

ek eleh mamat ni…suke ati ar nk masukkan lagu ke hape…

yeee… tull.. sy xckp pon salah… cume sy xsuke sbb sy pkai meksis berukben…

ada quota limit… music tu mempercepatkan pemakanan bandwith berukben nih…

pastu ltak kod utk lagu tu… kat celah2, ssh nk cr utk sy pastikan blog mana yg psg music nih, sbb sll sy buka lebih dr 1 tab, kdg2 xpsl2 blog yg xbersalah, sy da tutup, xsempat nk baca isi yg best tu…

harap pada blogger yg prihatin ngan mslh sy ni, harap leh la kirenye jangan set auto play…

klu buleh la… klu xleh xpela…

mesti ade yg ckp camni

“suke ati aku la… blog aku… suke ati aku la..”

so aku ade jwpnye..

“suke ati kau la… hahahaha”

(Visited 21 times, 4,600,176)